Aatelisraja vapisee jälleen - Suomen ja maailman keihäshuiput koolla Turussa


Etusuora: 28.06.2016 05:15Yleisurheilu
Aatelisraja vapisee jälleen - Suomen ja maailman keihäshuiput koolla Turussa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Vuosi sitten Turun Paavo Nurmi Gamesien kohokohta oli Tero Pitkämäen keihäskaari 89,09, joka oli Suomen yleisurheilun pitkäaikaisen ykköstähden paras heitto kahdeksaan vuoteen.

Miesten keihäskisasta tulee myös tänä vuonna erittäin mielenkiintoinen koitos, sillä mukana on tuttujen suomalaistykkien lisäksi jälleen useita kansainvälisen tason huippuja.

Kaksien arvokisojen superkauteen tiukasti latautuneet Pitkämäki (SB 85,35) ja Antti Ruuskanen (SB 86,90) uhkuivat erinomaista kuntoa jo juhannuspäivänä Kuortaneella. Turun illassa suomalaiskeihäreistä tulessa ovat myös EM-kisoihin valittu Ari Mannio (SB 81,21) ja olympialaisiin tähtäävä Teemu Wirkkala (SB 79,05).

Ulkomaalaistähdistä Turkuun saapuu maailmantilaston kärkimies Thomas Röhler. Saksalainen latasi kesäkuun alussa Oslossa hienon ennätyksensä 89,30. Uransa ensimmäistä arvokisamitalia kesällä jahtaava 24-vuotias Röhler on takuuvarmassa tuloskunnossa, sillä kahdeksassa tänä vuonna käymässään kisassa hän on jäänyt alle 85 metrin tulokseen vain kerran.

Egyptin viime kesän MM-hopeamitalisti Ihab Abdelrahman heitti toukokuun lopulla Eugenessa peräti 87,37 ja on ollut läpi kauden tasaisessa reilusti yli 80 metrin tuloskunnossa. Viime kesänä keihäsguru Petteri Piirosen valmentama jättiläinen paiskasi Paavo Nurmi Gamesissa Pitkämäen jälkeen toiseksi tuloksella 85,50.

Pitkälle päälle 80 metrin kantavia kaaria voidaan odottaa myös Viron Tanel Laanmäeltä (SB ja PB 85,04), saksalaisilta Andreas Hoffmannilta (SB 84,85) ja Julian Weberiltä (SB ja PB 83,79) sekä Qatarin 20-vuotiaalta Ahmed Bader Magourilta (SB ja PB 80,90).

Paavo Nurmi Gamesin miesten keihäskisa alkaa keskiviikkoiltana klo 20.45.

Tero Pitkämäen 89,09 viime vuonna Paavo Nurmi Gamesissa:

https://www.youtube.com/watch?v=R0H5XfN9znE

Keihäsnaiset haastavat maailmanhuiput

Suomen naiskeihäänheittäjät ovat kehittyneet mukavasti viime vuosien aikana. Sanni Utriainen paiskasi viime kesänä ennätyksensä 63,05, ja tällä kaudella 60 metrin kerhoon on liittynyt Heidi Nokelainen, joka latasi muutama päivä sitten Kuortaneella ennätyksensä 60,82.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi Amsterdamin EM-koneeseen valitulta Jenni Kankaalta ja olympialaisiin hamuavalta Oona Sormuselta voidaan myös odottaa 60 metrin ylityksiä.

Turun illassa suomalaisnelikko saa kirittäjiä kansainväliseltä huipulta. Vuonna 2013 MM-kullan napannut Saksan Christina Obergföll palasi viime vuonna äitiysloman jälkeen kilpakentille ja sijoittui Pekingin MM-finaalissa neljänneksi. Tänä vuonna 35-vuotiaan konkarin paras heitto on kantanut lukemiin 64,96.

Australian 33-vuotias Kathryn Mitchell on noussut kansainväliselle huipulle vasta vanhemmalla iällä, mutta on tällä kaudella osoittanut erittäin varmaa tuloskuntoa. Seitsemässä käymässään kilpailussa Mitchell on ylittänyt 63 metriä viidesti, ja kesän pisin kaari on kantanut 64,37.

Turkuun saapuu myös Kiinan viime kesän MM-vitonen Li Lingwei, jonka kauden paras on tähän ollut 61,96. Niin ikään mukana oleva Latvian Līna Mūze paiskasi pari viikkoa sitten ennätyksensä 62,09.

Kisan muilta ulkomaalaisilta, Tsekin Nikola Ogrodnikovalta (SB 57,02), Ruotsin Sofi Flinkiltä (SB 59,16) ja Iso-Britannian Pekingin olympialaisissa neljänneksi sijoittuneelta Goldie Sayersiltä (SB 58,79), saattaa myös milloin tahansa livahtaa päälle 60 metrin kaari.

Paavo Nurmi Gamesin naisten keihäskisa alkaa keskiviikkona klo 17.30.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta