Ruotsille neljä mitalia, puolalaiselta kova kuulakaari

Etusuora: 04.03.2017 21:36Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ruotsalaiset juhlivat peräti neljää mitalia Belgradin EM-hallikisojen toisena päivänä, jolloin ratkottiin mitalistit kymmenessä lajissa. Kolme suomalaishyppääjää oli mukana finaaleissa, mutta aivan mitaleille asti he eivät yltäneet.

Suomalaissprintterit välieriin - Ruotsille pronssia pikamatkalta

Anniina Kortetmaa sijoittui aamulla 60 metrin alkuerässään hienosti toiseksi ajalla 7,39 ja eteni sunnuntaina juostaviin välieriin. Kortetmaa on juossut kovempaa vain tammikuisessa ennätysjuoksussaan 7,36. Alkuerien selvästi nopein oli ennätystään 7,14 sivunnut Rebekka Haase (GER).

Miesten 60 metrillä Eetu Rantala sijoittui alkuerässään viidenneksi, mutta selviytyi ajallaan 6,73 illan välieriin. Välierässään Rantala sijoittui kuudenneksi ajalla 6,75, joka jäi finaalipaikasta vain kolme sadasosaa. Toisessa erässä finaalipaikkaan olisi vaadittu 6,66. Rantala on tällä kaudella parhaimmillaan juossut kahdesti ajan 6,70.

60 metrin finaalissa nähtiin kolme brittiä ja myös kolme ruotsalaista, kun länsinaapurimme sprinttereistä lähtötelineisiin kyyristyivät Sulayman Bah, Austin Hamilton ja Odain Rose. Richard Kilty (GBR) kiihdytti mestariksi ajalla 6,54, Jan Volko oli toinen Slovakian ennätyksellä 6,58 ja Austin Hamilton ja Odain Rose veivät Ruotsille sijat kolme ja neljä samalla ajalla 6,63. Hamiltonin (s. 1997) ennätys ennen EM-halleja oli Ruotsin mestaruuden tuonut 6,69.

Bukowiecki hirmutyönnöllä mestariksi

Tänä vuonna 20,18 työntänyt Arttu Kangas sijoittui aamulla kuulan karsinnassa 17:nneksi tuloksella 19,42. Viimeinen loppukilpailuun edennyt työnsi 19,99. Tulos 19,42 on kuitenkin Kankaan arvokisahistorian paras kilpailutulos.

Illan kuulafinaalissa Puolan Konrad Bukowiecki pökkäsi toisellaan peräti 21,97. Bukowiecki täyttää parin viikon päästä vasta 20 vuotta. Tulos on hallikauden maailman kärkitulos - Ryan Crouser (USA) on ehtinyt työntää Uudessa-Seelannissa ulkona 22,15. EM-tasolla ennätyksellisen tasokkaassa finaalissa viisi miestä ylitti 21 metriä: hopealle työnsi Tomas Stanek (CZE) ennätyksellään 21,43 ja pronssille mestaruutta puolustanut David Storl tuloksella 21,30.

Naisten korkeusfinaalissa Airine Palsyte voitti ylivoimaisen mestaruuden uudella Liettuan ennätyksellä 201. Viime kesänä EM-hopealle sijoittunut Palsyte ei ole aiemmin ylittänyt kahta metriä. Hopealle ja pronssille sijoittuneet olympiavoittaja Ruth Beitia (ESP) ja Julіja Levtšenko (UKR) hyppäsivät 194.

Lauantaina juostiin myös 400 metrin finaalit. Naisten mestaruuden vei Florian Guei (FRA) ennätyksellään 51,90, ja miesten kisassa Tsekin Pavel Maslak (45,77) juhli kolmatta peräkkäistä mestaruutta. Tanskan Benjamin Lobo Vedel oli lähellä mitalia ennätyksellään 46,33, mutta Hollannin ennätyksen 46,26 tehnyt Liemarvin Bonevacia ehti hieman edelle.

Ruotsille kaksi hopeaa

Pituushypyssä Ruotsin Michel Torneus oli avauskierroksen hypyllään 808 kiinni toisessa peräkkäisessä mestaruudessa aina viimeisiin hyppyihin asti, kunnes Albanian Izmir Smajlaj venytti saman 808 ja voitti toiseksi parhaan hypyn turvin. Tulos 808 on uusi Albanian ennätys. Sergіj Nikiforov (UKR) sijoittui kolmanneksi vain sentin kärkikaksikolle hävinneenä.

Ruotsi sai myös toisen hopeamitalin, kun 1500 metrillä Kalle Berglund (3.45,56) juoksi toiseksi Puolan Marcin Lewandowskin (3.44,82) takana. Ruotsalaismitali ei ollut yllätys, sillä Berglund on hallikauden Euroopan tilastokakkonen helmikuisella Ruotsin halliennätyksellä 3.37,69. Miesten finaalissa oli mukana myös toinen ruotsalainen: Johan Rogestedt sijoittui kymmenenneksi ajalla 3.49,91.

Naisten 1500 metrillä Laura Muir (GBR) juoksi mestariksi kisaennätyksellä 4.02,39. Myös tässä kisassa ruotsalaismitali oli lähellä, mutta Meraf Bahta hyytyi lopulta neljänneksi.

Nikkanen lähellä mitalia, Mäkelä kahdeksas

Minna Nikkanen sijoittui seiväsfinaalissa jaetulle kuudennelle sijalle yhdessä Ruotsin Lisa Gunnarsonin kanssa. Molemmat selvittivät 425 ja 440 ilman pudotuksia, mutta 455 ylittyi vasta toisella yrityksellä. Tuo yksi pudotus maksoi lopulta pronssimitalin, sillä kolmossijan jakoivat puhtaalla pelillä 425, 440 ja 455 ylittäneet Angelica Bengtsson (SWE) ja Marina Kіlіpko (UKR). Korkeuden 455 jälkeen rima nousi korkeuteen 465, jonka selvitti siis vain kaksi hyppääjää.

Ruotsalaismenestystä täydensi viidenneksi sijoittunut Michaela Meijer, joka ylitti 455 ensimmäisellään, mutta alla oli yksi pudotus korkeudesta 425. Wilma Murto ylitti ensimmäisellään 425 ja 440, mutta 455 oli liikaa. Murron sijoitukseksi tuli jaettu kahdeksas.

Seiväskisan voittokamppailussa Lisa Ryzih (GER) ylsi ennätyskorkeuteensa 475, mutta olympiavoittaja Ekaterini Stefanidi (GRE) varmisti mestaruuden ylittämällä 480, jonka jälkeen hän selvitti vielä korkeuden 485.

Kolmiloikan finaalissa flunssasta kärsinyt Kristiina Mäkelä ei ollut terävimmillään ja sijoittui kahdeksanneksi tuloksella 13,73. Hän sijoittui samalle sijalle EM-halleissa myös kaksi vuotta sitten. Kilvan voitti Kristin Gierisch (GER) tuloksella 14,37 ja muut mitalit menivät Portugalin Patricia Mamonalle (14,32) ja Kreikan Paraskevi Papahristoulle (14,24). Mäkelä hyppäsi perjantaina karsinnassa 14,18.