Suomen kolmiloikkatähti tilastoykkösenä EM-halleihin – Tavoitteet kuitenkin maltilliset


Suomalainen kolmiloikkatähti on vakiinnuttanut tasonsa Euroopan kolmiloikkaeliittiin, mistä kuluva talvi on oiva esimerkki. Viime kesänä mies vaihtoi muutaman sanan lajin ykköspyssyn kanssa.
Joel Sippola: 25.02.2019 19:18Yleisurheilu
Suomen kolmiloikkatähti tilastoykkösenä EM-halleihin – Tavoitteet kuitenkin maltilliset
Kuva: Trackpic/Olavi Kaljunen
Simo Lipsanen.
Simo Lipsasen otteisiin on tullut tietynlaista pysyvyyttä. Talven ensimmäisessä hallikisassa sujahti EM-raja. Puolestaan kun hän helmikuun alussa pomppi Euroopan kakkostuloksen 16,98, samalla ylittyi Dohan MM-raja.

Euroopan tilastoissa suomalaisen edellä on Pedro Pablo Pichardo, joka ei kuitenkaan saa osallistua EM-halleihin, joten Lipsanen lähtee kisoihin tämän hetken tilanteen mukaan tilastoykkösenä. Kuubalaissyntyinen Pichardo on hakenut Portugalin edustusoikeutta ja hän saa luvan edustaa maata vasta syksyn MM-kisoissa.

Talven esityksillään Joensuussa opintojaan suorittava Lipsanen on sementoinut entistä tiukemmin paikkansa Euroopan parhaimpien kolmiloikkaajien joukosta.

Pari vuotta sitten syntyi SE 17,14. Vaikka viime kausi jäikin odotuksia vaisummaksi, silti hän loikki kolmessa kisassa 16,80–16,84. Kyseisillä tuloksilla olisi pokattu Berliinistä mitali.

Vuosien varrella otteisiin on siis tullut rutiinia. Mistä tämä Lipsasen mukaan johtuu?

- Harjoittelusta se on lähtenyt. Ominaisuudet ovat kehittyneet jokaisella osa-alueella ja myös tekniikka on mennyt eteenpäin.

- Kun perustaso on noussut, on mahdollista tehdä vähän pidempiä hyppyjä, Lipsanen tietää.

EM-halleihin uran paras mielessä


Lipsanen lukeutuu halliennätyksensä myötä tulevana viikonloppuna Glasgow`ssa pidettävissä EM-halleissa mitalisuosikkien joukkoon. Pari vuotta sitten Belgradissa heltisi seiskapaikka silloisella ennätyksellä 16,84.

Hän ympyröi Skotlannin reissun valmentajansa Petri Ruotsalaisen kanssa jo aikoja sitten isoksi tavoitteeksi.

- EM-halleja on odotettu kuin kuuta nousevaa. Lähtökohtana on parantaa sitä kahden vuoden takaista sijoitusta. Kun arvokisoihin lähtee, matkassa on aina monta mutkaa.

Talven aikana Lipsanen ja Ruotsalainen eivät ole juuri uhranneet ajatuksia syys-lokakuun vaihteessa käytäville MM-kisoille. Lipsasen filosofiaksi on muodostunut säästeliäs kisaaminen. Siitä pidetään tänäkin vuonna kiinni.

Loppukesästä Lipsanen tuskaili askelmerkin kanssa. Urheilijan mukaan kisojen välissä tapahtuvassa ylläpitävässä harjoittelussa epäonnistuttiin.

- Parina aiempana vuonna kunto on ollut alkukaudesta erittäin hyvä. Loppukautta kohden bensa on kuitenkin hieman loppunut.

- Nyt kisojen välissä on tehty enemmän palauttavia ja ylläpitäviä treenejä.

Christian Taylorin kanssa samoissa kisoissa


Viime kesänä Lipsanen koki kahdessa kisassa melkoista kunniaa. Hän nimittäin pääsi lähietäisyydeltä näkemään Christian Taylorin tyylinäytteitä. Taylor on kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari.

Muutenkin Lipsanen on päässyt hengittämään kansainvälistä kilpailumeininkiä.

- Tietysti siinä jokunen sana tuli vaihdettua. Kyllähän siitä nauttii, kun pääsee hyppäämään samassa kisassa tämän hetken parhaan kolmiloikkaajan kanssa, Lipsanen tuumaa.

Hallikauden avauskisassa Rankassa taakse jäi sellaisia lajilegendoja kuin Nelson Evora ja Teddy Tamgho. Viimeksi mainittu luotsaa nykyään maan lahjakkaita nuoria.

Suomalainen on ylipäätänsä viihtynyt paljon Ranskassa. Sen kummallisemmasta ajatusten vaihdosta ei ole kuitenkaan kyse.

- Toki muista on tullut videoita katsottua. Ranskaan on menty ihan vain kovien kisojen takia.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta