Tilastotkin sen osoittavat: Perttu Hyvärinen on hiihtokauden suurin komeetta


Perttu Hyvärinen on noussut tällä hiihtokaudella aivan uudelle tasolle maastohiihdon maailmancupissa. Tilastot osoittavat, kuinka ällistyttävän paljon suomalaishiihtäjä on pystynyt nostamaan tasoaan tälle kaudelle.
Veijo Vaakanainen: 19.01.2020 15:38Hiihto
Tilastotkin sen osoittavat: Perttu Hyvärinen on hiihtokauden suurin komeetta
Perttu Hyvärinen. Kuva: Granada [CC BY-SA]
HUOM! Tilastot laskettu lauantain 18.1. tilanteen mukaan. Sunnuntain 19.1. maailmancupin takaa-ajo (p) ei ole mukana tilastoissa.

Iivo Niskanen kilpailee miesten maastohiihdon maailmancupissa kilpailusta toiseen palkintosijoista sekä maailmancupin kokonaiskilpailun kärkisijoista. Hän ei kuitenkaan ole ollut kauden ainoa suomalaisonnistuja miesten puolella, sillä hänen seurakaverinsa Perttu Hyvärinen on hänen takanaan tekemässä elämänsä ylivoimaisesti parasta kautta.

Niskasen menestys on ollut odotettua, mutta Hyvärisen nousua aivan maastohiihdon terävimmän huipun tuntumaan ei välttämättä ennen kauden alkua osattu odottaa. Siksi Hyvärisen suoritukset ovatkin olleet ehkä jopa tähänastisen suomalaiskauden ilahduttavimpia hetkiä. Puijon Hiihtoseuran mies on lähes kilpailusta toiseen saanut tuulettaa maalissa uransa parasta hiihtoa.

Jos tarkastellaan Hyvärisen aiempina kausina saavuttamia maailmancupin pisteitä, voidaan huomata, kuinka huomattava hänen tasonnousunsa tälle kaudelle on ollut. Aiempina kausina Hyvärinen ei ollut koskaan saavuttanut yhden kauden aikana edes 100 maailmancupin pistettä, mutta tällä kaudella hän on jo tähän mennessä onnistunut keräämään niitä tililleen 302.

Perttu Hyvärinen on kerännyt kuluvalla kaudella jo nyt monin verroin enemmän pisteitä kuin aiemmilla kausilla yhteensä.
Perttu Hyvärinen on kerännyt kuluvalla kaudella jo nyt monin verroin enemmän pisteitä kuin aiemmilla kausilla yhteensä.


Aiempien vuosien pistesaalis oli ollut yhteensä vain 135 pistettä, mikä tarkoittaa, että Hyvärinen on kerännyt 69 prosenttia koko uransa pistesaldosta kuluvan kauden aikana. Normaalimatkoilla Hyvärinen on hiihtänyt urallaan pisteille yhteensä 24 kertaa ja tällä kaudella näistä kilpailuista on kertynyt 10, eli noin 42 prosenttia.

Hyvärisen 10 pistesijaa tarkoittaa myös sitä, että hän on sijoittunut tähän asti jokaisessa hiihtämässään normaalimatkan kilpailussa maailmancupin pisteille, eli 30 parhaan joukkoon. Aiempiin kausiin verrattuna tässäkin on havaittavissa selkeä tasonnosto, sillä aiemmalla parhaalla kaudellaan vuonna 2017 Hyvärinen oli pisteillä seitsemän kertaa, eli 58 prosentissa hiihtämistään normaalimatkojen kilpailuista.

Perttu Hyvärisen pistesuoritukset normaalimatkojen kilpailuissa sekä pisteprosentti kausilla 2016–2020


KausiKisoja pisteilläPisteprosentti/startit
2016228,5 %
2017758,3 %
2018233,3 %
2019350,0 %
202010100,0 %
Yhteensä2458,5 %


Tämä kuvastaa hyvin sitä, kuinka paljon Hyvärisen perustaso on noussut. Aiempina vuosina hän saattoi hyvänä päivänä hiihtää pisteille, mutta tällä kaudella perussuoritus tai jopa heikkokin suoritus riittää pisteille. Esimerkiksi Lillehammerin maailmancupin sijaan 28 päättynyttä hiihtoaan Hyvärinen kuvasi Ylen haastattelussa varsin terävin sanankääntein täysin epäonnistuneeksi.

Myös kauden keskimääräisen sijoituksen tarkastelu osoittaa selvästi Hyvärisen tasonnoston. Kausien 2016–2019 aikana Hyvärisen keskimääräinen sijoitus maailmancupin normaalimatkojen kilpailuissa vaihteli välillä 27–47, mutta kuluvalla kaudella hänen keskiarvosijoituksena on ollut noin 15:s. Tämä tarkoittaa, että hänen keskitasonsa on tällä kaudella korkeampi kuin hänen aiempien kausien parhaat yksittäiset sijoituksensa.

Hyvärisen keskimääräinen sijoitus normaalimatkojen kilpailuissa on laskenut tälle kaudelle merkittävästi.
Hyvärisen keskimääräinen sijoitus normaalimatkojen kilpailuissa on laskenut tälle kaudelle merkittävästi.


Näiden tilastojen valossa onkin selvää, että leijonanosa Hyvärisen uran parhaimmista hiihdoista on tullut tämän kauden kilpailuissa. Ennen tätä kautta Riistaveden Urheilijoiden kasvatti oli sijoittunut kahdesti maailmancupin kilpailussa 20 parhaan joukkoon, kerran sijalle 12 ja kerran sijalle 15. Tällä kaudella Hyvärinen on sen sijaan hiihtänyt jo kahdeksaan kertaa 17 parhaan joukkoon. Toisin sanoen kahdeksan hänen uransa kymmenestä parhaasta hiihdosta on tullut kuluvan kauden aikana.

Perttu Hyvärisen uran 10 parasta maailmancupin osakilpailua


SijoitusKilpailuVuosi
515 km (v), osuusaika takaa-ajo, Ruka2020
615 km (v), väliaikalähtö, Nove Mesto2020
1115 km (p) + 15 km (v), takaa-ajo, Toblach2020
1215 km (p), osuusaika takaa-ajo, Lillehammer2016
1415 km (p), yhteislähtö, Val di Fiemme2020
1515 km (v), väliaikalähtö, Toblach2020
1510 km (v), yhteislähtö, Val di Fiemme2020
1515 km (p), väliaikalähtö, Ruka2016
1615 km (v), väliaikalähtö, Davos2020
1715 km (p), väliaikalähtö, Ruka2020


Hyvärinen on siis tekemässä todellista läpimurtokautta. Kilpailukautta on kaiken lisäksi vielä jäljellä pari kuukautta ja hän on jo tässä vaiheessa talvea murskannut kaikki aiemmat ennätyksenä. Eikä tällä hetkellä suomalaiset vireessä ole mitään hiipumisen merkkejä. Kauden jälkeen tilastot tullevat osoittamaan vielä paljon nykyistä tilannettakin hurjemmin, millaisen jättimäisen kehitysharppauksen Hyvärinen suomalaiselle hiihtoyleisölle kaudella 2020 esitti.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta