955 päivää odotusta takana - Päättyykö Therese Johaugin comeback olympiakultajuhliin Pekingissä?


Norjan kiistelty hiihtokuningatar Therese Johaug palaa kilpaladuille perjantaina Beitostölenissä käytävissä kansallisissa kilpailuissa. Syksyllä 2016 anabolisesta steroidista kärynneen ja elokuussa 2017 puolentoista vuoden kilpailukiellon saaneen 30-vuotiaan norjalaisen edellisestä lumella käydystä kilpailusta on ehtinyt vierähtää jo 955 päivää.
Etusuora: 14.11.2018 17:09Hiihto
955 päivää odotusta takana - Päättyykö Therese Johaugin comeback olympiakultajuhliin Pekingissä?
Therese Johaug. Kuva: By Iso76 [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons
Johaug on kilpaillut viimeksi lumisella alustalla 2. huhtikuuta 2016, jolloin hän voitti Beitostölenissä 30 km:n Norjan mestaruuden. Hän pitää hauskana sattumana sitä, että sekä toistaiseksi viimeinen kilpailu että paluukisa ovat sattuneet samalle paikkakunnalle.

- On kulunut kaksi ja puoli vuotta siitä, kun kävin viimeisen kisani Beitostölenissä. Siksi on hauskaa startata juuri täällä. Olen tyytyväinen, Johaug kertoi NRK:lle.

Johaug kilpaili rullasuksilla kesällä ja oli murskaavan ylivoimainen Lysebotnissa käydyssä 7,5 km:n kisassa. Toiseksi sijoittunut moninkertainen olympiavoittaja Charlotte Kalla hävisi lähes kaksi minuuttia.

Johaugilla on yhteensä neljä henkilökohtaista maailmanmestaruutta eri hiihtomatkoilta vuosilta 2011, 2013 ja 2015. Ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalinsa hän otti vasta 18-vuotiaana Sapporossa 2007, kun 30 km:ltä tuli pronssi. Sotshin olympialaisissa hän saavutti hopean 30 km:llä ja pronssin 10 km:llä. Johaugin toistaiseksi ainoa olympiakulta on tullut Vancouverin 2010 viestistä, ja henkilökohtaisen olympiakullan saavuttaminen Pekingissä 2022 lienee norjalaisen iso tavoite tulevalle olympiadille.

Beitostölenin kilpailujen lähtölistat


Beitostölenissa kilpaillaan tulevana viikonloppuna perinteisen ja vapaan normaalimatkoilla sekä sprintissä. Kilpailuissa on Johaugin lisäksi mukana kovia nimiä, sillä naisista Johaugia lähtevät haastamaan mm. Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga ja Astrid Jacobsen. Miehissä on niin ikään nimekkäitä hiihtäjiä; Martin Johnsrud Sundby, Johannes Hösflot Kläbo, Didrik Tønseth, Emil Iversen ja Petter Northug.

Lähtölistat

Miehet
Naiset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta