Portlandin MM-hallien ennakossa kestävyysjuoksut


Joonas Lehtinen: 18.03.2016 06:04Yleisurheilu
Portlandin MM-hallien ennakossa kestävyysjuoksut
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kestävyysjuoksulla on Portlandissa, kuten Oregonin osavaltiossa muutoinkin erityinen asema. Steve Prefontaine sekä Oregonin yliopisto loivat aikanaan osaltaan kestävyysjuoksun menestyksen pohjaa Yhdysvaltain länsirannikkolle. Nykyään Oregon on kotipaikkana kolmelle merkittävän kovalle ammattilaistallille. MM-hallien isäntäkaupungissa, Portlandissa majaansa pitävät Niken sponsoroimista talleista sekä Alberto Salazarin luotsaama Oregon Project että Jerry Schumacherin Bowerman Track Club. Lisäksi Eugenessa on vielä kolmas kova kopla, Oregon Track Club Elite, jonka veturina toimii takavuosien esteässä Mark Rowland. Kunkin edellä mainitun tallin urheilijoita on mukana myös viikonlopun MM-halleissa, kuinkas muutenkaan.

Seuraavassa MM-hallien kestävyysmatkojen ennakossa nostamme esille mahdolliset menestyjät sekä muutamia potentiaalisia yllättäjiä viikonvaihteen otatuksista.

Miehet

800 metriä

Miesten 800 metrillä pakka vaikuttaisi etukäteen olevan hieman levällään. Kahdet edelliset MM-hallit voittanut Etiopian Mohamed Aman ei ole tänä talvena toistaiseksi ollut aivan parhaassa vedossaan. Aman on kuitenkin kokenut kettu, eikä häntä auta jättää ulos mitalikaavailuista. Ennakkosuosikin viittaa on kuitenkin sovitettava tällä kertaa Musaeb Ballan harteille. Qatarilaisella on mukana olevista juoksijoista talven paras noteeraus, 1:45.93 Tukholmasta. Myös isäntämaan Boris Berian on paperilla vahva kandidaatti mitalikahinoihin, mikäli tiensä finaaliin asti selvittää. Berian kellotti viime kesänä 800 metriä aikaan 1:43.34.

Eurooppalaisesta vinkkelistä katsottuna tulevan kesän kahdet arvokisat ynnättynä MM-hallien suhteellisen myöhäisen ajankohtaan sekä kaukaiseen sijaintiin muodostavat väistämättä yhälön, jossa urheilijat joutuvat tekemään tiukkoja valintoja. 800 metrillä tämä näkyy selvästi, sillä totutun kovista hallijuoksijoista muun muassa Adam Kszczot jättää MM-hallit tällä kertaa väliin. Kszczot on tämän talven tilastokärki, eikä ole hävinnyt ainuttakaan kisaa vuoden 2016 puolella. Puolalaisen poisjäännin myötä eurooppalaisittain mielenkiintoisimmat nimet ovatkin Ruotsin nuori Andreas Kramer (s. 1997) sekä Espanjan Alvaro De Arriba.

1500 metriä

Eurooppalaisen mailin ykkössuosikeiksi nostettakoon Portlandissa asusteleva Matthew Centrowitz sekä Djiboutin Ayanleh Souleiman. Centrowitz on marssinut tällä hallikaudella voitosta voittoon. Millrose Gamesin maililla Centrowiz juoksi kautta aikain neljänneksi nopeimman ajan maililla kirjauttaen tuloksekseen 3:50.63. Souleiman puolestaan säväytti Tukholmassa juoksemallaan 1000 metrin halli-ME:llä. Tuon juoksun jälkeen Djiboutin mies otti kuitenkin takkiin selvästi Marokon Abdelaati Iguiderilta Glasgown 1500 metrillä.

Centrowitzin ja Souleimanin lisäksi Uuden-Seelannin Nick Willis on syytä poimia mitalikahinoihin mukaan, olkoonkin, että miehen kaksi edellistä kertaa MM-halleissa ovat päättyneet hylkäyksiin. Myös talven tilastokärki Iguider on ilman muuta merkitty mies. Voi tosin olla, että Iguider juoksee 1500 metrin sijaan 3000 metriä, nimi kun näyttää olevan kummallakin listalla. Eurooppalaisista lähimpänä kärkisijoja lienee tänä talvena hyvässä vireessä ollut Manuel Olmedo Espanjasta. Potentiaalinen yllättäjä finaaliin yltäessään saattaisi olla Yhdysvaltain toinen edustaja, Robby Andrews, jonka kiri on etenkin hieman verkkaisemmasta alkuvauhdista toisinaan raivoisa.

3000 metriä

Kenialla on tällä matkalla peräti kolme miestä mukana Augustine Chogen IAAF:n World Indoor tourin kokonaisvoiton myötä. Kenian kolmikko Choge - Caleb Ndiku - Isiah Koech onkin siinä määrin kova, että kuka tahansa miehistä voi parhaana päivänä kisan viedä nimiinsä. Edes kolmoisvoitto ei ole täysin utopiaa. Etiopia on nimennyt kisaan kolme miestä, joista kuitenkin vain kaksi voi starta. Luultavimmin mukana on ainakin Dejen Gebremeskel, joka on maailman tämän kauden tilastokärki ajallaan 7:38.03.

Isäntämaa Yhdysvallat marssittaa viivalle tuoreen Yhydysvaltain mestarin Ryan Hillin sekä Paul Chelimon. Kumpainenkin miehistä on kellottanut tällä hallikaudella alle 7:40. Etenkin Hill omaa hyvät menestymismahdollisuudet kotikisoissa erinomaisen loppukirinsä ansiosta. Muutoinkin vaikuttaa siltä, että 3000 metriä on kuin tehty Hillille. Hallikaudella 2014 Hill juoksi peräti 7:34.87.

Pois laskuista ei sovi jättää myöskään Marokon Abdelaati Iguideria, joka on 3000 metrin tilastoissa viides. Marokon maileri on myös 1500 metrin tilastokärki. Nähtäväksi jää, kummalla matkalla Iguider lopulta on mukana.

Naiset

800 metriä

Naisten 800 metriä on tilastojen valossa melko tasainen laji. Selkeää ykkössuosikkia on vaikea nimetä. Tilastokärki Ajee Wilson (USA) on kenties ennakkoon vahvin voittajakandidaatti. Lisäksi Ison-Britannian Lynsey Sharp on aika lailla mitalin syrjässä kiinni näin etukäteen ajateltuna. Mihin kykeneekään sitten Burundin Francine Niyonsaba, jonka ennätys kirjataan ulkoradoilla peräti 1:56.59.

Ilahduttavaa on Pohjoismainen edustus tällä matkalla. Mukana on niin Islannin superlupaus Anita Hinriksdottir, Ruotsin Lovisa Lindh kuin myös Norjan Hedda Hynne.

1500 metriä

Genzebe Dibaba keskittyy näissä kisoissa 3000 metriin. 1500 metrillä mukana olevista juoksijoista kauden kovin noteeraus on Etiopian Dawit Seyaumilla (4:00.28). Voittajasuosikki lienee kuitenkin Hollannin Sifan Hassan, joka on viimeisten vuosien aikana osoittanut olevansa kova kisaamaan lähes matkalla kuin matkalla. Hassan on tänä talvena juossut 4:01.40.

Ennakkoon selvän suosikkikaksikon taustalla isäntämaan Brenda Martinez janoaa varmasti mitaleille siinä missä muutama muukin.

Mitalikahinoiden lisäksi mielenkiintoisia seurattavia ovat luonnollisesti Suomen ja Tshekin kaksoiskansalainen Kristiina Mäki sekä Ruotsin nuori Sarah Lahti.

3000 metriä

Tästä voitaneen povata Genzebe Dibaban näytöstä melko surutta. Dibaban hallikausi on sujunut samaan tapaan kuin parina edeltävänäkin talvena. Etiopian nainen on kulkenut voittamattomana koko hallikauden. Tilastoihin on kirjattu tänä talvena mailin halli-ME Tukholmassa sekä täysin suvereeni kauden kärkitulos 8:22.50 3000 metrillä.

Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, ei näin etukäteen arvellen muilla ole Dibabaa vastaan tällä kertaa juurikaan saumaa. Vauvalomalta hiljattain palannut Meseret Defar tekee jälleen vahvaa tuloa. Defar lieneekin hanakimmin kiinni hopeisessa mitalissa. Muita mitalin perään haikailevia juoksijoita ovat ainakin Yhydsvaltain Shannon Rowbury, Puolan Renata Plis, Hollannin maileri Maureen Koster sekä Kenian Nancy Chepkwemoi.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta