Pikajuoksujen MM-spekulaatiot: miesten 100 metriä ja 400 metrin aidat


Jukka Moisio: 23.08.2015 07:54Yleisurheilu
Pikajuoksujen MM-spekulaatiot: miesten 100 metriä ja 400 metrin aidat
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sunnuntaina Pekingin MM-areenalla selviää, kuka on planeetan nopein juoksija. Iltapäivän pikajuoksutarjontaan kuuluu myös miesten 400 metrin aitojen välierät.

100 m (välierät Suomen aikaa 14:10, finaali 16:15)

Miesten satasen taso on tänä kesänä ollut aivan posketon, kun alle 10 sekunnin on pyyhältänyt ennätykselliset 27 miestä. Viime MM-kisoissa seitsemän miestä juoksi välierissä alle 10 sekunnin ja lauantain alkuerissä 10 sekunnin alittajia oli kahdeksan: Voisiko finaalista jopa karsiutua alle 10 sekunnin ajalla? Kovin aika, jolla MM-satasella on jääty mitalien ulkopuolelle, on 9,92. Tämäkin ennätys on hyvissä olosuhteissa vaarassa Pekingissä.

Mestari- ja mitalistiehdokkaat ovat tason laajuudesta huolimatta vanhoja tuttuja nimiä. Kenties edelleen suurin ennakkosuosikki on Justin Gatlin, joka rullaili alkuerässään 9,83 (+2,1 m/s). Usain Bolt otti rauhallisemmin (9,96), mutta hänen juoksunsa on kehittynyt selvästi alkukesästä. Mitalivauhtiin Bolt pystyy varmasti - olisiko hänellä rahkeita mestaruuteen asti? Asafa Powell on jälleen tänä kesänä esiintynyt tasaisesti, mutta miehen arvokisahistorian tuntien mitalivauhti lienee nytkin tiukassa. Erävoittoihin alkuerissä pyyhälsivät Boltin, Gatlinin ja Powellin lisäksi Trayvon Bromell (USA), Tyson Gay (USA), Jimmy Vicaut (FRA) ja Femi Ogunode (QAT). Heistä ainakin Bromell, Gay ja Vicaut pystyvät mitalivauhtiin.

Ennen mitalikamppailuja juoksijoiden pitää selvitä kivenkovista välieristä. Semifinaaleja juostaan kolme, joten vain erien kaksi parasta selviää suoraan finaaliin ja kaksi sprintteriä otetaan aikavertailusta. Tuulen suunta on vaihdellut stadionilla melkoisesti, mikä saattaa vaikuttaa ratkaisevasti erien aikavertailuasemiin.

Ensimmäisessä välierässä juoksevat alkuerävoittajista Bolt ja Bromell. Heidän lisäkseen mukana on kesäkuussa 9,75 myötätuulessa hurjastellut Andre De Grasse (CAN). Hänen ennnätyksensä sallituissa oloissa on "vain" 9,95 ja esimerkiksi Pan-Amerikan kisojen mestaruuden mies vei ajalla 10,05. Lauantain alkueräjuoksu (9,99) osoitti kuitenkin, että mies kykenee Pekingissä kovaan vauhtiin. Ulkoradalta finaalipaikkaa hamuaa Etelä-Afrikan ennätysmies (9,97) Henricho Bruintjies. Kiinalaismielenkiinto kohdistuu Su Bingtianiin, joka siirsi toukokuussa Kiinan ennätyksen alle 10 sekunnin (9,99). Jälkimmäiset erät ovat kuitenkin niin kovia, että todennäköisesti tästä erästä selviää jatkoon vain kaksi parasta.

Toinen välierä on ennätysvertailussa kovatasoisin. Erän suosikki on Gatlin mutta seuraavat sijat ovat aika lailla auki. Alkuerien voittajista mukana on myös Aasian ennätysmies Ogunode. Hänen kuntonsa oli ennen kisoja hienoinen arvoitus, mutta ainakin alkuerissä kulki mukavasti. Ogunoden lisäksi Nickel Ashmeade (JAM) ja Mike Rodgers (USA) ovat kenties vahvimmin tyrkyllä neljän joukkoon. Rodgers on paukuttanut koko kauden tasaisesti alle 10 sekunnin aikoja mutta on viitteitä siitä, ettei Rodgers ole parhaimmillaan kolmen juoksun arvokisoissa. Edellä mainittujen lisäksi alle 10 sekunnin miehistä mukaan starttaavat Etelä-Afrikan Akani Simbine (tänä vuonna 9,97) ja Ison-Britannian Chijindu Ujah (9,96).

Kolmannessa erässä viilettävät Powell, Gay ja Vicaut. Todennäköistä on, että tästä erästä jatkoon menevät nämä kolme juoksijaa. Toisaalta vain kaksi heistä pääsee sijoituksen perusteella finaaliin, joten on mahdollista, että kolmikosta jonkun juoksut päättyvät välieriin. On melkoinen yllätys, jos joku kolmikon ulkopuolelta yltää finaaliin.

400 m aj (välierät 13:40)

Kymmenen vuoden takainen maailmanmestari Bershawn Jackson (tänä vuonna 48,09) oli tilastokärki ja lajin vahvimpia mestarisuosikkeja, mutta miehen juoksut tyssäsivät jo alkueriin. Yhdysvaltalaisista välierissä esiintyvät hallitseva MM-hopeamies Michael Tinsley (48,34), matkan kaksinkertainen maailmanmestari Kerron Clement (48,44) sekä Johnny Dutch (48,13), joka kuitenkin on ollut melkoisen epävarma kilpailija. Tilastoissa jenkkinelikon väliin kiilaa Kenian Nicholas Bett kotimaansa korkeassa ilmanalassa juostulla ajalla 48,29. Suomessakin paljon kilpailleen Bettin taso ei ole ollut alle 49 sekunnin ajoissa, mutta helppo alkuerävoitto ajalla 48,37 osoitti miehen pystyvän jopa mestaruusvauhtiin.

Kolmen semifinaalin systeemi tarkoittaa, että jo välierissä nähdään hurjia kamppailuja. Ensimmäisessä erässä ykkössuosikki on Kerron Clement. Erän eurooppalaisista finaalipaikkaa hamuavat vahvimmin EM-hopeamies Rasmus Mägi (EST) sekä kesän universiadivoittaja Thomas Barr (IRL). Kenian Boniface Mucheru Tumuti yltyi ennätyksellään 48,79 alkuerävoittoon, mutta finaalipaikkaan saatetaan vaatia vieläkin kovempaa aikaa.

Kakkoserän tilastokärki on Johnny Dutch, jonka takana on huipputasainen nippu miehiä. Kokenut eteläafrikkalainen LJ van Zyl on tänä vuonna juossut kovimman aikansa (48,78) sitten ennätysvuotensa 2011. Ulkoradalla ravaa Jeffery Gibson (BAH), joka voitti maansa ennätyksellä 48,51 Pan-Amerikan kisojen mestaruuden kuukausi sitten. Kovista eurooppalaisista finaaliehdokkaita ovat Puolan 22-vuotiaiden Euroopan mestari Patryk Dobek (48,62) ja Euroopan joukkuemestaruuskisoissa voiton korjannut Venäjän Denis Kudryavtsev (48,66).

Jenkkiaitureista kolmanteen erään arpoutui Michael Tinsley. Erässä juoksevat myös Kenian Bett sekä Puerto Ricon Javier Culson (tänä vuonna 48,48), joka on aina esiintynyt terävästi arvokisoissa. Euroopan mestari Kariem Hussein (SUI) juoksi pari viikkoa sitten maansa ennätyksen 48,45 ja on nousukuntoisena jopa mitaliehdokas. Etukäteen ajatellen tästä erästä on siis tarjolla kovia aikavertailutuloksia.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta