SM-hallien pikamatkat: nähdäänkö kaksoismestareita?


Etusuora: 16.02.2018 11:23Yleisurheilu
SM-hallien pikamatkat: nähdäänkö kaksoismestareita?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun sisäratojen SM-mitaleista kilpaillaan seitsemän vuoden tauon jälkeen Helsingin Liikuntamyllyssä. Tässä ennakossa pureudutaan pika- ja aitajuoksuihin.

Miehet

60 m, lauantai
On melkoinen sattuma, että kaikki viime vuoden kahdeksan finalistia ovat ilmoittautuneet mukaan. Liikuntamyllyssä loppukilpailuun mahtuu vain kuusi juoksijaa, joten karsinta finaaliin on kova. Välieriä ei juosta.

Hallitseva mestari Otto Ahlfors on parantanut ennätyksensä aikaan 6,74, mutta seurakaveri Samuli Samuelsson on painellut vielä sadasosan kovempaa. Eetu Rantala (6,83), Ville Myllymäki (6,89) ja Markus Skyttä (6,90) eivät ole toistaiseksi olleet parhaassa iskussaan. Samuel Purola keskittyy vain 200 metrille.
200 m, sunnuntai
Hallitseva mestari Samuel Purola on parantanut 19-vuotiaiden SE:n aikaan 21,11. Tilastossa seuraavilla sijoilla ovat Roope Saarinen (21,61) ja Willem Kajander (21,71). Mitalivauhtiin pystyy myös Eetu Rantala, joka tosin ei ole 200 metrillä hallikaudella vielä kilpaillut. Tampereen 300 metrin radalla viime viikonloppuna hyvin juosseet Oskari Lehtonen ja Riku Illukka juoksevat SM-halleissa vain 60 metriä. Vasta 16-vuotias Isac Wedenberg (22,05) saattaa yltää finaalipaikkaan.
400 m, launtai
400 metriä juostaan nykyään SM-halleissa suoraan loppukilpailuna ja tänä vuonna järjestäjien mukaan pääsääntöisesti neljän juoksijan erissä. Tämä todennäköisesti tarkoittaa, että kaikki mitalistit eivät tule samasta erästä. Varsinkin kun pakka on erittäin tasainen.

Erik Back juoksi Uppsalan maaottelussa hyvin 48,92. Lyhyen radan tilastokakkonen on Artur Hämäläinen, joka viiletti maaottelun aikaan Kuortaneella ennätyksensä 49,43. Suuri yllätys ei olisi sekään, että Markus Teijula uusisi viime vuotisen mestaruutensa. Mitalivauhtiin kykenevät lisäksi ainakin kokeneet Christoffer Envall ja Antti Kokkonen sekä nuoremman kaartin Juho Pirskanen. Myös Roope Saarisella on potentiaalia kovaan aikaan.
60 m aidat, sunnuntai
Elmo Lakka juoksee SM-halleissa vain 60 metrin sileän. Ylivoimainen tilastokärki on irakilaistaustainen Rami Kareem (7,86). Viktor Kantele (8,01) tavoittelee uransa ensimmäistä kahdeksan sekunnin alitusta. Jo kymmenen vuotta siten lajissa mitalin napannut Otto Kilpi (8,08) on jälleen kiinni podiumpaikassa.

Naiset

60 m, lauantai
Lajiin on ilmoittautunut 31 juoksijaa ja ohjelmassa on myös välierät. Tilastokärki on Jasmin Showlah (7,49), mutta Aino Pulkkinen (7,50) on ollut tasaisempi. Kenties ykkössuosikki on kuitenkin hyvään vireeseen päässyt Nooralotta Neziri, mikäli lajiin starttaa.

Viime vuoden mestari Anniina Kortetmaa ei ole sairastelun vuoksi kilpaillut tänä vuonna, mutta on ilmoittautunut mukaan. Sama tilanne on viime vuoden pronssinaisella Milja Thuresonilla. Nuorista lupauksista Pulkkisen lisäksi mitalia kärkkyvät Sara Francis (7,54) ja Annika Haverinen (7,57). Maria Räsänen (7,55) ja Jenna Jokela (7,56) ovat kyenneet mitalisijoille aiemminkin.
200 m, sunnuntai
Mukaan on ilmoittautunut hulppeat 38 juoksijaa, joten kilpailu kuudesta finaalipaikasta tulee olemaan rajua. Viime vuoden neljästä finalistista (Jonna Berghem, Nea Mattila, Minna Laukka, Emma Koistinen) ei kuitenkaan ole mukana yksikään.

Tilastokärki Aino Pulkkinen (24,15) on hienoinen ennakkosuosikki. Toisaalta Viivi Lehikoinen (24,37) keskittyy SM-halleissa vain tälle matkalle. Alle 25 sekunnin aikaan pystyvät lisäksi ainakin Sara Francis, Anna Hämäläinen, Jenna Jokela, Kira Kruuti, Maria Räsänen ja Jasmin Showlah, joten osa mitaliehdokkaista jää finaalin ulkopuolelle. Kilpailuista toistaiseksi sivussa olleet Kortetmaa ja Thureson ovat ilmoittautuneet myös tälle matkalle.
400 m, lauantai
Tilastokärki Aino Pulkkinen (54,98) ei ole mukana, joten ykkösnimenä kisaan lähtee Aino Paunonen (55,55). Kristiina Halonen juoksi maaottelussa upeasti ulkorataennätystäänkin kovemman 55,78. Puolustava mestari Hilla Uusimäki on varmasti mitalitaistelussa kuten myös viime vuoden pronssimitalisti Emma Koistinen. Paikka palkintojenjaossa on mahdollinen myös ainakin Eveliina Määttäselle.
60 m aidat, sunnuntai
Naisten aitajuoksun taso on pysynyt ilahduttavan korkeana. Nooralotta Neziri on toipunut huippukuntoon ja on juossut jo 8,03. Torstaina saatiin toinen MM-hallirajan alittaja, kun Reetta Hurske paransi ennätyksensä Puolassa aikaan 8,14. Lotta Harala (8,17) on jäänyt kisarajasta vain kolmen sadasosan päähän.

Yhteensä kilpaan on ilmoittautunut 29 naista, joten tiedossa on viisi alkuerää ja finaali, sillä välieriä juosta. Kaikkiaan seitsemän suomalaisnaista on tänä vuonna aitonut alle 8,50 - heistä Annimari Korte (8,29) ei ole mukana Helsingissä. Viivi Avikainen (8,32) ja Anni Siirtola (8,35) kärkkyvät lähimpänä mitalisijoja ennakkosuosikkien takana.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta