Pikamatkoilla hurjaa tulostykitystä Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa

Harri Piironen: 27.06.2015 08:30Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Eugenessa järjestettävät Yhdysvaltain mestaruuskilpailut tarjosivat perjantaina hurjaa tulostehtailua varsinkin pikamatkoilla. Kisat toimivat myös Yhdysvaltain MM-karsintoina.

Naisten sileän satasen voitti Tori Bowie ajalla 10,81 (+1,2). Toiseksi sijoittui English Gardner ajalla 10,86 ja kolmanneksi Jasmine Todd (s. 1993) ennätyksellään 10,92. Tämä oli Toddin uran ensimmäinen 11 sekunnin alitus 100 metrillä. Finaali oli hurjatasoinen, sillä edellä mainittujen lisäksi myös Jeneba Tarmoh (10,93), Tianna Bartoletta (10,94) ja Jenna Prandini (10,96) alittivat 11 sekunnin rajapyykin.

Jo naisten 100 metrin semifinaaleissa pisteltiin kovaa kyytiä, kun Bowie paineli 3,5 metrin myötätuulessa peräti 10,72, ja finaalissa seitsemänneksi jäänyt Carmelita Jeter 10,76. English Gardner kellotti sallituissa tuulissa (+1,5) juostussa toisessa semifinaalissa ennätyksensä 10,79. Aika on maailman kauden kärkitulos ja se nostaa Gardnerin sijalle 17 kaikkien aikojen maailmantilastossa.

Miesten 100 metrin mestaruuden vei kohu-urheilija Tyson Gay ajalla 9,87 (0,0). Muut mitalisijat menivät parin viikon päästä 20 vuotta täyttävälle Trayvon Bromellille (9,96) sekä Mike Rodgersille (9,97). Lajin molemmat semifinaalit paineltiin voimakkaassa myötätuulessa, ja peräti kymmenen miestä alitti niissä 10 sekunnin rajan. Kiireisimpiä olivat Trayvon Bromell (9,76, +3,7) ja Tyson Gay (9,79, +3,0).

Nelvis hurjasteli alkuerissä

Naisten 100 metrin aidoissa käytiin perjantaina alkuerät, joissa pidettiin todella kovaa vauhtia. Sharika Nelvis voitti sallituissa tuulissa (1,9) juostun kolmannen alkuerän hurjalla ennätyksellään ja maailman kauden kärkituloksella 12,34. Aika nostaa Nelvisin seitsemänneksi kaikkien aikojen maailmantilastossa. Taso oli laaja, sillä semifinaaleihin eli 16 parhaan joukkoon päästäkseen piti juosta aika 13,03. Kaksi muuta alkuerää juostiin kuitenkin tilastokelvottomassa tuulessa (+2,3 ja +2,6).

Naisten 400 metrin semifinaaleissa Francena McCorory paineli maailman kauden kärkiajan 49,85. Lajin huippunimi Sanya Richards-Ross putosi finaalista ajalla 50,95. Miesten 400 metrin semifinaalien vauhdikkain oli David Verburg ennätyksellään 44,41.

Miesten korkeuden mestaruuden vei ennätystään 237 sivunnut Erik Kynard. Muut mitalisijat menivät ennätyksensä 234 roiskaisseelle JaCorian Duffieldille ja Jesse Williamsille (231). Naisten keihään voitti Kara Winger tuloksella 64,94. Myös Brittany Borman (61,80) pääsi yli 60 metrin. Miesten kymmenottelussa hallitsija oli Trey Hardee maailman kauden kärkituloksella 8725. Hardeen sarja sisälsi muun muassa 100 metrin ajan 10,48, pika-aitojen tuloksen 13,71, kiekkokaaren 52,02 sekä seivästuloksen 535. Hardeen ennätys on Berliinin MM-kilpailuissa 2009 oteltu 8790.

Myös Jamaikalla pidettiin kovaa kyytiä

Jamaikan mestaruuskisoissa Kingstonissa tehtailtiin myös kovia tuloksia. Miesten 100 metrin finaalissa ykkönen oli Asafa Powell ajalla 9,94 (+0,9). 10 sekuntia alittivat myös Nickel Ashmeade (9,91), Kemar Bailey Cole (9,97) sekä Nesta Carter (9,98). Vuoden 2011 lajin maailmanmestari Yohan Blake karsiutui välierissä ajalla 10,36. Usain Bolt ei osallistunut mestaruuskisoihin.

Naisten satasen voittajaksi pisteli Shelly-Ann Fraser-Pryce kovalla ajalla 10,79 (+0,4). Hän jakaa maailman kauden kärkituloksen English Gardnerin kanssa.