Pärmäkoski ja Hakola ykkössuosikit Suomen Cupin sprinteissä Rovaniemellä – Joni Mäen sprinttikunto suuri mielenkiinnon kohde


Maastohiihdon Suomen Cup jatkuu sunnuntaina perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuilla. Kilpailuissa on alkukauden kisojen perusteella tutut ennakkosuosikit.
Veijo Vaakanainen: 23.11.2019 16:57Hiihto
Pärmäkoski ja Hakola ykkössuosikit Suomen Cupin sprinteissä Rovaniemellä – Joni Mäen sprinttikunto suuri mielenkiinnon kohde
Ristomatti Hakola. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Katso myös: Karsinnan tulokset

Toisena kilpailupäivänä Rovaniemen Ounasvaaralla järjestettävissä Suomen Cupin kilpailuissa hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintit. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen kärkihiihtäjät ottavat tällä kaudella toisistaan tosissaan mittaa perinteisen hiihtotavan sprinttimatkoilla, sillä Oloksen Tykkikisoissa maajoukkuehiihtäjistä sprinttiin osallistuivat ainoastaan Anne Kyllönen ja Anita Korva.

Etukäteen ajatellen miesten ja naisten puolella ennakkosuosikit ovat varsin selvät, sillä Krista Pärmäkoski on naisten puolella osoittanut olevansa selvästi muita maajoukkuenaisia terävämmässä kunnossa ja miehissä Ristomatti Hakola on alkukauden haasteista huolimatta ollut vahvassa vireessä. Kilpailuissa nähdään kuitenkin varmasti mielenkiintoisia taistoja ja varsinkaan Hakola ei varmasti tule saavuttamaan voittoa helpolla.

Onko kenestäkään Pärmäkosken haastajaksi? Pystyykö Tiia Olkkonen kiusaamaan maajoukkuenaisia?


Pärmäkoski on ollut kahdessa tällä kaudella hiihtämässään kilpailussa selvästi muita maajoukkuenaisia edellä ja lauantainen hiihto Rovaniemellä oli suorastaan suvereeni esitys. Lisäksi Pärmäkoski on sprintissä ollut edellisten kausien aikana käytännössä ainoa suomalaisnainen, joka on pystynyt kansainvälistä kärkeä haastamaan. Näin ollen hän lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina sunnuntain kilpailuun.

Tosin pieni kysymysmerkki on se, osallistuuko Pärmäkoski lopulta kilpailuun tai hiihtääkö hän kilpailun loppuun asti. Edellisellä kaudella juuri Rovaniemen sprintissä syntyi pienimuotoinen kohu, kun Pärmäkoski ajattelemattomuuttaan syyllistyi sopupeliin, kun hän päästi tarkoituksella kaksi hiihtäjää edelleen puolivälieränsä loppusuoralla, koska oli jo ennen kilpailua päättänyt lopettaa kilpailun kahden hiihdon jälkeen. On siis pieni mahdollisuus, että tälläkin kertaa Pärmäkoski haluaa säästää voimia Rukan maailmancup-avaukseen.

Krista Pärmäkoski on hallinnut viime vuosina kotimaan kisoja.
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2019
Krista Pärmäkoski on hallinnut viime vuosina kotimaan kisoja.

Pärmäkosken tiukimmin haastavat mitä luultavimmin Kyllönen ja Johanna Matintalo. Kyllösen normaalimatkan hiihto Rovaniemellä oli varsin tasapaksu, mutta kauden kahdessa aiemmassa sprinttikilpailussa hän on osoittanut olevansa hyvässä sprinttikunnossa. Vuokatin Suomen Cupissa hän otti vapaalla tyylillä ylivoimaisen voiton, ja Oloksen Tykkikisoissa hän sijoittui kakkoseksi häviten ainoastaan Venäjän tähtihiihtäjä Natalia Neprjajevalle.

Matintalo puolestaan juhli viime kaudella voittoa juuri Rovaniemen perinteisen hiihtotavan sprintissä. Matintalolle perinteinen hiihtotyyli vaikuttaa edelleen olevan selvästi vapaata hiihtotyyliä parempi ja Oloksella hän hiihti perinteisen 5 kilometrin kilpailussa varsin kelvollisesti. Sprinttiominaisuuksiltaan hän on mitä luultavimmin tällä hetkellä edellä Kerttu Niskasta sekä Laura Monosta, mistä johtuen Matintalo on etukäteen ajatellen kolmossuosikki Pärmäkosken ja Kyllösen takana.

Mielenkiintoinen nimi naisten kilpailussa on myös Tiia Olkkonen. Vuonna 1999 syntynyt nuori hiihtäjä yllätti monet Oloksen perinteisen sprintissä sijoittumalla peräti kolmanneksi ja voittaen esimerkiksi viime kauden komeetan Korvan. On mielenkiintoista nähdä, mihin Olkkosen sprinttivauhti Rovaniemellä riittää ja pystyisikö hän jopa taistelemaan paikasta A-finaaliin ja lyömään kiilaa maajoukkuehiihtäjien väliin.

Löytyykö Hakolalle haastajaa miesten kilpailussa? Missä vireessä on Joni Mäki?


Kun kotimaisissa kisoissa kilpaillaan sprinttihiihdossa, on Hakola aina ykkössuosikki. Jämin Jänteen hiihtäjä on saanut esittää ”miekka tuppeen” -tuuletustaan kotimaisten sprinttimittelöiden päätteeksi lähes kyllästymiseen asti. Tästä syystä hänet on tälläkin kertaa nostettava Rovaniemen sprintin suurimmaksi voittajasuosikiksi, vaikka hänellä monia nälkäisiä haastajia onkin.

Ehdottomasti mielenkiintoisin nimi huomisessa kilpailussa on kuitenkin Joni Mäki. Pohti Ski Teamin hiihtäjä nosti viimekaudella suuresti tasoaan ja sijoittui peräti kolmesti maailmancupin sprinteissä kymmenenneksi. Mäki on ehkä hieman parempi vapaalla, mutta perinteiselläkin hän on hyvänä päivänä kansainvälisen taso huippusprintteri. On mielenkiintoista nähdä, millaisessa sprinttikunnossa Mäki on, kun siirrytään kohti maailmancup-kauden avausviikonloppua.

Joni Mäki nosti viime kaudella hurjasti tasoaan ja menestyi maailmancupin sprinteissä mukavasti.
Joni Mäki nosti viime kaudella hurjasti tasoaan ja menestyi maailmancupin sprinteissä mukavasti. (Joni Mäki Seefeldin MM-kisoissa. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

Mielenkiintoinen sprinttikauden avaus nähdään myös Lauri Vuoriselta. Ski Team 105 -seuraa edustava Vuorinen on myös ollut vakiokasvo maailmancupin sprinttikilpailuiden erävaiheessa parin viime kauden aikana ja parhaimmillaan Vuorinen on sijoittunut maailmancupissa peräti seitsemänneksi juuri perinteisen sprintissä. Aiemmin Vuorisen ollessa hyvässä kunnossa kuitenkin myös normaalimatkat ovat kansallisissa kisoissa kulkeneet, joten jos lauantain kilpailun pohjalta pitäisi johtopäätöksiä tehdä, ei Vuorinen välttämättä ole aivan terävimmillään.

Iivo Niskasta ei myöskään kotimaan kisoissa voi koskaan unohtaa. Oloksen viikonloppuna Niskanen osoitti olevansa murskaavan kovassa alkukauden kunnossa ja perinteisen sprintti on yksi Niskasen paraatimatkoista, vaikka häntä ei varsinaisesti sprintteriksi mielletäkään. Parhaimmillaan Niskanen on kuitenkin ollut matkalla jopa maailmancup-finaalissa, joten Rovaniemelläkään Niskanen ei varmasti aio helpolla voittoa Hakolalle antaa.

Vuokatin kakkonen Juho Mikkonen on myös takuuvarma menestyjä kotimaisissa sprinttitaistoissa. Mikkoselle kilpailu on erittäin tärkeä näytönpaikka, koska hän ei Oloksella pystynyt kilpailemaan yhtenäkään päivänä. Kotimaan sprinteissä Mikkonen on lähes poikkeuksetta finaalimies, mutta voittokamppailuun hänen vauhtinsa ei kuitenkaan välttämättä huomenna aivan riitä.

Rovaniemen sprintit ovat myös erittäin tärkeä kilpailu monille kansallisen tason kilpailijoille, koska kilpailun tulosten perusteella on jaossa paikkoja Rukan maailmancup-avaukseen. Maajoukkueryhmän lisäksi Suomi pystyy nimittäin nimeämään Rukalle myös kansallisen ryhmän ja moni aivan terävimmän kärjen takana oleva hiihtäjä on varmasti kiinnostunut mahdollisuudesta päästä kilpailemaan Rukan kolmenpäivän minitourilla, joka avaa maailmancup-kauden 2019–2020.

Sprinttikarsinnat käynnistyvät Rovaniemellä sunnuntaina naisilla klo 10:20 ja miehillä klo 10:40. Finaalivaihe käynnistyy klo 12:15. YLE2 televisioi finaalivaiheen suorana lähetyksenä klo 12:10-14:00.

Karsinnan tulokset


Rovaniemen Suomen Cup 24.11.2019


Naisten sprintti (p), finaali

#UrheilijaTulos
1.Johanna Matintalo (Pöytyän Urheilijat)2.51,75
2.Kerttu Niskanen (Vieremän Koitto)+2,80
3.Tiia Olkkonen (Haapajärven Kiilat)+3,14
4.Anne Kyllönen (Kainuun Hiihtoseura)+3,77
5.Laura Mononen (Hämeenlinnan Hiihtoseura)+4,19
6.Jasmi Joensuu (Vantaan Hiihtoseura)+14,63

Miesten sprintti (p), finaali

#UrheilijaAika
1.Ristomatti Hakola (Jämin Jänne)3.15,40
2.Joni Mäki (Pohti SkiTeam)+2,74
3.Lauri Vuorinen (Skiteam 105)+4,26
4.Iivo Niskanen (Puijon Hiihtoseura)+4,76
5.Juho Mikkonen (Vuokatti Ski Team Kainuu)+4,82
6.Perttu Hyvärinen (Puijon Hiihtoseura)+11,67Naisten sprintti (p), karsinta

#UrheilijaAika
1.Johanna Matintalo (Pöytyän Urheilijat)2.50,27
2.Kerttu Niskanen (Vieremän Koitto)+0,46
3.Tiia Olkkonen (Haapajärven Kiilat)+2,05
4.Anne Kyllönen (Kainuun Hiihtoseura)+3,37
5.Maaret Pajunoja (Ikaalisten Urheilijat)+4,10
6.Laura Mononen (Hämeenlinnan Hiihtoseura)+4,16
7.Anni Alakoski (Reisjärven Pilke)+4,75
8.Heini Hokkanen (Kainuun Hiihtoseura)+5,23
9.Anita Kirvesniemi (Ski Jyväskylä)+5,34
10.Krista Pärmäkoski (Ikaalisten Urheilijat)+6,56

Miesten sprintti (p), karsinta

#UrheilijaAika
1.Ristomatti Hakola (Jämin Jänne)3.11,67
2.Joni Mäki (Pohti SkiTeam)+3,02
3.Juho Mikkonen (Vuokatti Ski Team Kainuu)+3,87
4.Antti Häkämies (Posion Pyrintö)+6,14
5.Iivo Niskanen (Puijon Hiihtoseura)+6,92
6.Ville Ahonen (Imatran Urheilijat)+6,94
7.Lauri Vuorinen (Skiteam 105)+7,60
8.Olli Ahonen (Imatran Urheilijat)+8,70
9.Markus Vuorela (Jämin Jänne)+10,24
10.Lauri Lepistö (Kouvolan Hiihtoseura)+10,47
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta