Ranskan kolmiloikkalupaus osoitti kilpailijan lahjansa vaikeassa tilanteessa - Taustalla häärii kahdeksantoista metrin mies


Martin Lamou taisteli vaikeuksista huolimatta hopealle. Nuorukaisen taustalla häärii itse Teddy Tamgho.
Joel Sippola: 14.07.2018 17:09Yleisurheilu
Ranskan kolmiloikkalupaus osoitti kilpailijan lahjansa vaikeassa tilanteessa - Taustalla häärii kahdeksantoista metrin mies
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ranska tuottaa jatkuvasti loistavia kolmiloikkaajia. Esimerkiksi tällä hetkellä Euroopan tilaston 14 parhaan joukossa on viisi maan hyppääjää. Lauantaina nuorten MM-kolmiloikassa Ranska saavutti Kuuban Jordan Diazin voittamassa kisassa kaksi mitalia.

Toinen oli 16,44 avauskierroksella hypännyt Martin Lamou, jolla on tilillään alle 20-vuotiaden Euroopan mestaruus. Hopea oli lähtökohtiin nähden hyvä, sillä miehen osallistuminen itse Tampereen loikkafinaaliin oli vaakalaudalla. Ensimmäisen kierroksen hyppy jäi miehen ainoaksi hyväksytyksi tulokseksi.

– Olin valmistautunut tekemään ennätykseni. Lämmittelyssä tunsin kuitenkin kipua jalassani.

Viime vuonna nuorten Euroopan mestaruuden voittaessaan hän teki samalla ennätyksensä 16,97. Hän osoitti myös tänään vaikeasta tilanteesta huolimatta kilpailijan lahjansa.

– Olen kilpailija, joka haluaa voittaa. Tämä mitali ei ole sitä, mitä hain, hän totesi hopeastaan.

Lamou kuuluu ranskalaisen kolmiloikkatähden Teddy Tamghon harjoitusryhmään. Tamgho tunnetaan ehkä parhaiten vuoden 2013 Moskovan MM-finaalista, jossa hän loikki maailmanmestariksi ennätyksellään 18,04.

Sillä hän on maailmanlistan viidentenä. Tämän jälkeen hän on kärsinyt loukkaantumisista, eikä hän ole viime kolmiloikassa kisannut.

– Siitä ryhmästä huokuu upea ilmapiiri. Teddy tekee todella loistavaa työtä meitä varten, Lamou hehkuttaa.

Lamoun lisäksi Ranskassa on paljon nuoria hyppääjiä, kuten Melvin Raffin sekä Jean-Marc Portvianne. Kilpailu maassa on kovaa, mistä Lamou on kiitollinen.

– Kilpailutilanne antaa hyvää kokemusta kehittyä paremmaksi.

Takavuosien huippusprintteri jamaikalaislupauksen tukena


Vasta vuonna syntyneestä 2002 syntyneestä Jamaikan Brianna Williamista tuli näiden kisojen tuplamestari. Entisen huippupikajuoksijan Ato Boldonin valmennettava tyylitteli 200 metrillä kepeän näköisesti voittoon komealla ajalla 22,50. Se on tämän kauden ikätilaston kolmosaika.

Parannus on huima, sillä jamaikalaisen edellinen ennätysnoteeraus oli 23,11.

– Olen todella iloinen siihen, että sain alitettua 23 sekuntia. Tosin olen yllättynyt tuollaisesta ajasta.

Ennen juoksua Boldon psyykkasi omalla tavallaan. Hän näytti suojatilleen huippujuoksujaan uransa varrelta. Trinidatia edustanut Bolton voitti takavuosina yhden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden sekä neljä olympiamitalia.

18.27: Muokattu jutun otsikkoa
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta