Silja Kosonen tavoittelee uransa ensimmäistä aikuisten arvokisamitalia naisten moukarifinaalissa


Nuorten sarjoissa kaiken voittanut Kosonen lähtee ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoihin tilanteesta, jossa mitali on hänen omalla huipputasollaan realistinen mahdollisuus.
Veijo Vaakanainen: 09.06.2024 20:40Yleisurheilu
Silja Kosonen tavoittelee uransa ensimmäistä aikuisten arvokisamitalia naisten moukarifinaalissa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Silja Kosonen.
Yksi suomalaisen supermaanantain mielenkiintoisimmista lajeista yleisurheilun EM-kisoissa Roomassa on naisten moukarinheiton finaali. Nuorten ME-nainen ja nuorten arvokisoissa voitosta voittoon kulkenut Silja Kosonen lähtee finaaliin tilastokakkosena, joten kilpailuun voi asettaa mitaliodotuksia.

Kososen sarja aikuisten arvokisoissa on toistaiseksi ollut nouseva. Arvokisadebyytti Tokion olympilaisissa päättyi niukkaan karsiutumiseen, mutta vuotta myöhemmin Eugenen MM-kisoissa hän oli pistesijoilla ollen lopputuloksissa seitsemäs. Saman vuoden EM-kisoissa Münchenissä tuli jo vitossija, ja viime kaudella sama sijoitus tuli MM-tasolla Budapestissa.

Tämän sarjan looginen jatko olisikin mitali Rooman EM-kisoista. Samalla mielellä kilpailuun starttaa myös Kosonen itse, ja itse asiassa hänen tavoitetasonsa vielä tätäkin astetta korkeammalla. Hän on sanonut avoimesti, että hänen oma tavoitteensa on lähteä kisan jälkeen Stadio Olimpicolta kohti hotellia Euroopan mestarina.

Tämäkin on toki täysin mahdollista, mutta realistisesti kisaa ennakoitaessa jo mitalikin vaatii Kososelta erinomaista suorittamista. Krista Tervon ja hallitsevan Bianca Ghelberin karsiuduttua hän on tämän kauden tilastoissa toiseksi paras heti Moldovan Zalina Marghievan jälkeen, mutta hänen erot heittäjien tilastotuloksissa ovat niin pieniä, että mitalitaistosta voi hyvinkin tulla senttipeliä.

Karsinnassa Kososen heittäminen ei myöskään näyttänyt aivan siltä, miltä potentiaalisen mitalistin suorittamisen olisi pitänyt näyttää. Ennen karsintaa Kosonen totesi itse, että ideaalitilanne olisi selviytyä karsinnasta yhdellä heitolla. Näin ei lopulta käynyt, vaikka suomalaisen ensimmäinen heitto olisikin riittänyt kevyesti finaaliin.Kosonen totesi itsekin suorittamisen karsinnassa olleen varsin väkinäistä. Tulos 70,94 ja kuudes sija karsinnassa ei toki ollut millään tavalla huonoa tekemistä, mutta toisaalta se ei myöskään ollut samanlainen huippukunnon osoitus, jollainen häneltä nähtiin viime kesänä MM-karsinnassa, jolloin hän heitti ennätyslukemansa 74,19.

Toisaalta kukaan muukaan ei vielä karsinnassa yltänyt mihinkään pelottavan koviin tuloksiin. Vakuuttavinta tekeminen oli Tanskan Katrine Koch Jacobsenilla sekä Italian Sara Fantinilla, jotka heittivät päälle 72 metrin tuloksen.

He lähtevätkin sunnuntain jälkeen finaaliin suurimpina suosikkeina. Tanskalainen Koch Jacobsen on selvästi aiempia kausia varmemmassa heittovireessä. Kaksi vuotta sitten ennätyksensä 74,22 tanskalainen on heittänyt alkukaudesta jo neljästi yli 71,50 ja karsintatulos 72,88 oli toistaiseksi hänen kauden pisin heittonsa.

Vielä tanskalaista suurempi suosikki on kuitenkin kotiyleisönsä heittävä Sara Fantini. Italialaisilla tuntuu onnistuvan kotikisoissa aivan kaikki, joten on perusteltua olettaa myös Fantinin nousevan finaalissa kauden parhaimpaan vireeseensä. Kaksi vuotta sitten EM-pronssia voittanut Fantini on heittänyt tällä kaudella parhaimmillaan 73,67. Jo sen tuloksen toistaminen riittää varsin todennäköisesti mitaliin.

Tilastoykkönen on ennätyksensä 75,95 heittänyt kokenut moldovalainen Zalina Marghieva. Tämän Bulgarian Balchikissa nähdyn haamuheiton jälkeen aikanaan kahden vuoden kilpailukiellonkin kärsinyt moldovalainen on jäänyt kuitenkin noin 71 metrin tuloksiin. Tästä syystä Fantinia ja Koch Jacobsenia on pidettävä ennakkoon kovempina haastajina Kososelle kuin Marghievaa.

Mitalitaistosta ei saa laskea pois myöskään ME-naista Anita Wlodarczykia. Vaikka kokenut puolalainen ei enää heitäkään samanlaisia takalaittomia kuin vielä pari vuotta sitten, on hänen rutiininsa niin kovalla tasolla, että hän voi hyvinkin härnätä nuoremman polven heittäjiä, jotka ovat ennakkoon kovempia mitalisuosikeita.

Samoin toinen kokenut heittäjä Azerbaidzhanin Hanna Skydan on mainittava. Skydanin karsintasuorittaminen ei ollut kovin vakuuttavaa, mutta maanantaina on jälleen uusi päivä ja karsinnan tulokset on nollattu.Jokerikortti finaaliin on nuorten sarjoissa Kososen takana hopeamitaleihin tottunut Ranskan Rose Loga. Karsinnassa hän paukutti heti ensimmäisellä heitolla yli karsintaraja, joten hän lienee ennätyskunnossa. Tällä kaudella heitettyyn uran parhaaseen tulokseen 72,01 tarvitaan kuitenkin todennäköisesti toista metriä lisää, ennen kuin ranskalainen ilmoittautuu mitalitaistoon.

Kososen vahvuus finaalissa on ehdottomasti hänen tasaisuutensa. 21-vuotias suomalainen heittää yleensä kisassa kuin kisassa 72-73 metrin väliin, mutta samanlaisia selvästi parempia piikkituloksia häneltä ei nähdä kuin monelta muulta. Kososen tasaisuus vienee hänet todennäköisesti kirkkaasti pistesijoille, mutta mitaleille suomalaisen perustaso ei vielä riitä, vaan siihen vaaditaan hyvää onnistumista.

Aiemmissa kisoissa edellisten Münchenin kisojen tavallista heikompaa tulostasoa lukuun ottamatta mitaleille on vaadittu yleisimmin yli 73 ja puolen metrin heittoa. Tämä ei vaadi Kososelta superonnistumista, mutta selvästi oman ylärekisterin heittoa.

Maanantaina Kosonen voi siis palauttaa suomalaiset moukariheittäjät mitalikantaan ensimmäistä kertaa sitten Olli-Pekka Karjalaisen EM-kullan vuonna 2006 Göteborgissa. Perusheittämisellä mitalia ei kuitenkaan tule, vaan se ainakin vielä tällä kertaa vaatii omaa perustasoa parempaa tekemistä.

Kososen kohdalla on toisaalta edelleen muistettava myös se, että hän on vasta 21-vuotias. Toisin sanoen kaiken sujuessa hyvin hänelle tulee vielä monia mahdollisuuksia saavuttaa arvokisamitaleita.

Jos Kosonen onnistuisi maanantaina heittämään itsensä kolmen parhaan joukkoon, olisi hän EM-kisahistorian toiseksi nuorin mitalisti. Mestaruuden voittaessaan hän tekisi historiaa olemalla kaikkein nuorin naisten moukarinheiton Euroopan mestari.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta