Senni Salminen hätyyttelee tänään EM-mitalia sekä olympiarajaa: ”Jos kaikki osuu kohdilleen”


Senni Salmisen on noussut Kristiina Mäkelän takaa kolmiloikan toiseksi kovaksi suomalaisnimeksi. Aikuisten arvokisaensikertalainen taistelee illalla jopa EM-mitalista.
Joel Sippola: 07.03.2021 08:41Yleisurheilu
Senni Salminen hätyyttelee tänään EM-mitalia sekä olympiarajaa: ”Jos kaikki osuu kohdilleen”
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Senni Salminen.
Kolmiloikkaaja Senni Salminen on yksi mielenkiintoisimmista suomalaisnimistä EM-hallien päätöspäivän finaalisessiossa. Lauantain karsinnassa komeasti kolmanneksi sijoittunut Salminen täräytti 14,22, joka oli 28 senttiä parempi kuin hänen aiemmin talvella hyppäämänsä halliennätys. Samalla ulkoradalta peräisiin olevaan ennätykseen tuli 18 senttiä lisää.

Naisten kolmiloikkafinaalissa on mukana myös arvokisakonkari Kristiina Mäkelä, jolle asetettiin ennen kisoja huomattavasti enemmän odotuksia kuin ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan olevalle Salmiselle. Vuonna 1996 syntynyt Imatran Urheilijoiden hyppääjä on hiipinyt parin viimeisen vuoden aikana Mäkelän taustalta varteenotettavaksi tekijäksi kolmiloikassa.

Esimakua saatiin vuonna 2019, kun hän kohensi aiempaa ennätystään muikeat 67 senttiä. Silloisen ennätyksensä 13,85 hän teki Espoon GP-kisoissa, jossa hän haastoi ennakkoluulottomasti Mäkelää kisan voitosta. Noin vuosi myöhemmin paikkana oli jälleen Espoon Leppävaaran kenttä, kun nuori nainen ylitti ensimmäistä kertaa urallaan 14 metrin rajan.

Jo viime kesänä Salmiselta olisi voitu nähdä vielä parempiakin loikkasiivuja, mutta kesän toisessa kisassaan hyppääjä loukkasi jalkaansa niin, että loikkaamisesta ei tullut sinä suvena enää mitään.

-Koskella hyppäsin 13,99, mutta kisan viimeisessä hypyssä vasempaan jalkapöytään tuli kolme mikromurtumaa.

Pituushypyssä Suomen kärkeä


Vaikka Salmisen loikkakesä päättyi jalkapöydän ongelmiin, hän pystyi kuitenkin kisaamaan pituudessa. Ennen viime vuotta hän oli hypännyt pituutta parhaimmillaan 612.

Turun Kalevan kisoissa häneltä nähtiinkin melkoinen tempaisu, sillä Salminen pokkasi uransa ensimmäisen ulkoratojen SM-kullan kovalla tuloksella 656. Tuloksen kovuudesta kertoo se, että esimerkiksi viime vuosikymmenellä suomalaisista pituushyppääjistä pidemmälle hyppäsi vain Taika Koilahti.

Kolmiloikan SE-nainen Heli Koivula hyppäsi pituutta parhaimmillaan 665. Vaikka Salmisella on lahjoja myös pituushyppyyn, kolmiloikka on naisen päälaji nyt ja tulevaisuudessa.

-Kun pituushyppy kulki Kalevan kisoissa sen verran hyvin, ajateltiin, että pidetään se ohjelmassa mukana. Ei se ole ainakaan toistaiseksi sotkenut loikkaamista, Salminen kertoi pari viikkoa sitten Jyväskylän SM-halleissa.

SM-halleissa hän hyppäsi ensimmäisenä päivänä pituutta halliennätyksen arvoisesti 649 ja loikkasi seuraavana päivänä silloisen halliennätyksensä 13,94. Ne olivatkin hyviä harjoituksia EM-halleja varten, jossa karsinta ja finaali käydään peräkkäisinä päivinä.

-Harjoituksissa pituusharjoittelua ei ole tekniikkatreenejä lukuun ottamatta tehty, jottei se sotke loikkaa, hän kertoi.

EM-mitali ja olympiaraja tähtäimessä


Sunnuntain finaalissa panoksena ovat ainakin EM-menestys ja olympiaraja. Onnistuneilla suorituksilla jopa molemmilla suomalaisilla on rahkeet mitaleille.

Kolmiloikan olympiaraja on 14,32, josta Salminen jäi karsinnassa vain kymmenen senttiä. Ennätyshypyssään hän lähti kymmenen senttiä lankun takaa, joten edellytyksiä on vielä pidempiin siivuihin.

Jos Tokion olympiakisat pystytään järjestämään, sinne voi päästä myös rankingin kautta. Salmisen hallikauden vire kuitenkin uumoilee sitä, että olympiaraja menee rikki EM-finaalin aikana.

-On se rikottavissa, jos kaikki osuu kohdilleen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta