Suomen yleisurheiluhuiput jahtaavat huipputuloksia ja tärkeitä rankingpisteitä Paavo Nurmi Gamesin tähtiloistossa


Paavo Nurmi Gamesin lähtölistat vilisevät kotimaisia ja kansainvälisiä huippunimiä. Toivottavasti myös kesäkuun sää suosii tiistaina tuloksentekoa.
Veijo Vaakanainen: 13.06.2022 21:00Yleisurheilu
Suomen yleisurheiluhuiput jahtaavat huipputuloksia ja tärkeitä rankingpisteitä Paavo Nurmi Gamesin tähtiloistossa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Topi Raitanen.
Tiistaina on jälleen vuorossa yksi kotimaisen yleisurheilukauden suurimmista kohokohdista. Paavo Nurmi Games on kehittynyt tapahtumana vuosi vuodelta ja tunnelmaltaan mahtava kilpailu on ansaitusti noussut World Athletics Tourin Gold -tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että Turussa on jälleen jaossa kotimaisille urheilijoille paljon arvokisojen kannalta elintärkeitä rankingpisteitä.

Turun kilpailu on tasoltaan A-kategorian kilpailu, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen lajin kahdeksan parasta kilpailijaa saavat kisasta sijoituspisteitä asteikoilla 140, 120, 110, 100, 90, 80, 70, 60. Tämä tarkoittaa sitä, että jo kahdeksas sija on Paavo Nurmi Gamesissa arvokkaampi kuin voitto monissa alhaisemman rankingkategorian kisassa.


Kilpailun korkean statuksen vuoksi myös kilpailun lähtölistat ovat erittäin nimekkäitä. Kotimaisten huippunimien lisäksi viivalla on myös useampi viime kesän olympiavoittaja sekä muita rutinoituneita kansainvälisen tason kärkiurheilijoita. Kisoista voi siis ennakoida erittäin kovatasoisia.Lämpötilojen puolesta myös sään pitäisi tiistaina suosia tuloksentekoa. Tosin ennusteissa on alkuillalle pientä epävakaisuutta ja ukkosia, jotka saattavat etenkin hyppylajeissa hieman latista tulostasoa.

Kilpailusta on hyvin vaikea poimia vai muutamaa yksittäistä herkkupalaa, sillä lähes jokaisessa lajissa riittää joko kotimaista tai kansainvälistä mielenkiintoa. Seuraavassa kuitenkin muutamia kaikkien mehevimpiä maistiaisia ensi illan menusta.


Kuinka suomalaiset keihäsmiehet pärjäävät kansainvälisten nimimiehien joukossa?


Miesten keihäänheitto on tuttuun tyyliin Turussa kansainvälisesti erittäin kovatasoinen laji. Vielä poisjääntien jälkeenkin nimilista on sellainen, että Turun kilpailun kärkikuusikko voisi hyvinkin olla samoilla sijoilla myös Eugenessa järjestettävissä MM-kisoissa.

Kilpailun etukäteen kuumin nimi on Dohan MM-kisojen maailmanmestari Anderson Peters, joka linkosi Dohan Timanttiliigassa uudet hurjat ennätyslukemansa 93,07. Grenadan keihäshirmu on tämänkin jälkeen viskonut 800 gramman keihästä tasaisen varmasti takalaittomiin lukemiin.

Petersia kilpailussa haastavat etukäteen tiukimmin Saksan Julian Weber, Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott sekä Tshekin Jakub Vadlejch, jotka ovat kaikki heittäneet tällä kaudella vähintään yli 89 metrin kaaren. Heidän lisäkseen myös takaisin kovalle päälle 85 metrin tasolle paluuta tekevä Andreas Hofmann sekä kesäkautensa avaava Tokion olympiavoittaja Neeraj Chopra tulevat molemmat Turkuun tavoittelemaan pitkiä kaaria.Suomalaisille keihäsmiehille on Turussa etukäteen varattu ainoastaan statistin rooli. Jälleen loukkaantumishuolien kanssa painivan Oliver Helanderin heittokunto on toki mielenkiintoista nähdä. Myös viime kausien varmimman suomalaisheittäjän Lassi Etelätalon kauden avaus kiinnostaa.

Nähdäänkö kiekkoringissä päälle 70 metrin kaaria?


Keihään rinnalla myös miesten kiekonheitto on parin viime vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Turun illan vetonauloista. Turkulaisia juuriaan usein mieluusti korostava ruotsalaisjätti Daniel Ståhl on jälleen hakemassa menestystä ja pitkiä kaaria Paavo Nurmen stadionin kiekkoringissä.

Ståhl ei kuitenkaan saa kilpailussa voittoa kovin helpolla, sillä viivalla on monia erittäin kovia haastajia. Heistä kaikkein vaarallisin lienee Slovenian nouseva tähti Kristjan Ceh, joka on jo ehtinyt viskata kahden kilon limpun tämän kauden aikana päälle 71 metrin. Myös Liettuan Andrius Gutzius sekä Itävallan Lukas Weißhaidinger ovat molemmat yltäneet alkukaudesta yli 69 metrin lukemiin.

Ennakko-odotukset kiekkokilpailua kohtaan ovat siis erittäin korkealla. 65 metrin viivan pitäisi olla kiekkopaikalla tiistaina kevyttä tavaraa ja toiveissa olisi, että voittotuloksen ensimmäinen numero olisi seitsemän.

Nappaako Viivi Lehikoinen pitkien aitojen SE-lukemat omiin nimiinsä?


Suomalaisurheilijoista potentiaalisin Suomen ennätyksen tekijä Turun kisoissa on 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen. Juuri lauantaina Genevessä ennätyksensä lukemiin 54,96 pudottanut Lehikoinen on erinomaisessa kunnossa, ja kaikki viittaa siihen, että onnistuneella juoksulla Tuija Helanderin lähes 35 vuotta kestäneet SE-lukemat 54,62 voivat koska hyvänsä siirtyä historian kirjoihin.Turussa Lehikoinen ei välttämättä saa aivan kovinta mahdollista haastetta, sillä muutaman poisjäännin jälkeen hän on tilastokakkonen Italian Ayomide Folorunson jälkeen. Suomen aituritähti ei siis välttämättä saa SE:tä ajatellen parasta mahdollista kiriapua. Toisaalta Lehikoisella on erinomainen mahdollisuus juhlia koko kilpailun voittoa.

Lehikoisen lisäksi suomalaisista A-finaalissa juoksevat myös Kristiina Halonen sekä viime kesän nuorten maailmanmestari Heidi Salminen. Heille molemmille kilpailu on erinomainen tilaisuus parannella ennätyslukemia sekä napsia kovia sijoituspisteitä EM-rankingiin.


Millaisessa vireessä ovat suomalaiset naismoukarinheittäjät?


Moukarinheitto on kolmas kova heittolaji, jonka varaan Paavo Nurmi Gamesia on rakennettu. Tällä kaudella Turussa on ohjelmassa hieman poikkeuksellisesti ainoastaan naisten moukari, mutta siinä kattaus on timanttisella tasolla.

ME-nainen Anita Wlodarczyk joutui valitettavasti vetäytymään kilpailusta loukattuaan itsensä jahdatessaan henkilöä, joka yritti varastaa hänen autonsa. Wlodarczykin harmittavan poisjäännin jälkeen kisan ykkössuosikki on hänen maannaisensa Malwina Kopron, joka on heittänyt tällä kaudella moukarin lukemiin 75,08.

Kopronin lisäksi Suomen ykköstähdille Krista Tervolle ja Silja Kososelle kovan vastuksen antavat myös Italian ennätyksen 74,86 tällä kaudella heittänyt Sara Fantini sekä kokenut arvokisafinaalien konkari Azerbaidzhanin Hanna Skydan.

Suomalaiskaksikolta Tervolta ja Kososelta toivotaan kilpailussa pitkälti päälle 70 metrin kaaria. Heidän lisäkseen kilpailussa on mukana myös tällä kaudella ennätyksensä 70,39 heittänyt Suvi Koskinen, jolle olisi erittäin tärkeää saavuttaa kisassa mahdollisimman hyvä sijoitus arvokisarankingia ajatellen.

Miten Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä onnistuvat kolmiloikkapaikalla?


Viime kaudella Senni Salminen säväytti Paavo Nurmi Gamesin kolmiloikkapaikalla hyppimällä silloiset SE-lukemat 14,51. Kautensa hieman vaisusti Lahdessa tuloksella 13,96 aloittaneelta SE-naiselta odotetaan tiistaina paljon parempaa tulosta, jotta toiveet arvokisamenestyksestä säilyisivät edelleen elossa.Salmisen lisäksi kilpailu on erittäin tärkeä myös Kristiina Mäkelälle, joka jahtaa Eugenen arvokisarajaa 14,32. Tasaisesta suoritusvarmuudestaan tunnettu Mäkelä on jo loikkinut tällä kaudella lukemat 14,14, mutta toivottavasti hänenkin SB-lukemansa kirjataan Turun kisan jälkeen uusiin lukemiin.

Suomalaiskaksikko saa kilpailussa juuri sopivan kovaa kansainvälistä haastetta. Ennätyksiltään kisan kovimmat nimet ovat Jamaikan Shanieka Ricketts (PB 14,98) sekä Yhdysvaltain Tori Franklin (PB 14,84). Heidän lisäkseen myös tällä kaudella lukemat 14,53 loikkinut Dominican Thea Lafond mielii varmasti kilpailun kärkitaistoon.

Vuoleeko Topi Raitanen sekunteja kauden kärkinoteerauksestaan?


Münchenin EM-kisojen osalta ehkä suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Topi Raitaseen ja 3000 metrin esteisiin. Toistaiseksi Raitanen on Euroopan tämän kauden listalla sijalla 10 noteerauksellaan 8.24,62. Turussa suomalaisella on kuitenkin erinomainen tilaisuus parannelle kauden parastaan sekä sijoitustaan Euroopan listalla.

Raitasen juoksusta on toistaiseksi puuttunut kaikkein paras herkkyys, mutta Turussa toivottavasti hänen askeleessaan nähdään jälleen samanlaista keveyttä kuin olympialaisten alkuerien loppukirissä. Silloin Raitanen voisi kisan vauhdinjaon osuessa kohdalleen uhata jopa parin vuoden takaisia ennätyslukemiaan 8.16,57.

Kuinka korkealta Wilma Murto taivuttaa naisten seipäässä?


Hallikaudella harmittavasti loukkaantunut Wilma Murto aloitti ulkoratakautensa viime viikolla Espoossa mainiolla tuloksella 450. Viime vuoden olympialaisten vitonen on luonnollisesti yksi mielenkiintoisimmista suomalaisnaisista kaksien arvokisojen kaudella, joten oli ilahduttavaa nähdä, kuinka valmiin näköistä hänen tekemisensä oli jo kauden avauksessa.

Turussa Murrolta nähdään toivottavasti jälleen yhtä räväkkää toimintaa seiväspaikalla. Lähtölistan perusteella tiistain kilpailussa Murto saa juuri sopivan tasoista vastusta ja voi hyvin taistella koko kilpailun voitosta, jos hyppy toimii samalla tavalla kuin Espoossa.

Elina Lampelan loukkaannuttua toisena suomalaisena kisaan starttaa Saga Andersson. Monien vaikeiden kausien jälkeen Andersson on pystynyt hyppäämään tällä kaudella jo kahdesti ennätyslukemansa 445. Myös hänelle Paavo Nurmi Games on erinomainen mahdollisuus kerätä hyviä rankingpisteitä sekä mahdollisesti myös parannella ennätystään.

Seuraa myös heitä:


Samuli Samuelsson


Viime kausien Suomen ykkösmenijä satasella Samuli Samuelsson pääsee avaamaan ulkoratakautensa tiistaina Turussa. Samuelssonin kisavire on vielä arvoitus, mutta toivottavaa olisi, että hän pystyisi haastamaan heti kauden kärkimiestä Santeri Örniä.

Eveliina Määttänen


Rohkeasti pitkät aidat 800 metriin juoksuun vaihtanut Eveliina Määttänen on ollut alkukauden iloisimpia suomalaisyllättäjiä. Kisa toisensa jälkeen ennätyslukemiaan alaspäin vuollut Määttänen pääsee Turussa uransa toistaiseksi kovimpaan kisaan ja onkin mielenkiintoista nähdä, pystyisikö hän edelleen tiputtamaan ennätystään lähemmäksi maagista kahden minuutin rajaa.

Santeri Kuusiniemi & llari Manninen


Elmo Lakka on viime vuosina ollut suuri yksinäinen kotimaisissa pika-aitamittelöissä. Tällä kaudella kuitenkin sekä Santeri Kuusiniemi että Ilari Manninen ovat pudottaneet ennätyslukemansa kirkkaasti alle 14 sekunnin. Turussa tuulten ollessa suotuisia heillä on jälleen mahdollisuus vuolla sadasosia ennätyksistään ja helpottaa tietään kohti Münchenin EM-kisoja.

Heta Tuuri


Lahdessa ennätyksensä 190 hypännyt korkeushyppääjä Heta Tuuri on edelleen tiukasti kiinni rankingpaikassa Eugenen MM-kisoihin. MM-kisalipun jahdin kannalta tiistain kilpailu on hänelle alkukauden tärkein kilpailu. Turusta Tuurin pitäisi minimoida tiputukset ja päästä mahdollisimman lähelle ennätyslukemiaan, jotta hän pystyisi keräämään maksimaalisen pistepotin MM-rankingiin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta