Paavo Nurmi Gamesissa mukana maailman eliittiä - Pitkämäki tähdittää keihästä


Etusuora: 24.06.2015 20:06Yleisurheilu
Paavo Nurmi Gamesissa mukana maailman eliittiä - Pitkämäki tähdittää keihästä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kesän nimekkäin kotimainen yleisurheilutapahtuma Paavo Nurmi Games kisataan torstaina. Viime vuonna kilpailut käytiin noin 10 000 silmäparin edessä ja tänäkin vuonna lauteille odotetaan samanmoista nippua. Urheilijoiden tasosta yleisön mielenkiinnon ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni, sillä starttilistat ovat pääsääntöisesti nimekkäämpiä kuin viime vuonna. Harmillisesti muutama kotimaan kovimmista nimistä ei vaivojensa takia pääse huudattamaan turkulaisyleisöä. Seuraavassa lajiesittelyä.

Moukari ja kiekko

Häkkilajit ovat Turussa kovaa valuuttaa. Aurajoenkin vesi vetäytyy vilautettaessa miesten moukarin starttilistoja. Kilpailu kuuluu IAAF:n Hammer Throw Challenge -sarjaan, joten mukana ei ole sen enempää eikä vähempää kuin maailmanykkösheittäjät. Kirkkaimpana tähtenä loistaa maailmantilaston ykkönen Puolan Pawel Fajdek, joka on heittänyt 82,76 ja Superliigassakin viikonloppuna leka lensi yli 81 metriä.

Naisten kiekossa Kuuban Denia Caballero tuli, meni ja heitti itsensä viikko takaperin harvinaislukuiseen 70 metrin kerhoon. Viime vuonna Caballero heitti Paavo Nurmen stadionin ennätyksen 63,48 - tänä vuonna odotetaan selvästi pidempää kiekkokaarta. Myös MM-edustajamme Sanna Kämäräisen positiivinen esitys viikonloppuna Venäjällä tuo kotimaisittain mielenkiintoa.

Pikamatkat

Naisten satasella koettiin ikävä viime hetken poisjäänti, kun Hanna-Maari Latvala ilmoitti jättävänsä kilpailun väliin. Jyväskylän nainen parantelee vielä vaivojaan ja starttaa kautensa Universiadeissa heinäkuun alussa. Mukana on kuitenkin koko naisten Superliigan pikaviestijoukkue Kemppinen-Showlah-Kortetmaa-Thureson. Kovimman tilastoajan lajiin tarjoaa Norsunluurannikon Marie Josée Ta Lou 11,20.

Miesten puolella tullaan hätyyttelemään 10 sekunnin rajaa. Kovimmat nimet E-Afrikan Henricho Bruintjies ja Lesothon Mosito Lehata ovat juosseet tällä kaudella ennätyksensä 10,06 ja 10,11. Suomalaisittain katseet kohdistuvat nuoriin Ikaalisten Urheilijoiden kiitäjiin Samuli Samuelssoniin (10,55) ja Otto Ahlforsiin (10,56). Myös Jonathan Åstrandin otteet ovat suurennuslasin alla.

Anniina Laitinen paranteli Superliigassa ennätystään aidatulla ratakierroksella, joten HKV:n menijällä on varmasti mielessä myös sileän 400 metrin ennätyksensä parantaminen. Laitisen ennätys on 55,05, joten Etusuoran kristallipallo ennustaa alle 55 aikaa. Kirittäjistä homma ei tule jäämään kiinni, sillä mukana on viisi naista, jotka ovat juosseet tällä kaudella alle 53 sekuntia. Miesten puolella parhaat suomalaiset pääsevät hirmukyytiin. Lajin kirkkaimpana nimenä painelee Kuuban Raidel Acea 45,17. On toki huomioitava, että lajien eräjaot eivät ole vielä tiedossa.

Keihäs, kuula

Turun keihäskisasta on odotettavissa hurja. Huippukuntoinen Tero Pitkämäki möyhensi Superliigassa vastustajansa vakuuttavalla esityksellä. Pitkämäkeä haastaa suomalaista Antti Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Ari Mannio. Ulkomaalaisista pakkaa sekoittavat Petteri Piirosen valmentama Ihab Abdelrahman ja Saksan Thomas Röhler. Kisajärjestäjät ovat luvanneet Suomen ennätyksestä 93,09 uudenkarhean Mustangin. Epäilys on kuitenkin vahva, että suomalaiset lähtevät kisoista sillä millä tulivatkin. Toivotaan kuitenkin hyviä olosuhteita ja yli 90 metrin kaaria.

Naisten kuulassa kyyti on suomalaisille kylmää. Valko-Venäjän trio Leantsiuk-Abramchuk-Dubitskaya ovat löytäneet tiensä Turkuun. Koko nippu on pökännyt ennätyksekseen yli 19 metriä. Suomalaisia lajissa edustaa muun muassa Superliiga-edustajamme nuori Eveliina Rouvali ja Pitkämäen kihlattu Niina Kelo. Paluun kilpakentille tehnyt tilastokärki Johanna Pulkkinen ei ole listoilla.

Kestävyysmatkat

Naisten 1500 metrin kisa on Kristiina Mäelle hyvä tilaisuus kohennella ennätystään. Mukana on viisi naista, jotka ovat Mäkeä (4.12,52) hieman edellä tilastoissa. Taso ei ole kärjen osalta kuitenkaan niin kovaa kuin miesten puolella, missä mukana on maailmatilaston kutonen Kenian Elijah Kiptoo 3.33,98. Miesten vitosella kyyti ei ole suomalaisille sen miellyttävämpää, sillä mukana on maailmantilaston kymppi Isiah Koech 13.07,33. Kestomatkoilla voidaan siis nähdä hirmuaikoja.

Naisten esteissä Sandra Eriksson ei ole lähtöviivalla, joten suomalaistaistelu käydään kaksikon Camilla RichardssonOona Kettunen välillä. Richardsson juoksi Superliigassa erittäin kypsän juoksun esteissä ja sijoittui viidenneksi. Kettunen juoksi sileät 3000 ja 5000 metriä, joten naisen palautuminen on hienoinen kysymysmerkki. Tilastoykkösenä matkaan starttaa Marokon Salima Alami 9.31,88.

Suomen mieskävelijöiden parhaimmisto esiintyy Turussa 5000 metrin matkalla. Mukana on koko Pekingin MM-kisojen 50 kilometrille valittu kolmikko Jarkko Kinnunen - Aku Partanen - Aleksi Ojala.

Aitajuoksut

Naisten ja miesten pika-aidat ovat ehdottomasti illan mielenkiintoisimpia lajeja. Vaikka Nooralotta Neziri ei starttaa Turussa, on naisten puolella kotimaisittain hyvää tasoa tarjolla. Ida Aidanpää ja Matilda Bogdanoff juoksivat kelpo juoksut Lahdessa pari viikkoa takaperin. Molemmat ovat talven ja kevään aikana taistelleet vaivojensa kanssa, joten kisastarttien myötä juoksun pitäisi aueta. Lajissa on mukana kaksi naista, jotka alittaneet kaudella 13 sekuntia, Brittien Serita Solomon 12,87 ja Puolan Karolina Koleczek 12,91.

Miesten puolella suomalaisittain kova luotto kohdistuu mieheen nimeltä Elmo Lakka. Lakka on parannellut pikamatkojen ennätyksiään kuluvalla kaudella ja Superliigassa mies paineli kovaan vastaiseen 13,98. Kuten monessa muussakin lajissa, niin myös aidoissa kuubalaiset ovat tilastoykkösiä. Turussa harjoitteleva olympiavoittaja Dayron Robles (tänä vuonna 13,51) haastaa kaudella vahvemmin esiintyneen Yordan O'Farrillin (13,25).

Miesten 400 metrin aidoissa nousukunnossa oleva SE-mies Oskari Mörö hamuaa 50 sekunnin alitusta. Superliigassa paahtavassa helteessä ja kovassa tuulessa juostu 50,07 oli lupauksia herättävä. Etusuora ennakoikin Mörölle alle 49,70 aikaa. Hyvä päänahka Esbo IF:n juoksijalle olisi Etelä-naapurimme Viron Rasmus Mägi. Mägi on kiertänyt kuluneella kaudella kaikki Timanttiliiga-osakilpailut ja paras juoksu tuottanut tuloksen 49,14. Mägi on hopeamitalisti viime vuoden EM-kisoista.

Seiväs, pituus, korkeus

Naisten seiväs on illan ainoa laji miesten keihään lisäksi, johon suomalainen lähtee tilastoykkösenä. Minna Nikkanen hyppäsi Marskin kisoissa SE:n 455 ja häntä lähtee haastamaan muutama ulkomaalainen hyppääjä sekä Suomen nuoret naiset Aino Siitonen, Wilma Murto ja Elina Lampela.

Miesten pituudessa suomalaisosanotto on vaisuhko. Esimerkiksi Mikko Kivinen, Kristian Pulli ja Eero Haapala eivät hyppää Turussa. Lajin tilastokärjet tulevat Etelä-Afrikasta. Zarck Visser on pompannut 818 ja maanmiehensä, suomalaisille tuttu, Godfrey Mokoena 816.

Naisten korkeuskisan kovimman ennätyksen omaa Norjan EM-hopeamitalisti Tonje Angelsen, joka ylitti 197 vuonna 2012. Tänä vuonna osallistujista vain Unkarin Barbara Szabo on ylittänyt 190. Mukana on myös koko Suomen parhaimmisto Laura Rautasen ja Sini Lällän johdolla.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta