Oulun kestävyysjuoksut syynissä - Erikssonilla haussa kymmenes estemestaruus


Käymme läpi Oulun Kalevan kisojen kestävyysjuoksut.
Etusuora: 21.07.2016 07:42Yleisurheilu
Oulun kestävyysjuoksut syynissä - Erikssonilla haussa kymmenes estemestaruus
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Seuraavassa Etusuoran ennakot Oulun Kalevan kisojen kestävyysjuoksuihin.

800m (alkuerät lauantaina, finaalit sunnuntaina)


Kamppailu naisten 800 metrin Suomen mestaruudesta tulee todennäköisesti tänä vuonna olemaan viime vuoden tapaan tiukka ja tulinen. Porissa kolmen sadasosan erolla hopealle jäänyt Sara Kuivisto lähtee kisaan tilastokärkenä ajallaan 2:05.04. Samalla sekuntiluvulla on tilastoissa myös viime vuoden pronssinainen Aino Paunonen, joka varmasti mielii kirkkaammalle mitalille tällä kertaa. Mikäli finaali menee kirihommiksi, on tilastokolmonen Zenitha Eriksson vahvoilla, sillä hän on ehdottomasti porukan paras vaihtamaan vaihteita. Viime vuoden mestarin Karin Storbackan kesä on ollut allergiaoireiden takia äärettömän vaikea, mutta missään nimessä menestymään tottunutta Storbackaa ei pidä jättää laskuista. Oman mielenkiintonsa kisaan tuo Venla Paunonen, joka debytoi 800 metrin matkalla Kalevan kisoissa. Paremmin 400 metrin aiturina tunnettu Paunonen on kellottanut tänä kesänä 2:08.27 ja omaa kyllä ehdottomasti potentiaalia vielä tätäkin parempiin lukemiin. Olemme jännän äärellä tämän matkan suhteen.

Miehissä mestarisuosikin on oltava ilman muuta Jaakko Laakso. Tampereen Pyrinnön mies on kuluneen vuoden aikana ollut selvästi kovin kasin miehemme sekä tilastojen valossa että keskinäisten kamppailujenkin suhteen. Viime vuoden mestari Ville Lampinen on varmaankin ennalta se Laakson kovin haastaja, joskin takaa tulee muitakin mitaleille mieliviä. Markus Teijula, Tuomo Salonen, Panu Jantunen sekä Joonas Rinne ovat tyrkyllä mitaleille.

1500m (naiset lauantaina, miehet perjantaina)


Kuopiossa nähtiin kaksi vuotta sitten 1500 metrillä kerrassaan huikean hieno kamppailu Sandra Erikssonin ja Kristiina Mäen välillä. Tuolloin Eriksson oli lopulta vahvempi ja nappasi mestaruuden. Samaan kamppailuun Erikssonin ja Mäen välillä on ainekset myös Oulussa. Mäki on juossut tänä vuonna erittäin hyvin 1500 metriä ja on ajallaan 4:08.68 selvästi kovin tilastoissa. Erikssonin paras tältä matkalta kuluneena kesänä on 4:16.09. Kaksinkamppailua tästä kisasta ei kuitenkaan välttämättä tule, sillä Sara Kuivisto on hilannut tänä vuonna ennätyksensä aivan uusiin lukemiin. Paavo Nurmi Gamesissa Kuivisto kellotti ennätyksekseen 4:12.78 ja sijoittui Mäen jälkeen suomalaisista toiseksi. Mikäli alkuvauhti on sopivan seesteistä, aukeaa mahdollisesti tämän kolmikon ulkopuolisillekin mahdollisuus päästä mukaan mitalitohinoihin. Zenitha ja Heidi Eriksson kärkkyvät seuratoverinsa Karin Storbackan tapaan hyviä sijoja tällä matkalla.

Miehissä kauden tähänastisissa juoksuissa ylivoimaisesti tasaisin ja varmin on ollut tilastokärki Panu Jantunen, joka on naputtelut Lahden aikansa 3:44.80 lisäksi kahdesti 3:45. Jantunen on toistaiseksi menestynyt urallaan paremmin halleissa 1500 metrillä. Parikkalan Urheilijoiden miehellä on palkintokaapissaan SM-halleista 1500 metrin kultaa, hopeaa ja pronssia, mutta toistaiseksi Kalevan kisoissa on mitalit tältä matkalta jäänyt saamatta (hopeaa 800 metriltä 2014). Jantusen kovimpia haastajia lienevät Anders Lindahl, Marco Bertolotti, Riku Marttinen, Ossi Kekki sekä Tuomo Salonen, jonka osakkeet nousevat entisestään, mikäli matkavauhti jää verkkaiseksi. Kirikisan sattuessa on ehdottomasti nostettava esiin myös 800 metrin erikoismies Jaakko Laakso, jonka rytminmuutoskyky on ollut tänä vuonna huomattavan hyvä.

5000m (naiset perjantaina, miehet sunnuntaina)

Tällä matkalla on Johanna Peiposen poisjäännin myötä vain yksi suosikki voittajaksi, Kristiina Mäki. Mäki on osallistujista tilastoissa ylhäisessä yksinäisyydessään, omalla minuuttiluvullaan ajalla 15:31.15. Mäen takana todennäköisimmät mitaleista kilvoittelijat ovat EM-kisakävijät Camilla Richardsson ja Minna Lamminen. Yhdysvalloissa opiskeleva Noora Wallenius on myös yksi mielenkiintoisista nimistä tällä matkalla, siinä missä myös Heidi Eriksson sekä jalkavaivojen kanssa kauan tasapainotellut Janica Mäkelä.

Arttu Vattulainen on tilastoissa yksi ylitse muiden, sillä Joensuun Katajan mies on tällä kaudella puhkonut 14 minuutin rajan jo kahdesti. Ennakkosuosikiksi Vattulainen onkin täten helppo nimetä suoriltaan. Muita kärkinimiä tulevat todennäköisimmin olemaan Ossi Kekki, Martti Siikaluoma, Jarkko Järvenpää, Anders Lindahl sekä Ilari Piipponen, mikäli mies tälle matkalle starttaa. Mielenkiintoista on nähdä myös nuoren Samu Mikkosen edesottamukset 5000 metrin debyytissään. Espoossa juostu lupaava aika 3000 metrillä (8:12.18) antaa hyvän syyn uskoa vitosenkin liikahtavan. Oman lisämausteensa kisaan tuo perjantaina helteisessä säässä käytävä 10 000 metriä, joka voi rahtusen painaa vielä osalla miehistä kintereissä sunnuntaina. Palautumisen puolesta selvä etulyöntiasema onkin niillä, jotka juoksevat pelkän 5000 metriä tai esimerkiksi yhdistelmän 1500m - 5000m.

10 000m (naiset sunnuntaina, miehet perjantaina)

EM-kilpailuissa puolimaratonilla Suomea edustaneet Laura Manninen ja Minna Lamminen ovat kympin kisan kovimmat nimet ilman muuta. Tämän kaksikon välillä käytäneen kamppailu Suomen mestaruudesta. Toisaalta, mikäli Camilla Richardsson juoksee esteiden sijaan kympin, on hänet nostettava voittajasuosikkien joukkoon yhtä lailla. Janica Mäkelän ennätys 34:06 on siksi kovaa luokkaa, että myös hänen nimensä on nostettava tällä matkalla esiin. Mäkelän kohdalla menestymismahdollisuudet ovat selvästi paremmat tällä matkalla kuin vitosella.

Miehissä nähtäneen Arttu Vattulaisen ja Jarkko Järvenpään välillä kova otatus. Kumpainenkaan miehistä ei ole tänä vuonna kymppiä vielä radalla juossut, mutta Järvenpään puolimaratonin tulos lupaa hyvää myös kympille, siinä missä Vattulaisen lupaavat otteet 5000 metrilläkin. Mitalin kiilto silmissään viivalle säntäävät perjantai-iltana myös Kennedy Charicha, Tuomas Jokinen ja Henri Manninen. Mikäli Aki Nummela starttaa tälle matkalle, on hänkin ehdottomasti potentiaalinen mitalimies edellä mainittujen tapaan.

3000 m esteet (naiset sunnuntaina, miehet lauantaina)


Lienee sanomattakin selvää, että Sandra Eriksson on tämän matkan suosikki numero yksi. Itse asiassa Eriksson jahtaa Oulussa jo peräti kymmenettä peräkkäistä estejuoksun Suomen mestaruuttaan. Häkellyttävän mittainen voittoputki alkoi vuonna 2007 Lappeenrannan Kalevan kisoissa, eikä mikään viittaa siihen, että putki päättyisi tänäkään vuonna. Kovimman haasteen Erikssonille antaa totutusti Camilla Richardsson, ellei sitten juokse esteiden sijaan 10 000 metriä. Arvokisatason estejuoksijoiden jälkeen onkin sitten tilastoissa melkoinen rako seuraaviin juoksijoihin. Etukäteen vaikuttaisikin siltä, että Sofia Muinonen ja Mira Tuominen ratkovat kärkkäimmin pronssisen mitalin kohtalosta. Mukaan tähän kahinaan saattavat yltää myös Hanna Uski sekä Sofie Lövdahl.

Miehissä estekesä on ollut luvalla sanottuna vaisu kärkijuoksijoiden erinäisten vaikeuksien vuoksi. Ainoastaan Hannu Granberg on toistaiseksi kyennyt tänä kesänä puhkomaan 9 minuutin rajan. Kahden vuoden takaisten EM-kisojen finalisti Janne Ukonmaanho avaa kautensa kotikonnuillaan Oulussa. Ylikiimingin miestä tuskin miellyttää kauden avauksessaan mikään muu kuin Suomen mestaruus. Granberg ja Nummela tarjoavat todennäköisimmin kovimman vastuksen Ukonmaanaholle. Estekisassa kannattaa seurata erityisellä tarkkuudella nuoren Tomi Lehdon edesottamuksia. Lehto juoksi 17-sarjan EM-kisoissa 2000 metrin esteissä juuri upeasti neljänneksi ajalla 5:57.49. Lisäksi tuoreet näytöt sekä 3000 metriltä (8:26.31) että 5000 metriltä (14:53.36) nostavat odotuksia nuoren espoolaisjuoksijan mahdollisuuksista 3000 metrin esteissä. Edellä mainittujen lisäksi mielenkiintoista on seurata myös kolminkertaisen estejuoksun Suomen mestarin Joonas Harjamäen kesän ensiesiintymistä ratajuoksuissa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta