Saksalaisen kolmiloikkatähden kukistanut Simo Lipsanen menestyspolustaan: Siihen on pakko luottaa


Joel Sippola: 08.04.2018 10:12Yleisurheilu
Saksalaisen kolmiloikkatähden kukistanut Simo Lipsanen menestyspolustaan: Siihen on pakko luottaa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen lähestyy Berliinin EM-kisoja kohti hyväksi havaitulla kilpailukaavalla. Suomen ennätysmies on osana Euroopan kolmiloikan kärkiporukkaa.

Kun puhutaan Lipsasesta ja vuodesta 2017, tuolloin yleinen puhe keskittyi Suomen ennätyksen rikkomiseen. No, se odotus palkittiin alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa ja sen kylkiäiseksi kisoista tarttui hopeaa. Nämä kaksi urotekoa välittyivät ehkä päällimmäisinä esille, mutta vuoteen mahtui paljon muutakin.

Jo talvella hän harppasi vähän reilun kuudentoista metrin miehestä 16,60 – 16,80-tasolle. Kun Suomessa Lipsasen kesän avauskisaa lähestyttiin jauhamalla haamurajan rikkomisella, saattoi unohtua, että hän paransi Kuortaneen 16,93 tuloksellaan entistä ulkorataennätystään huikeat 74 senttiä!

Yksi kovista jutuista oli myös se, että metsätieteitä opiskeleva urheilija nappasi Puolassa todella kovan päänahan. Taakse jäi nimittäin hallitseva aikuisten Euroopan mestari Saksan Max Hess.

– Kyllähän se antoi lisää uskoa ja itseluottamusta touhuun. Näki myös, ettei kukaan ole kone. Erittäin hyvältähän se edelleen tuntuu, Lipsanen makustelee Hessin päihittämistä.

Menestyssapluunasta ei tingitä           

Talven hallikausi kulki kolmiloikkaajalta hieman tahmeasti. Hän kisasi kolmesti ja talven parhaaksi jäi 16,25.

Viime vuonna teemana oli voimatasojen kehittäminen. Nyt treeneissä mennään talvea kohti jokaista ominaisuutta viilatessa.

– Kesään mennessä jokaista ominaisuutta kuin myös tekniikkaa pitää saada paremmaksi. Vielä riittää työmaata, hän kommentoi talvella.

Lipsasen ja valmentaja Petri Ruotsalainen rytmittivät viime kesän kilpailumäärältään sopivaksi ja toimivaksi  heinäkuussa järjestettyjä alle 23-vuotiaiden EM-kisoja silmällä pitäen. Ennen kauden pääkisaa kisoja oli alla kolme. Onnistuneesta sapluunasta pidetään kiinni.

– Kesällä se kaava toteutui tosi hyvin, joten siihen on nytkin pakko luottaa. Berliinin EM-kisoissa pärjääminen on ykköstavoite, joten se edellä mennään. Sitä ei lähdetä pilaamaan esimerkiksi liian aikaisella kauden avauksella.

Nuorten ja konkareiden sekoitus

Läpimurtokaudellaan Lipsanen antoi kolmiloikkamaailmalle kovia näyttöjä potentiaalistaan. Kaiken järjen mukaan huikea viime kausi avaa ovia kansainvälisiin koviin ympyröihin, kuten Timanttiliigan osakilpailuihin.

Timanttiliigaan pääseminen on miehen tavoite.

– Kovia kansainvälisiä kisojahan tämä vaatii. Pitää kuitenkin olla tosi hyvässä kunnossa, jos sinne lähtee, kolmiloikkaaja muistuttaa.

Euroopan kolmiloikkarintama on mielenkiintoinen. Lajin kärkeen on jo hyvän aikaan ollut puskemassa nuoria hyppääjiä, jotka ovat jo näyttäneet osaamistaan. Nuoreen kaartiin kuuluvat esimerkiksi vuonna 1996 syntynyt Max Hess, Lipsanen sekä muutama kova ranskalainen.

Lipsaselle, Hesille ja kumppaneille pistävät kuitenkin tiukasti kampoihin kokeneet kolmiloikkaajat Fabrizio Donato (41v.) sekä Birminghamissa sisäratojen MM-kultaa loikkinut Portugalin Nelson Evora (33v.)

– Jos Berliiniin pitäisi nimetä ykkössuosikki, se olisi todella vaikeaa. Tasainen kamppailu on kyllä tiedossa, Lipsanen tuumii.

– Uskon, että nuoret ottavat kesällä vielä enemmän valtaa. Tietysti myös siitä eteenpäin.

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta