Ruotsin mestaruuskisat päätökseen - paljon nuoria mitalisteja


Etusuora: 09.08.2015 19:11Yleisurheilu
Ruotsin mestaruuskisat päätökseen - paljon nuoria mitalisteja
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kalevan kisat kilpailtiin Porissa viikko sitten. Tänä viikonloppuna kansalliset mestaruuskisat saatiin päätökseen rakkaassa länsinaapurissamme Ruotsissa. Seuraavassa hieman yhteenvetoa siitä, mitä Söderhamnissa on viikonlopun aikana tapahtunut. Mukana myös pientä vertailua Kalevan kisojen tulostason kanssa, vaikka kahden eri kilpailun tulosten suora vertaaminen onkin hieman kyseenalaista erilaisten olosuhteiden vuoksi.

Nuoria mitalisteja ja muutama huipputulos


Minna Nikkanen taivutti Porissa uuden SE:n 456 ja paranteli sitä Kuortaneen Eliittikisoissa vielä neljällä sentillä. Samaan aikaan länsinaapurissa pistettiin sentillä paremmaksi. Angelica Bengtsson taivutti yli korkeudesta 461, jolla paransi omaa ja maan ennätystään sentillä. 22-vuotias Bengtsson on hypännyt viime hallikaudella 470. Toiseksi sijoittunut Michaele Meijer hyppäsi niin ikään hienon tuloksen 447. Kolmanneksi sijoittui vasta 15-vuotias Lisa Gunnarsson tuloksella 411.

Miesten 200 metrillä oli kovaa kyytiä tarjolla. Perjantaina 100 metriä voittanut Tom Kling-Baptiste hurjasteli kovan ajan 20,55, mutta myötätuulta oli pari pykälää liikaa (2,5). Baptiste on kellottanut kuluneella kaudella sallituissa tuulissa 21,14. Myös toiseksi sijoittunut Nil de Oliveira alitti 21 sekuntia 20,92.

Miesten ratakierroksen finaalissa esiintyi vain 90-luvulla syntyneitä juoksijoita. Voiton nappasi Felix Francois 47,26 jättäen taakseen 19 -ja 18-vuotiaat Dennis Forsmanin ja Erik Martinssonin muutamalla kymmenyksellä.

Ruotsissa keskimatkoilla pidettiin selkeästi kovempaa kyytiä kuin Suomessa. 800 metrin voittoon juoksi odotetusti Andreas Almgren 1.48,06. Toiseksi sijoittui tonnivitosen voittaja 19-vuotias Kalle Berglund 1.48,39. Naisten vastaavat matkat voitti Anna Silvander ajoilla 2.04,86 ja 4.15,37.

Ruotsin pituushypyn ykkösnimi Michael Torneus latasi viimeisellään kovaan myötäiseen (+3,2) hyvän tuloksen 807 ja otti mestaruuden. Tässäkin lajissa saatiin nuori mitalisti, kun kolmanneksi hyppäsi 19-vuotias Thobias Nilsson Montler 742.

Estejuoksija Charlotte Fougberg on juossut tällä kaudella esteet 9.46 jääden kaksi sekuntia MM-kisarajasta. Rajan metsästys jatkui maan mestaruuskisoissa, jossa loppuajaksi saatiin 9.51,86. Fougberg voitti myös 5000 metriä 16.24,37.

Naisten korkeudessa ja pituudessa nähtiin myös tasokkaat kilpailut. Korkeudessa kaksi naista ylitti 192 ja voittajaksi kruunattiin Sofie Skoog. Pituudessa Khadda Sagnia hyppäsi hienon tuloksen 678 (+1,9) ja toiseksi sijoittunut Erica Jarder ylitti myös kuusi ja puoli metriä (654).

Keihäässä Kim Amb heitti kauden parhaansa 82,40. Ambin ennätys on kahden vuoden takaa 84,61.

Paikoittain heikkoa tasoa ja osanottajapulaa


Naisten kolmiloikassa ja miesten korkeushypyssä ei taso päätä huimannut. Kolmiloikan kultamitali ojennettiin Madeleine Nilssonille tuloksella 12,92, kun Kristiina Mäkelän voittotulos Porissa oli lähes metrin parempi. Tällä kaudella vain yksi ruotsalainen on onnistunut loikkimaan yli 13 metriä.

Steffan Holm ja Christian Olsson saattaavat hautoa paluuta katsoessaan maansa hyppääjien tasoa. Fredrik Löfgren voitti korkeuden tuloksella 214 ja mitaliinkin riitti 210. Suomessa mestaruuden vei Jussi Viita kauden parhaallaan 220. Kolmiloikassa kullan vei Mathias Ström tuloksella 15,79.

Naisten pika-aitojen voittoon juoksi Malin Eriksson 14,13. Tämän vuoden Kalevan kisoissa aika olisi riittänyt finaalissa kuudennelle sijalle. Toki Porin kisasta muodostui mitalistien osalta kautta aikain kovatasoisin ja Erikssonin aika syntyi kovaan vastatuuleen.

Miesten seipäässä David Kappelinin voittotulos jäi myös keskinkertaiseksi 522. Mitaliin riitti tulos 512.

Miesten kuulasta puuttui kauden kärkinimi Leif Arrhenius (20,21) ja se näkyi tulostasossa. Voittotyöntö lähti Daniel Ståhlin kädestä ja kantoi 18,58. Mitali irtosi tuloksella 18,06.

Huomion arvoista on 3000 metrin esteiden osanottajamäärä – vain kuusi uskaliasta! Kourallisesta juoksijoita vahvimmin esiintyi Daniel Lundgren hyvällä ajalla 8.41,73 . Toivotaan Janne Ukonmaanahon kunnon piristymistä syyskuun maaotteluun, niin Suomi saa jatkoa vahvalle estemenestykselle. Myöskään naisten kuulassa ei tarvinnut järjestää karsintaa, sillä rinkiin asteli ainoastaan kuusi työntäjää.

Kaikki tulokset täällä:
http://www.trackandfield.se/resultat/2015/150807.htm
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta