Hallikauden suomalaissensaation näkemys kansainvälisistä aituritähdistä: ”Tuntuu, etteivät ole aiemmin noteeranneet suomalaisia”


Reetta Hurske on tämän hallikauden kiehtovimpia suomalaisnimiä. Tasaiseen tuloskuntoon äitynyt aituri metsästää Glasgow`n EM-halleista loppukilpailupaikkaa.
Joel Sippola: 27.02.2019 19:18Yleisurheilu
Hallikauden suomalaissensaation näkemys kansainvälisistä aituritähdistä: ”Tuntuu, etteivät ole aiemmin noteeranneet suomalaisia”
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Reetta Hurske
Miellyttävä näky on kuluvalta hallikaudelta Puolan Torunista: sähäkän lähdön saanut Reetta Hurske kurottaa toiseksi MM-kolmosen Pamela Dutkiewiczin jälkeen. Perävaloja jäävät katsomaan kaksi Euroopan mestaria: Elvira Herman ja Cindy Roleder. Tamperelaisen nimen vieressä välkkyy aika 7,98.

Edellä mainittu pätkä on yksi monista Hurskeen huippusuorituksista hallikauden aikana. Kahdeksan sekunnin raja on rikkoutunut neljä kertaa, ja ennätys on pudonnut 15 sadasosaa. Ennen viikonlopun Glasgow`n EM-halleja 60 metrin aitaennätys lepää lukemissa 7,97.

Euroopan tilastossa hän pitää kuudetta tilaa yhdessä Hermanin ja Nooralotta Nezirin kanssa.

– Rehellisesti sanottuna EM-halleissa tavoitteeni on finaalissa. Siellä yritän olla niin korkealla kuin mahdollista, Hurske kertoo.

Talven aikana hän on ilmaantunut uutena nimenä Euroopan kärkiaitureiden joukkoon.

– Minusta tuntuu, etteivät he ole aiemmin yleisesti noteeranneet suomalaisia, hän viittaa eurooppalaisiin huippuihin.

Harjoituskauden mittaan hän, Neziri ja Lotta Harala tekivät Teneriffan leirillä lähtöharjoituksia huippuaitureiden kanssa.

– Harjoittelimme nyt Teneriffan leirillä lähtöjä saksalaisten kanssa, minkä uskon valmistaneen meitä kaikkia tähän hallikauteen. Aituripiireissä on yleisesti hyvä ilmapiiri, Hurske lisää.

Lupaavassa kyydissä jo kesällä


Mennään ajassa hieman taaksepäin.

Viime kesänä oli viitteitä tamperelaisen uudesta tasonnostosta. Sadan metrin aidoissa ennätys 13,11 ja semifinaalipaikka EM-kisoista olivat hienoja valonpilkahduksia.

Merkillepantavinta olivat kuitenkin tasaiset otteet: 13,20, 13,11, 13,16, 13,21, 13,20. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on ollut virittelemässä uutta rankingsysteemiä, joka tulee näillä näkymin käyttöön ensi vuonna, jolloin taistellaan paikoista Tokion olympialaisiin. Rankingissa katsotaan viiden parhaan tuloksen keskiarvo.

Kun maakiintiöt huomioidaan, Hurskeen sijoitus syksyllä oli 38, eli viimeisillä paikoilla, joilla kisoihin mennään. Vaikka tänä vuonna Dohan MM-kisojen kohdalla tuijotetaan vielä tulosrajoja (12,98), tasaiset otteet kielivät siitä, että suomalaisaituri on mennyt jo tovin oikeaan suuntaan.

Ainakin talven perusteella tahti on kiihtynyt.

– Se kertoo siitä, että harjoituksissa on tehty juttuja oikein. Treenit purevat ja kunto on nousujohteista.

Apurahoilta putoaminen tuo haasteensa


Hurske tunnetaan erinomaisena lähtijänä. Kansainvälisissä kisoissa on saatu nauttia naisen sähäkästä menosta kolmella ensimmäisellä aidalla.

Urheilija muistuttaa tässä yhteydessä, että halliennätyksestä on valahtanut jo 15 sadasosaa pois. Vauhti lupaa hyvää ulkoratakautta ja MM-rajaa 12,98 ajatellen.

Viime vuosina nuori nainen on kärsinyt selkävaivoista, joiden takia hän ei ole päässyt tekemään kunnolla voimaharjoittelua. Hän avaa nykyvireensä taustoja.

– Selkä on ollut toistaiseksi hyvä vuoden verran. Nyt on uskaltanut tehdä voimaharjoittelua ihan eri tavalla, mikä varmasti näkyy tekemisessä.

Kun mennään ulkoratakauteen, valmistautumista saattaa haitata raha, tai pikemminkin sen puute. Pari viikkoa sitten nainen oli otsikoissa, kun tämän nimi puuttui opetus- ja kulttuuriministeriön apurahalistalta. Kahtena edellisvuonna hän nautti 6000 euron potista.

– Tietenkin nyt pitää miettiä, mistä rahaa saa peruselämiseen: syömiseen ja vuokran maksuun. Siihen pitää paneutua hallikauden jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta