Kalevan kisojen perjantaissa tarjolla teräviä pikapyrähdyksiä, pitkiä työntöjä sekä kestävyysjuoksun juhlaa


Perjantaina Kalevan kisoissa toisistaan ottavat mittaa mm. 100 metrin pikakiitäjät, kuulantyöntäjät sekä pisimmän ratamatkan raastajat.
Ville Lampinen: 28.06.2024 08:19Yleisurheilu
Kalevan kisojen perjantaissa tarjolla teräviä pikapyrähdyksiä, pitkiä työntöjä sekä kestävyysjuoksun juhlaa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Senja Mäkitörmä.


Vaasan Kalevan kisojen toisena kilpailupäivänä kilpaillaan kaikkiaan yhdeksän lajin loppukilpailut, minkä lisäksi seitsenottelijat aloittavat raastavan kaksipäiväisen urakkansa. Mestaruudet ratkaistaan kaikkiaan kuudessa juoksu- ja kolmessa kenttälajissa.

Perjantaina riittää paljon jännitettävää ja kotimaan kärkiurheilijat tarjoavat katsojille varmasti lukuisia ikimuistoisia mestaruustaistoja, joiden sivutuotteena syntyy toivottavasti myös useampia huipputuloksia.


Ketkä ovat kotimaan nopeimmat pikakiiturit?


Perjantaina ratkotaan Suomen nopein mies ja nainen, kun illan ohjelmassa ovat molemmat 100 metrin loppukilpailut.

Miesten puolella suurin ennakkosuosikki on kauden tilastokärki (10,26), Vantaan Salamien Riku Illukka, joka on ollut viime viikkojen aikana erittäin vahvassa vireessä. Illukalla on tilastoissa yli kymmenyksen etumatka kakkossijaa pitävään Oskari Lehtoseen, mutta sähäkässä loppukilpailuissa erot voivat lopulta olla melko pieniä.

Mitaleille on tarjolla liuta juoksijoita, sillä tilastojen seuraavat seitsemän juoksijaa mahtuvat kymmenyksen sisään. SE-mies Samuli Samuelsson tavoittelee Vaasassa jo pitkän uransa kahdeksatta mitalia sadalla metrillä.

Naisten kisan ehdoton ennakkosuosikki on juuri Kuortaneella uuden ennätyksensä 11,20 juossut HIFK:n Lotta Kemppinen. Rooman EM-kilpailujen välierissä nähty pikakiituri on tilastojen selvä ykkönen, sillä kakkossijalla majaileva Aino Pulkkinen on parhaimmillaan juossut ajan 11,51.

Tilanne tiiviistyy huomattavasti kärkikaksikon jälkeen, sillä seuraavana listalla olevat Jenna Kokkonen, Milja Thureson ja Anna Pursiainen mahtuvat kaikki kahden sadasosaan sisään toisistaan.Naisten kuulassa käydään kova taisto kirkkaimmasta mitalista


Vaasan kuularingissä on perjantaina ruuhkaa, kun kisaohjelmassa on kaksi loppukilpailua. Naisten finaalista voidaan odottaa erittäin kovatasoista, sillä Suomella oli Rooman EM-kisoissa mukana historialliset kolme työntäjää.

Emilia Kangas selvisi Italiassa finaaliin asti, ja Kuortaneen juhannukisoissa kuula lensi uuteen ennätykseen 17,30. Kauden kotimainen kärkitulos 17,43 on Senja Mäkitörmän nimissä, joten kirkkaimmaista mitalista käydään varmasti erittäin tiukka ja tasainen taisto. EM-kolmikon täydentänyt Eveliina Rouvali on nousukunnossa, ja Kuortaneella kuula lensi jo tulokseen 16,84.

Miesten puolella mestaruus näyttää olevan kahden kauppa, sillä Arttu Korkeasalo ja Nico Oksanen ovat kauden tilastoissa omilla metriluvuillaan. Lielahden Kipinän Korkeasalo on tähän mennessä kesän ainoa 19 metrin ylittäjä, mutta Oksasen kunto on nousussa oikeaan aikaan.

Juokseeko EM-kisoissa säväyttänyt Nina Chydenius kympin Suomen mestariksi?
Kuva: Martti Siikaluoma
Juokseeko EM-kisoissa säväyttänyt Nina Chydenius kympin Suomen mestariksi?


Chydenius ylivoimainen suosikki naisten kympillä


Vaasan perjantai-illassa nähdään myös kestävyysjuoksun juhlaa, kun sekä miehet että naiset kisaavat 10 000 metrin SM-mitaleista.

Naisten kisan suurin ennakkosuosikki on Rooman EM-kisoissa samalla matkalla kahdeksanneksi juossut Nina Chydenius. Gamlakarleby IF:n juoksija on ollut tänä vuonna elämänsä kunnossa, ja uran kaksi parasta kympin aikaa ovat syntyneet jo tänä keväänä. Chydeniuksella on tilastoissa merkittävä etumatka Alisa Vainioon, joka juoksi oman ennätyksenä juuri ennen juhannusta.

Miesten kympillä ennakosuosikin viitta lepää hallitsevan mestarin Mika Kotirannan harteilla. Joensuun Katajan miehen EM-reissu ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta nyt tähtäimessä on jo uran kolmas Suomen mestaruus. Kotirannan mestaruuden suurin uhkaaja on HKV:n Eero Saleva, joka on alittanut tänä kesänä puolen tunnin rajan.Rinne tavoittelee mestaruuden lisäksi kovia ranking-pisteitä


Toinen kisapäivä huipentuu illan päättäviin 1500 metrin loppukilpailuihin.

Paavo Nurmi Gamesissa vihdoin ja viimein Pekka Vasalan 52 vuotta vanhan SE:n rikkonut Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne hyökkää Vaasassa jo kahdeksannen peräkkäisen mestaruuden kimppuun. Rinteen ensisijainen tavoite on kultamitali, mutta toiveissa ovat myös kovat olympiaranking-pisteet. Kalevan kisojen voittaja saa tulospisteiden päälle sata sijoituspistettä, joten taktiikkajuoksua tuskin nähdään.

Aiemmin tällä kaudella jo 5000 metrin ennätyksensä rikkonut Mustafe Muuse juoksi Kuortaneella ensimmäistä kertaa alle 3:40:n ja hän on tiukimmin kiinni hopeisessa mitalissa. Viime vuonna 3:38 alittanut Santtu Heikkinen tekee vasta paluuta kilparadoille alkukesän vaikeuksien jälkeen, mutta häntä ei kannata laskea pois mitalikamppailusta.

Naisten puolella voittokamppailu käydään ennakkokaavailujen perusteella Nathalie Blomqvistin ja Sara Lappalaisen välillä. Lappalainen hakee Vaasasta jo uransa seitsemättä mestaruutta tällä matkalla, mutta nyt voittoon vaaditaan huippuonnistuminen.

Katso myös: Kalevan Kisojen ohjelma, TV & livetulokset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta