Satasella lupaavaa vauhtia esittänyt Samuelsson päämatkastaan: Se on edelleen kakkonen


Joel Sippola: 26.02.2018 16:55Yleisurheilu
Satasella lupaavaa vauhtia esittänyt Samuelsson päämatkastaan: Se on edelleen kakkonen
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Talvella akillesjänteen kanssa kipuilleen Samuli Samuelssonin katse on tiukasti Berliinin EM-kisoissa. Mieleiset opinnot tuovat tervettä tuuletusta pikajuoksuarjen ympärille.

Samuli Samuelssonilta lentää juttua kisojen jälkeen. Asioita ruoditaan hyvin perusteellisesti läpi. Jyväskylän SM-hallien 60 metrin suorituksen jälkeinen aika lehdistöaitauksessa ei poikkea aiemmista.

Puhe käy miehen akillekseen. Se alkoi vaivaamaan syksyn ensimmäisistä treeneissä, ja marraskuussa selvisi, että akilleksen limapussi oli tulehtunut. Joulukuussa vaivaa hoidettiin kortisonipiikin turvin, minkä jälkeen hän on päässyt juoksemaan melko vaivattomasti.

– Nyt olen pystynyt vetämään suhteellisen oireettomasti. Kahden kuukauden jälkeen se on ollut alkuverryttelyssä vähän oudon tuntuinen. Olen saanut fyssarilta sellaisia jumppatreenejä, joilla saadaan kipua pois, Samuelsson tarinoi.

Kakkosella kaarteet ovat olleet vaivalle myrkkyä, joten pitkät vedot ovat jääneet vähiin. Kesän osalta tilanne on kuitenkin ok. Viime kaudella Kalevan kisojen sadalla metrillä 10,30 porhaltaneen juoksijan lähtö oli hyvää luokkaa.

– Lähtö toimi jo viime vuonnakin ja se on näkynyt nyt 60 metrilläkin. Pitkiä vetoja tullaan ottamaan keväällä selkeästi enemmän mukaan.

Uhrauksia Berliinissä

Viime kesä oli Samuelssonilta hyvin onnistunut. Kakkonen kulki ennätysaikaan 20,73. Alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kakkosen alkueräjuoksu antoi kuitenkin osviittaa vieläkin kovemmasta kyydistä.

Se kyyti jäi kuitenkin kysymysmerkiksi, kun hänet liputettiin vilppilähdön takia pois matkan välierässä. Satasella hän juoksi Puolassa hieman yllättäen neljänneksi ja veti kauden aikana useita kisoja 10,30-pintaan.

Vaikka 200 metriä onkin vuonna 1995 syntyneen Samuelssonin päämatka, viime vuosi näytti, että myös satanen kulkee. Silti ensi kesää ja tulevaisuutta ajatellen kakkonen on ykkösjuttu.

– Se on edelleen ilman muuta kakkonen. Satanen tukee kuitenkin hyvin kakkosta, hän luonnehtii.

Hän juoksi viime kesänä alle kisojen tulosrajojen (100m 10,35 ja 200m 20,90)., tosin ne pitää juosta myös tänä vuonna. Jos ja kun Samuelsson on Berliinissä viivalla, kisojen aikataulu saattaa pistää tiukan valinnan eteen. EM-kisat kestävät kuuden päivän ajan.

– Todennäköisesti se on satanen, joka jää väliin. Tosin riippuu siitä, kuinka kovaa juoksen sen ensi kesänä, Samuelsson muistuttaa.

Hän uskoo, että 200 metrillä välieriin voisi riittää rykäisy alle 20,70. Mikäli Samuelssonin iso haaste eli viimeiset 50 metriä kantavat, aika-arvio on selvä.

– Sinne kahteenkymmeneen ja puoleen, vastaus kuuluu.

Optikon opinnot tuovat vastapainoa

Jotta Samuelssonin elämä ei olisi pelkkää urheilua, treenaamisen rinnalle löytyy myös hyvää muutakin. Hyvää vastapainoa tuovat optikon opinnot Helsingissä.

– Tuo ala on hyvin mieleistä ja sellaista, mitä voisi tehdä urheilu-uran jälkeen. Menen mielelläni kouluun, mutta pitää myös katsoa, ettei opiskelua tule silti liikaa.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta