Pikamatka Naiset Ruhdpolding 17.1.2019 - Dahlmeier palaa huippukunnossa laduille?


Naisten ampumahiihdon maailmancup jatkuu Saksan Ruhpoldingissa torstaina 17. tammikuuta. Palaako Laura Dahlmeier heti voittajaksi?
Etusuora: 17.01.2019 11:59Ampumahiihto
Pikamatka Naiset Ruhdpolding 17.1.2019 - Dahlmeier palaa huippukunnossa laduille?
Laura Dahlmeier kilpaili Oberhofissa 2018. Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0]
Ampumahiihtosirkus matkusti välipäivinä Saksan sisällä Oberhofista Ruhpoldingiin, missä on nähty melkoinen lumisirkus, kun viikon alkupäivinä lunta tuli parhaillaan jopa metrejä. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että Ruhpoldingin kilpailut päästään vetämään läpi loistavissa olosuhteissa.


Italia ja Venäjä säväyttivät Oberhofissa – Dahlmeier tuo Saksan mukaan kamppailuun?


Italian Lisa Vittozzi oli Oberhofin kisaviikonloppuna suorastaan ylivoimainen. Sekä pikakilpailun että takaa-ajon voittanut italialainen piti ladulla huomattavasti odotuksia korkeampaa hiihtovauhtia. Vittozzi oli pikakilpailussa hiihtovauhdeilla mitattuna peräti kolmanneksi nopein, eikä jäänyt kuin 8,7 sekuntia kilpailun nopeimmasta naisesta, Saksan Denise Herrmannista.

Italian kokonaispanos oli Oberhofissa muutenkin todella vahva. Pikakilpailussa neljä naista ylsi 25:n parhaan joukkoon ja takaa-ajossa kolme. Viestissä ilman Dorothea Wiereriä hiihtänyt nelikko ei onnistunut, mutta Vittozzin johdolla saapasmaan viikonloppu oli silti onnistunut.

Italian menestykseen on tällä kaudella totuttu, mutta Venäjän ei niinkään. Nyt itänaapurit tykittivät kuitenkin hurjia tuloksia tauluun. Sprinttikilpailussa Venäjällä oli neljä naista 30:n parhaan joukossa, joista nuori Svetlana Mironova oli vieläpä hiihtovauhdeissa 8. nopein. Kahdesta sakosta huolimatta Mironova oli kilpailun kokonaisajoissa 17. nopein.

Takaa-ajokilpailuun Venäjä sai peräti kuusi naista mukaan, joista kolme sijoittui 20:n parhaan joukkoon. Kun viikonloppu vielä päättyi viestissä Venäjän voittoon (nelikolla Evgeniya Pavlova, Margarita Vasileva, Larisa Kuklina ja Ekaterina Yurlova-Percht), voi suoriltaan sanoa, että entinen lajin mahtimaa on myös naisten puolella tulossa lujaa vauhtia takaisin huipulle.

Oberhofissa kotiyleisö joutui pettymään Saksan esityksiin, kun ennen kaikkea Venäjä ja Italia säväyttivät. Saksalaisten sijoitukset eivät kuitenkaan olleet huonoja. Takaa-ajossa Saksa sai neljä naista 25:n parhaan joukkoon ja viestissä tuli hopeatila. Hiihtovauhdeilla mitattuna Herrmann oli nopein koko viikonlopun läpi.

Aivan kirkkain helmi Saksan esityksistä jäi kuitenkin puuttumaan, mutta tuohon saattaa hyvin tulla muutos jo tänään, kun lajin selkeä hallitsija, Laura Dahlmeier palaa kilparadoille. Lara Kraft jätti Oberhofin väliin, koska halusi nimenomaan keskittyä harjoitteluun. Syksyn sairastelut veivät voimia, joten Dahlmeier ei halunnut jättää mitään sattuman varaan.

Pitkän joulutauon jälkeen Dahlmeier ei varmasti tulisi edes kotikisoihinsa mukaan, ellei olisi huippukunnossa. Kevään Ampumahiihdon MM-kisoja ajatellen ei enää tässä vaiheessa oteta mitään riskejä. Näin ollen oletusarvo on, että nuorehko supertähti palaa heti kärkikamppailuun mukaan ja tuo menestystä kotiyleisölle.

Vittozzi jatkaa suosikkina – Wierer laskusuunnassa?


Kuten odotettiinkin, 23-vuotias italialainen tekee tällä kaudella todellista läpimurtoa maailman eliittiin. Vittozzi nousi Oberhofin voitollaan sprintticupin ykköspaikalle, hän on takaa-ajojen cupissa toinen ja normaalimatkoilla kuudes. Ampumahiihdon maailmancupin kokonaispisteissä sijoitus on peräti toinen, eikä maannaiseen Dorothea Wiereriin ole eroa enää kuin 44 pistettä.

Wierer ei saanut vuodenvaihteen jälkeen oikeaa iskua päälle. Oberhofin vaikeat olosuhteet ja raskaat ladut eivät sopineet lainkaan maailmancupin kokonaiskilpailun ykköselle. Wierer päätyi pikakilpailussa vasta sijalle 24, jääden hiihtovauhdeissa peräti 48,6 sekuntia Herrmannista. Takaa-ajokilpailussa Wierer nousi viidenneksi hyvällä ammunnallaan, mutta eroa hiihtovauhdissa tuli yli puoli minuuttia kärkeen.

Alkukaudesta Wierer onnistui hyvin myös ladulla, mutta nyt muut naiset ovat menossa menojaan. Wiererin tekemisessä onkin pieniä suvantovaiheen merkkejä. Ruhpoldingin ladut sopivat varmasti Wiererille paremmin. Olisi kuitenkin pieni ihme, mikäli alle viikossa tapahtuisi niin suuri muutos, että nainen olisikin yhtäkkiä taas kärjen mukana hiihtovauhdeissa. Todennäköistä on, että aiemmilta vuosilta totuttuun tapaan Wierer kamppailee kärkisijoista jälleen nopean ammuntansa turvin.

Mäkäräinen, Kuzmina, Hermann - Miten kovimmat hiihtäjät menestyvät?


Kuten olettaa sopi, Anastasia Kuzmina ja Denise Herrmann ovat kauden edetessä parantaneet koko ajan hiihtovauhtiaan. Oberhofissa Kuzmina oli pikakilpailun toiseksi nopein, jääden hiihtovauhdissa vain 1,5 sekuntia saksalaisesta. Takaa-ajossa Hermann oli jälleen nopein, Kuzmina kolmanneksi nopein ja Mäkäräinen toiseksi nopein.

Tutut naiset ovat siis ottaneet hiihtovauhdeissa kilpailut hallintaansa, mutta ampumahiihdossa pitää kuitenkin pudottaa myös taulut menestyäkseen. Maailmancupin kaikki kilpailut huomioon ottaen Mäkäräinen on pudottanut taulut vain 79%, Herrmann 75% ja Kuzmina 82% tarkkuudella. Triosta Slovakiaa edustava Kuzmina onkin ollut viime viikkoina selkeästi varmimmassa ammuntakunnossa.

Ruhpolding on sopinut aina loistavasti Mäkäräiselle, mistä suomalainen on napannut kolme voittoa. Edellisessä yhdeksässä Ruhpoldingin henkilökohtaisessa kilpailussa Mäkäräinen on ollut peräti kuusi kertaa palkintokorokkeella. Viimeiset kilpailut ovat olleet suomalaiselle hankalia, mutta nähtäisiinkö nyt tutuissa maisemissa taas suomalaisnainen palkintokorokkeella?

Ruhpolding maailmancup: TOP3 2016-2018

PäivämääräKilpailuVoittajaToinenKolmas
14.1.2018Yhteislähtö1 K. Mäkäräinen2 L. Dahlmeier3 V. Vitkova
11.1.2018Normaalimatka1 D. Wierer2 K. Mäkäräinen3 R. Crawford
17.1.2017Takaa-ajo1 K. Mäkäräinen2 G. Koukalova3 M. Dorin Habert
14.1.2017Pikamatka1 K. Mäkäräinen2 G. Koukalova3 L. Dahlmeier
16.1.2016Yhteislähtö1 G. Koukalova2 F. Hildebrand3 L. Dahlmeier
14.1.2016Normaalimatka1 D. Wierer2 K. Mäkäräinen3 G. Koukalova
10.1.2016Yhteislähtö1 L. Dahlmeier2 M. Dorin Habert3 T. Eckhoff
9.1.2016Takaa-ajo1 L. Dahlmeier2 G. Koukalova3 D. Wierer
8.1.2016Pikamatka1 F. Hildebrand2 G. Koukalova3 K. Mäkäräinen

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta