Pohjoismaat putosivat superliigasta Euroopan joukkuemestaruuskisoissa

Jukka Moisio: 21.06.2015 21:22Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun Euroopan joukkuemestaruuskilpailut saatiin kilpailtua kolmen ylimmän sarjaportaan osalta. Alin divisioona jatkaa kilpailujaan huomenna Bakussa. Seuraavassa katsaus sunnuntain tuloksiin.

Superliiga

Isäntämaa Venäjä otti selvän voiton ennen Saksaa ja Ranskaa. Suomi, Ruotsi ja Norja putosivat ykkösliigaan. Täten vuonna 2017 Superliiga kilpaillaan ensimmäistä kertaa nykyaikaisen kisamuodon aikana ilman pohjoismaita. Ensi vuonna joukkuemestaruuskilpailuja ei järjestetä, koska olympiavuoden Euroopan mestaruuskilpailut pidetään heinäkuun alussa.

Lauantain tapaan Tsheboksaryn stadionin etusuoralla puhalsi ajoittain voimakas vastatuuli. Sergei Shubenkov (RUS) aitoi 2,6 m/s vastaiseen huipputuloksen 13,22. Maailman kärkiajan hallitsija Pascal Martinot-Lagarde (FRA) hävisi kaksi kymmenystä.

Samuli Samuelsson juoksi vastatuuleen (-0,9 m/s) uransa toiseksi parhaan 200 metrin ajan 21,08. Hän sijoittui Ukrainan Serhiy Smelykin (20,45) voittamassa kisassa yhdeksänneksi.

Seiväshyppääjät hyötyivät ainakin ajoittaisesta myötätuulesta. Renaud Lavillenie (FRA) hyppäsi voittoon tuloksella 585. Saman korkeuden ylitti myös Rafael Holzdeppe (GER). Puolan Pjotr Lisek hyppäsi myös hyvin - tuloksena kauden paras 580.

Kovavauhtisen 800 metrin juoksun voitti Italian Giordano Benedetti (1.45,11), joka onnistui kukistamaan Ranskan Pierre-Ambroise Bossen (1.45,14) sekä Puolan Adam Kszczotin (1.45,84). Ville Lampinen sijoittui toiseksi viimeiseksi, mutta teki uuden ennätyksensä 1.48,44.

Juoksuradalla suomalaisista esiintyi mallikkaasti myös Janne Ukonmaanaho, joka sijoittui estejuoksussa viidenneksi ajalla 8.43,67. Juoksun ykkönen oli Puolan Krystian Zalewski (8.37,51).

Fabrizio Donato (ITA) voitti kolmiloikan tuulituloksella 17,11. Toiseksi hyppäsi Venäjän Aleksei Fyodorov (16,92) ja kolmanneksi päivän ehdoton suomalaisyllättäjä Simo Lipsanen, joka loikki tuulituloksen 16,62. Hän ylitti 16 metriä myös kahdella muulla kierroksella (16,47 ja 16,04), mutta kaikissa hypyissä oli liikaa myötätuulta. Lipsanen on sallituissa oloissa hypännyt 15,83.

Tero Pitkämäki otti vakuuttavaan voittoon keihäässä tuloksella 84,44. Hän olisi voittanut myös kahdella muulla mitatulla heitollaan (80,10 ja 81,71). Vastatuuleen heitetyn kisan toiseksi sijoittui Saksan Johannes Vetter (78,97) ja kolmanneksi Venäjän Valeri Iordan (78,32).

Naisten korkeuskilvassa Maria Kuchina (RUS) ylitti 199 ja voitti maailman kärkituloksen haltijan Ruth Beitian (ESP). Kuchina nousi maailmantilastossa toiseksi. Beitia on ainoa korkeuhyppääjätär, joka on tänä kesänä ylittänyt kaksi metriä. Sini Lällä hyppäsi kisassa ennätyksensä 184, joka sivuaa kauden kotimaista kärkitulosta.

Darya Klishina (RUS) hyppäsi pituuskisan voittoon tuloksella 695, joka on kauden neljänneksi pisin maailmassa. Myös Volha Sudareva (BLR) nousi vuositilaston kymppisakkiin hypättyään 686.

Kuulantyönnössä Christina Schwanitz (GER) otti rutiininvoiton tuloksella 19,82. Moukaripaikalla sen sijaan nähtiin kauden kärkitulos, kun ME-nainen Anita Wlodarczyk (POL) pyörähteli viimeisellään 78,28. Betty Heidler (GER) heitti kisan ja myös maailmantilaston kakkoseksi tuloksella 75,73.

Ykkösliiga

Ykkösliiga kilpailtiin Kreikan Iraklionissa. Superliigaan vuodeksi 2017 nousevat Tsekki, Kreikka ja Alankomaat. Liettua ja Latvia joutuvat hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Viro säilyi Ykkösliigassa vain 1,5 pisteen erolla Liettuaan.

Viron sarjapaikka varmistui päätöslajissa miesten 4x400 metrin viestissä, jossa kvartetti Rauno Kunnapuu - Marek Niit - Rivar Tipp - Rasmus Mägi juoksi uuden Viron ennätyksen 3.06,07. Viro sijoittui viestissä viidenneksi ja Kakkosliigaan pudonnut Liettua yhdenneksitoista.

Keihäänheitossa Tanel Laanmäe (EST) kiskaisi voittoon uudella ennätyksellään 82,67. Hän kukisti toukokuussa yli 85 metriä heittäneen Petr Frydrychin (CZE) lähes neljällä metrillä.

Seiväshypyssä voiton korjasi viime vuoden hallimaailmanmestari Kostadinos Filippidis (GRE) kauden parhaallaan 580. Myös Tsekin Jan Kudlicka (575) hyppäsi kauden parhaansa.

Dafne Schippers (NED) voitti 200 metrin kisan hyvällä ajalla 22,45. Toiseksi tulleeseen Maria Belibasakiin (GRE) syntyi eroa sadasosan vajaa sekunti.

Tsekin ja Suomen kaksoiskansalainen Kristiina Mäki sijoittui 5000 metrillä toiseksi kauden parhaallaan 15.49,47. Juoksun voitti Hollannin Jip Vastenburg ajalla 15.36,32.

Kakkos- ja kolmosliiga

Kakkosliigan kilpailu käytiin Bulgarian Stara Zagorassa. Tanska ja Bulgaria nousevat Ykkösliigaan ja Kypros sekä Slovenia putoavat sarjaporrasta alemmaksi.

Naisten pituushypyn voittoon hyppäsi Hafdis Sigurdardottir, joka sivusi omaa Islannin ennätystään 645. Viime vuonna Kakkosliigaan noussut Islanti onnistui säilyttämään sarjapaikkansa 5,5 pisteen erolla ennen Kyprosta.

Kiekkopaikalla 11 vuoden takainen olympiahopemitalisti Zoltan Kovago (HUN) heitti voittoon tuloksella 64,73. 36-vuotias heittäjä viskasi aiemmin tällä viikolla kesän kolmanneksi pisimmän heiton maailmassa - 67,39.

14 joukkueen Kolmosliiga kilpaillaan Euroopan kisojen yhteydessä Azerbaidzanin Bakussa. Ensimmäisen päivän jälkeen kärkikolmikon muodostavat Itävalta, Slovakia ja Israel.

Kisojen ensimmäisen päivän kovin tulos nähtiin kolmiloikkapaikalla, missä ex-ukrainalainen Hanna Minenko (ISR) hyppäsi 14,41. Hänen tänä vuonna tekemä Israelin ennätys on 14,61. Toiseksi Bakun kisassa sijoittui Slovakian kaksinkertainen EM-hallimitalisti Dana Veldakova kauden parhaallaan 13,95.