Renaud Lavillenie hirmuiskussa - Gatlin kaahaili 200 metriä 19,68


Etusuora: 31.05.2015 10:00Yleisurheilu
Renaud Lavillenie hirmuiskussa - Gatlin kaahaili 200 metriä 19,68
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Eugenen kaksipäiväinen Timanttiliiga saatiin lauantaina päätökseen. Kuten Timanttiliigan tapoihin kuuluu, kisoissa nähtiin nipullinen hurjia tuloksia.

Miesten seiväshyppyä oli tähdittämässä Ranskan Renaud Lavillenie. Pienistä loukkaantumisista kärsinyt ranskalainen oli ongelmissa jo avauskorkeutensa 570 kanssa, mutta sitten hyppy lähti kulkemaan. Lavillenie ylitti ensimmäisillään korkeudet 596 ja 605 ja nousi maailman kaikkien aikojen tilaston jaetulle toiselle sijalle - edellään vain seiväslegenda Sergei Bubka 614. Lavillenie yritti vielä ME-korkeudesta 616, mutta rima tuli alas miehen mukana. Lavillenie on hypännyt hallissa ME:n 616, mutta Eugenen hyppy oli vasta miehen kolmas kuuden metrin ylitys ulkoradoilla.

Miesten 200 metrillä satasen kauden kärkinimi Justin Gatlin kokeili vauhtiaan. Hyvänä 200 metrinkin juoksijana tunnettu Gatlin tempaisi hurjan ajan 19,68 ja oli kisassa omaa luokkaansa muiden ylittäessä 20 sekuntia. Ajallaan Gatlin sivuaa ennätystään. Toiseksi sijoittunut Anaso Jobodwana vetäisi Etelä-Afrikan ennätyksen 20,04.

Naisten satasesta muodostui yksi kaikkien aikojen kovimmista. Jo b-erässä pidettiin kovaa vauhtia, kun Yhdysvaltojen English Gardner juoksi kauden kärkiajan 10,84. Kärkiaika ennätti kuitenkin säilyä vain noin kymmenen minuuttia, kunnes ykköserässä juossut Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce latasi tauluun 10,81. Kisan kakkoseksi juoksi samalla ajalla ja Norsunluurannikon ennätyksellä Murielle Ahoure. Kolmanneksi sijoittui Tori Bowie (USA) ajalla 10,82. Vain Lontoon olympialaisissa 2012 on naisten satasella kolmanneksi sijoittunut juossut kovempaa kuin 10,82.

Korkeudessa Qatarin pomppukone Mutaz Essa Barshim esitti jälleen vahvoja otteita. Barshim käytti kisassa kolme hyppyä ja jätti leikin ylitettyään 241 ensimmäisellään. Kyseessä oli miehen kahdeksas 240 ylitys hallikilpailut huomioiden. Barshimin ennätys on 243.

Myös naisten 5000 metrillä hurjasteltiin. Etiopian kestokone Genzebe Dibaba sooloili kaikkien aikojen neljänneksi kovimman ajan 14.19,76.

Gatlinin ohella dopingsotkuissa ryvettynyt Tyson Gay juoksi kauden ensimmäisen satasensa kovaan aikaan 9,88. Kisassa Kiinan Su Bingtian alitti 10 sekuntia ensimmäisenä aasialaissyntyisenä 9,99.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta