Peiponen mitalijahtiin EM-kisojen avauspäivänä


Joonas Lehtinen: 05.07.2016 15:37Yleisurheilu
Peiponen mitalijahtiin EM-kisojen avauspäivänä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Johanna Peiponen on ollut kuluneen yleisurheilukesän suurimpia yllättäjiä. Syksyn ja alkutalven hienosti sujuneiden maastojuoksujen jälkeen Rovaniemen lahja suomalaiselle kestävyysjuoksulle on ottanut vahvan harpan kohti kansainvälistä huippua. Kempeleen ratakymppi hujahti toukokuun lopussa kaikkien aikojen toiseksi nopeimpaan suomalaisaikaan 31:42,9h. Aika on kisojen aattona yhä Euroopan tilaston neljäntenä. Peiposen edellä tilastoissa ovat ainoastaan Turkin Yasemin Can (31:30.58), Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdal (31:37.91) sekä Italian Veronica Inglese (31:42.02). Tilastojen koko kärkikolmikko on mukana keskiviikon kisassa.

Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja. Mukana kilvassa on kovia juoksijoita, joilla kaikilla ei ole tältä vuodelta 10 000 metriltä noteerausta. Esimerkiksi isäntämaan nuori Jip Vastenburg on ehdottomasti mitalikandidaatti, joka taistelee kotiyleisön edessä jopa aivan kirkkaimmasta mitalista. Tilaston kärkinelikon ja Hollanin oman suosikin lisäksi kärkeen on syytä uumoilla totuttuun tapaan Portugalin kaksikkoa Sara Moreira - Dulce Felix. Kumpainenkin portugalilaisista on urallaan yltänyt EM-kilpailuissa mitaleille, Felix jopa mestaruuteen asti 2012 Helsingin kympillä.

Mahdollisia yllättäjiä naisten kympillä voisivat olla Ruotsin Sarah Lahti sekä Kreikan Alexi Pappas (31:46.85). Lahti on nostanut profiiliaan Peiposen tapaan kuluneen vuoden aikana valtavasti. Ensin talvella Lahti juoksi itsensä MM-halleihin Portlandiin ja myöhemmin keväällä 10 000 metrin debyyttissään olympiarajan alle tuloksellaan 31:54.87. Myöhemmin Lahti kohensi kahden vuoden takaista 5000 metrin ennätystään yli minuutilla siirtäen aikansa lukemista 16:19.58 lukemiin 15:10.76.

Mitä Johanna Peiposen menestymismahdollisuuksiin tulee, niin Lapin Kansan sivuilla Peiposet vakuuttivat viimeistelyharjoitusten sujuneen toivotusti. Johannan valmentajaäiti Aira uskoo tyttärensä kykenevän kisoissa mitaleille asti, mutta muistuttaa myös kilpailun olevan kovaa. Nähtäväksi jää, kuinka Johannan lopulta kilvassa käy. Kymppiä voi jännätä TV:n ääressä keskiviikkona. Iltalähetys Amsterdamista alkaa YLE TV2:ssa kello 17:45.
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun