Olympialaisiin tähtäävä Sara Kuivisto hämmästelee 1500 metrin ällistyttävää maailman kärkivauhtia – ”Siinä ei ole mitään järkeä”


Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto kokee olevansa 800 metrillä lähempänä kansainvälistä kärkeä. Ennätyskunnossa oleva urheilija tavoittelee kesällä päämatkallaan lähes 30 vuotta vanhaa Suomen ennätystä sekä haamurajan alitusta.
Joel Sippola: 05.04.2021 08:27Yleisurheilu
Olympialaisiin tähtäävä Sara Kuivisto hämmästelee 1500 metrin ällistyttävää maailman kärkivauhtia – ”Siinä ei ole mitään järkeä”
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sara Lappalainen.
Kun koronapandemia kuritti etenkin viime kesän alkupuolella kansainvälistä kilpailukalenteria, kotimaisista yleisurheilijoista ehkä kovimpia kärsijöitä olivat pitkien matkojen juoksijat. Kovavauhtisia kisoja oli vaikea löytää. Ennätysjuoksujen tekeminen oli haastavaa.

Yksi tällaisista kärsijöistä oli kahden vuoden takainen MM-edustaja Sara Kuivisto. Siitäkin huolimatta, että kokenut juoksija kirjautti kesäkuussa 600 metrin ennätyksensä.

– Se oli todella turhauttavaa. Olin hyvässä kunnossa, mutta en saanut kovia kisoja.

Lopulta heinäkuussa Kuivisto pääsi ulkomaille kansainväliseen kisaan. Syyskuussa Slovakian Samorinissa hän juoksi uuden 800 metrin ennätyksensä 2.01,60, mikä oli urheilijalle henkisesti tärkeää. Vuodesta 2017 alkanut ennätysputki kasilla ei tyrehtynyt vieläkään.

Kuiviston kymmenestä parhaimmasta 800 metrin ajasta kahdeksan on juostu ulkomailla. Vuosi vuodelta Euroopan kärkeä lähemmäksi päässyt Porvoon Akilleksen urheilija tietää, että kovaksi keskimatkojen juoksijaksi kehittyy parhaiten hakemalla kokemuksia kansainvälisistä kisoista.

Vaikka menneellä hallikaudella apuna toimi niin sanottu valojänis, Kuiviston mukaan se ei kuitenkaan korvaa kovaa kansainvälistä vauhtijuoksua. Intensiiviset ryhmäjuoksut kasvattavat arvokisoja varten.

– Jos jää Suomeen pyörimään ikuisiksi ajoiksi, juoksee maksimissaan 2.03-alkuisia aikoja. Kyllä se on vain lähdettävä ulkomaille. Kun olen juoksut yksin näitä juoksuja, on vaikea päästä sen 2.03 alle omalla vedolla, Kuivisto viittaa alkutalven kisoihinsa.

Ennätyskunnossa


Uransa ensimmäisiin olympiakisoihin tähtäävä Kuivisto on hallikauden perusteella aikataulussa Tokion viiden renkaan kisoja ajatellen. Hän juoksi sisäratojen Suomen ennätykset 600 metrillä, 800 metrillä sekä 1500 metrillä. Nopeutta on tullut lisää, mistä kertoi myös uusi 400 metrin halliennätys.

Positiivinen vire kantoi myös Torunin EM-halleihin, missä Kuivisto oli hienosti kahdeksas.
Naisten 800 metrin ja 1500 metrin olympiarajat ovat hurjia: 1.59,50 ja 4.04,20. Olympialaisiin voi päästä myös rankingin kautta. Kasille juoksijoita otetaan 48 ja tonnivitoselle 45. Tällä hetkellä Kuiviston sijoitukset ovat helpottavat 42 ja 33, kun maakiintiöt otetaan huomioon.

– Olen vakuuttunut siitä, että minut olympialaisissa nähdään. Pitää niitä rankingpisteitä kerätä tai juosta se raja, ettei se sen kummempaa ole, Kuivisto sanoo.

”Oksettavia aikoja”


Olympialaisiakin ajatellen Kuiviston tämänhetkinen päämatka on 800 metriä, jossa hän on lähempänä kansainvälistä kärkeä. Euroopassa kahden minuutin alitus on nykyään kovaa valuuttaa. Kun vielä 2017 yhteensä 15 eurooppalaista rikkoi rajan, kolmena edellisenä kesänä siihen on pystynyt yhden kauden aikana maksimissaan yhdeksän eri naista.

Puolestaan 1500 metrillä on juostu viime vuosina maailmalla erittäin kovaa. Kaksi vuotta sitten Dohan MM-finaalissa Hollannin Sifan Hassan juoksi kaikkien aikojen kuudenneksi kovinta kyytiä 3.51,95. Samana vuonna neljän minuutin rajan alitti 13 juoksijaa, mikä on ylivoimaisesti eniten 2000-luvulla. Sinikka Tyynelän SE on 4.06,01.

– Mielestäni kasilla olen lähempänä absoluuttisinta huippua. Tänä päivänä 1500 metrin ajat ovat ihan epäinhimillisiä. Vaikka juoksisin neljään minuuttiin, olen silti kymmenen sekuntia kärjestä. Siinä ei ole oikeasti mitään järkeä.

Mistä tämä johtuu?

– En tiedä, mutta ne ovat suorastaan oksettavia aikoja, Kuivisto äimistelee.

Valmentajan taktiikalla alle kahden minuutin


Kuiviston fokus on siis 800 metrillä. Tuuli Merikosken lähes 30 vuotta SE 2.00,59 on tänä kesänä aidosti vaarassa.

– Kahden minuutin alitus on kirkkaana mielessä, Kuivisto toteaa.

Millaisella juoksulla Ari Suhosen valmentaja tuon upean rajan sitten aikoo rikkoa?

– Sen pitää olla ensinnäkin sellainen kisa, jossa kaikki ovat kovia juoksijoita. Vaikka roikkuisi viimeisenä, vauhti on silti kova. Siinä ei ole kukaan edessä tulppana.

– On koko ajan veto päällä. Saa itse tulla rauhassa ja roikkua. Niin valmentajanikin juoksi ennätyksensä, että vain väkisin roikkui joukon hännillä, Kuivisto naurahtaa.

Ari Suhonen juoksi miesten 800 metrin SE:n 1.44,10 Zürichissa 1989.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta