Näkökulma: Mieletön seiväsfinaali sen osoitti, Isinbajevan maailmanennätys siirtyy kohta historiaan


Hurjatasoinen naisten seiväsfinaali oli esimerkki lajin upeasta nykytilasta.
Joel Sippola: 30.09.2019 20:43Yleisurheilu
Näkökulma: Mieletön seiväsfinaali sen osoitti, Isinbajevan maailmanennätys siirtyy kohta historiaan
Jelena Isinbajeva. Kuva: Tab59 [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Naisten seiväshypyn taso maailmalla on nyt kovempi kuin koskaan aiemmin. Näin voi ilmaista ainakin Dohan MM-kisojen päätteeksi. Sen verran satumainen MM-finaali sunnuntaina nähtiin.

Lajin laajasta tasosta on puhuttu jo tovi. Huipputasoinen karsinta sekä MM-finaali korostivat kyseistä tilannetta entisestään. Peräti 17 naista ylitti karsintarajan 460, kun yleensä kenttälajien MM-finaaliin otetaan vähintään 12 urheilijaa. Valtavan urheilijajoukon takia finaalia jouduttiin hieman aikaistamaan.

Jos jo karsinta oli laadukas, ei finaali myöskään pettänyt odotuksia. Avauskorkeus oli 450, mutta myös seuraavan nostokorkeuden 470 ylitti jopa 12 naista. Edes parinkymmenen sentin rimannosto näissä korkeuksissa ei hetkauttanut. Naishyppääjien suoritustaso oli kovaa luokkaa.

Eikä tämä jäänyt tähän. Kyseisistä naisista kuusi, eli puolet urheilijoista selvitti seuraavan korkeuden 480. Pari vuotta sitten Lontoossa MM-pronssi jaettiin tuloksella 465. Puolestaan 2016 Rion olympialaisissa viimeinen mitalitila otettiin tuolla 480-tuloksella.

Sekään ei nyt riittänyt mitaleille, sillä mestaruutta puolustanut Ekaterini Stefanidi oli kolmas 485-hypyllään. Se on MM-historian kovin pronssitulos naisten seiväshypyssä, mikä alleviivaa tämänhetkistä hurjaa buumia lajissa.

Finaalissa nähtiin myös se, mitä kovassa nosteessa oleva laji ennen kaikkea tarvitsee: huikeaa kamppailua kultamitalista. Sitä se todellakin oli mestaruuden voittaneen Anzhelika Sidorovan ja toiseksi jääneen Sandi Morrisin osalta. Molemmilta nähtiin koko kisan ajan taitavia, näyttäviä sekä kauniita hyppyjä.

Kummankin suorittaminen oli todella dynaamista, sillä korkeudet 450, 470, 480, 485 sekä 490 menivät ensimmäisellä yrityksellä yli. Kaksikon suoritusvarmuus oli käsittämättömän upeaa luokkaa.

Ylipäänsä finaalissa oli hieno draamankaari. Ruotsin Angelica Bengtssonin ulkorataennätys 480:stä vain hetkeä myöhemmin rajusta seipään katkeamisesta oli iso osa draamaa. Sitä oli myös kultataiston ratkeaminen, kun venäläistaituri ratkaisi mestaruuden viimeisellä ylityksellään korkeudesta 495. Sidorova meni muuten ennätystuloksellaan kaikkien aikojen ulkoratatilastossa sijalle kolme.

Etenkin Sidorovan ja Morrisin käsittämättömät esitykset puhuvat sen puolesta, ettei legendaarisen Jelena Isinbajevan ME 506 pysy rikottuna enää monta vuotta. 27-vuotiaalla Morrisilla on jo näyttöä viiden metrin taivuttamisesta.

Koventuneen tason myötä ennen kaikkea vaatimustaso nousee, mikä vain lisää kilpailua. Kaksikon takaa tulee muitakin. Kiristyvän kilpailun myötä useat viidet metrit ylitykset sekä ME ovat nurkan takana.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta