Seuraa näitä lajeja Paavo Nurmi Gamesissa


Etusuora poimi Paavo Nurmi Gamesin lajikauttauksesta viisi mehukasta makupalaa.
Etusuora: 02.06.2018 19:22Yleisurheilu
Seuraa näitä lajeja Paavo Nurmi Gamesissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yksi suomalaisen yleisurheilukesän kohokohdista koittaa tiistaina, kun Turussa kisataan kovatasasoinen Paavo Nurmi Games. Nostimme viisi kiinnostavaa lajia esiin.

Miesten pika-aidat


Miesten pika-aidoissa haetaan asetelmia Berliinin EM-kisoihin. Isoja eurooppalaisnimiä ovat maailmanmestari Sergey Shubenkov, viime vuonna yllättäen yleisurheilun MM-kisoissa pronssia aitonut Unkarin Balázs Baji sekä MM-finaalitason juoksijat Pascal Martinot-Lagarde sekä Garfield Darien.

Shubenkov on erityisen hyvä arvokisajuoksija, sillä maailmanmestaruutensa lisäksi hänellä on MM-tasolta myös hopeinen ja pronssinen lätkä. Suomalaisyleisölle hän on tuttu Helsingin EM-kisoista, jossa hän tyylitteli mestariksi.

Yksi mielenkiintoinen nimi on nuorten maailmanmestaruuden aikoinaan voittanut Martinot-Lagarde, jolta on odotettu suuria. Vaikka hän ei vuotta vanhemman Shubenkovin tapaan ole yltänyt mitaleille MM- ja olympialaisten kaltaisissa ulkoratakisoissa, hän on silti ollut molemmissa tapahtumissa hienosti neljäs.

Miesten moukari


Miesten moukarinheitto on PNG:ssa arvokisafinaalin luokkaa, sillä paikalla ovat muun muassa maailmantilaston neljä parasta heittäjää. Neljättä kertaa Turussa heittävä kolminkertainen maailmanmestari Paweł Fajdek heitti viime kaudella lekansa yli 80 metrin kymmenessä kisassa. Kisoja hänelle kertyi yhteensä 18, joista vain kolmessa hän jäi ilman voittoa. Näistäkin kolmesta kisasta kaksi oli karsintaa, toinen universiadien finaaliin, toinen MM-finaaliin. Kummatkin finaalit Fajdek voitti. Ainoan todellisen tappionsa hän koki maansa mestaruuskisoissa, joissa hän jäi toiseksi Wojciech Nowickin takana.

Tänä vuonna lajin ehkä piristävin nimi on ollut maansa ennätyksen tehnyt Iso-Britannian Nick Miller. Huhtikuussa käydyissä Kansainyhteisön kisoissa syntyneellä 80,26-tuloksella hän kohensi aiempaa ennätystään kahdella metrillä.

Fajdekin ja Millerin lisäksi esille kannattaa nostaa vuonna 1997 syntynyt Unkarin nouseva kyky Bence Halász. Kahden vuoden takainen nuorten MM-voittaja heitti viime vuonna ennätyksensä 78,85, joka on yli kuusi metriä enemmän kuin mitä Fajdek heitti saman ikäisenä.

Miesten keihäs


Thomas Röhler ja Johannes Vetter ovat hallinneet keihäsmaailmaa viimeisen kahden vuoden ajan. Saksalaisista puhuttaessa kannattaa ottaa kiinni miesten keskinäisiin vääntöihin tämän ja viime vuoden osalta.

Viime vuonna he kohtasivat 14:ssa kisassa ja keskinäiset voitot menivät 7-7. Suomessa käydyissä kisoissa Röhler oli parempi niin Turussa kuin Kuortaneellakin. Tänä vuonna Röhler on ollut parempi 2-1.

Saksalaisista ei sovi unohtaa myöskään Andreas Hofmannia. Saksan kiven kovan keihästrion kolmas heittäjä on ylittänyt kolmesti 90 metriä tänä vuonna. Viimeksi eilen hän heitti Offenburgissa ennätyksekseen 92,06.

Suomalaisheittäjien keskinäinen kamppailu on yksi keihäskisan mielenkiintoisia seikkoja. Oliver Helander pääsi yllättämään kauden avauksessa Vantaalla Tero Pitkämäen ja Lassi Etelätalon. Ottaako Pitkämäki paikkansa takaisin Turussa? Entä pystyvätkö suomalaiset laittamaan koville kansainvälisille kilpatovereilleen kunnolla kampoihin?

Naisten kiekko


Naisten kiekkokisa tulee olemaan tasoltaan kova sekin. Kiekonheiton kiistatta kirkkain tähti Sandra Perković saapuu Turkuun huippuvireessä. Kroatialainen nakkasi kauden ensimmäisessä Timanttiliigan kisassa Dohassa toukokuun alussa tuloksen 71.38, joka on hänen menestyksekkään uransa toiseksi pisin kaari. Perkovićin palkintokaappia koristavat kultaiset mitalit kaksista olympialaisista, kaksista MM-kisoista sekä kolmista EM-kisoista, huikea saldo. Kroatialaisen uralle on valtaisan menestyksen lisäksi mahtunut myös parikymppisenä kärsitty puolen vuoden kilpailukielto kielletyn aineen käytöstä vuonna 2011.

Sandra Perković ei suinkaan ole kisan ainoa pitkiä kaaria linkoava heittäjä, sillä starttilistalla on hänen lisäkseen kolme muutakin naista, joiden ennätykset kirjataan päälle 68 metrin. Kuubalaiskaksikko Denia CaballeroYaimé Pérez kykenee pitkiin siivuihin siinä missä Saksan Julia Hartingkin. Caballerolla on tämän kolmikon paras ennätys, 70.65 vuodelta 2015, jolloin hän myös voitti maailmanmestaruuden. Tämän hetken vireen perusteella Pérez lienee kuitenkin Perkovićin kovin haastaja. Torstaina Pérez sijoittui kroatialaisen jälkeen toiseksi Rooman Timanttiliigassa tuloksella 66.62.

Myös suomalaisittain naisten kiekkokisa on mielenkiintoinen. Vuoden 2014 EM-kisojen seiska, Sanna Kämäräinen tekee odotetun paluun kilpakentille kahden kokonaan ohi menneen kauden jälkeen. Kämäräisen lisäksi EM-kisojen tulosrajan puhkoneen Salla Sipposen otteita on syytä seurata tiistaina tarkasti.

Naisten 3000m


Mistä tietää, että naisten keski- ja kestomatkoilla on tosi kyseessä? Siitä, että vauhdittajan paikalla nähdään Ukrainan Tamara Tverdostup. Niin on myös Turun 3000 metrillä, kun ukrainalaisen perään muodostuu letka ahnaista keskimatkureista. Nimet kuten Beyenu Degefu tai Meskerem Mamo eivät välttämättä sano paljoakaan satunnaisesti yleisurheilua seuraavalle, mutta kovia menijöitä he ovat siitäkin huolimatta. Dohan Timanttiliigassa nuoret etiopialaiset juoksivat hurjia aikoja, Mamo 8.33,63 ja Degefu 8.35,76. Mamon aika on Etiopian ennätys 19-sarjassa. Se on kovaa valuuttaa, kun huomioidaan kaikki ne huippujuoksijat, joita Etiopia on maailmalle tuottanut vuosien saatossa.

Mielenkiintoinen nimi on myös Kenian Norah Tanui, joka tunnetaan paremmin estejuoksijana. Hänen ennätyksensä esteissä on viime vuodelta 9.03,70 ja tänä vuonnakin 3000 metrin esteet ovat jo taittuneet ajassa 9.07,17. Tuolla torstaina Rooman Timanttiliigassa juoksemalla ajallaan Tanui on esteissä maailman tilastossa kolmantena.

Suomalaisista mukana ovat elämänsä vireessä oleva Camilla Richardsson sekä paluuta parhaalle tasolleen tekevä Sandra Eriksson. Richardsson juoksi jo toukokuussa ennätyksekseen 9.11,02. Yhdeksän minuutin raja on mahdollisesti jälleen hieman lähempänä vaasalaisjuoksijan hyppysiä tiistai-iltana Turussa. Eriksson puolestaan on näyttänyt merkkejä nousevasta kunnostaan kevään tiejuoksuissa, joissa on syntynyt jo varsin lupaavia tuloksia. Yhdeksän minuutin puhkominen ei ole Erikssonille vierasta, sillä hän on urallaan juossut viidesti alle tuon minuuttirajan. Saapa nähdä, kumpi kansainvälisen tason estejuoksijoistamme on Paavo Nurmen kisoissa nopeampi.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta