SM-hallit: Kestävyyslajit syynissä


Joonas Lehtinen: 16.02.2018 14:31Yleisurheilu
SM-hallit: Kestävyyslajit syynissä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Luomme seuraavaksi tiiviin katsauksen viikonloppuna Helsingissä käytävien SM-hallien kestävyyslajeihin. Sekä miehissä että naisissa kilvoitellaan juoksuissa matkoilla 800m, 1500m sekä 3000m. Kävelyissä puolestaan SM-halleissa kisataan miehissä 5000 metrin matkalla ja naisissa 3000 metrin matkalla.

Kävelyt

Miesten 5000 metrin kävelykisassa voittajasuosikista ei ole epäselvyyttä. Elmo Koivunen on listalla olevista nimistä selkeästi kovin tekijä. Koivunen on parhaimmillaan tällä SM-halleissa kisattavalla 5000 metrin matkalla kellottanut hallioloissa 20:45.27 vuonna 2016. Viikonloppuna Koivunen luultavimmin parantaa kauden aiempaa noteeraustaan (21:21.4h) lähemmäs ennätyslukemiaan.

Naisissa 3000 metrin matkalla tullaan todennäköisimmin näkemään suhteellisen tasainen otatus Hele Haapaniemen ja Tiia Kuikan välillä.

800m

Naisten kasilla nähdään ensimmäistä kertaa tänä talvena Sara Kuiviston ja Aino Paunosen kohtaaminen. Kumpikin näistä kahdesta on tahoillaan juossut lupaavia aikoja tänä talvena. Kuivisto kellotti viime viikonloppuna Ruotsissa 2:04.80 ja Paunonen puolestaan Padovassa aiemmin helmikuussa 2:06.67. Oletuksena onkin, että voitosta käydään tiukka kamppailu Kuiviston ja Paunosen välillä Myllypuron urheilupyhätössä.

Miehissä Joonas Rinteen on oltava suurin mestarisuosikki viime viikonlopun sairasteluistaan huolimatta. Simon Haglund vaikuttaisi tällä haavaa olevan kovin haastaja Rinteelle, mutta unohtaa ei sovi myöskään Markus Teijulaa, joka ei tällä hallisesongilla ole vielä 800 metrin matkaa juossut.

1500m

Miesten kisassa on harmillisen vähän osallistujia, sillä ilmoittautuneita on ainoastaan viisi. Kisan kärkikamppailu nähtäneen viime kesänä matkan Suomen mestaruuteen juosseen Joonas Rinteen ja viime talven komeetan Samu Mikkosen välillä.

Naisissa puolestaan osanottajia riittää hieman reilumminkin. Kärkikahinoihin ei silti kuitenkaan lasketa luultavimmin mukaan Camilla Richardssonin ja Saija Sepän lisäksi muita. Janica Mäkelän johdolla käytäneen kamppailu pronssisesta mitalista.

3000m

Camilla Richardsson on kuluneen hallikauden aikana juossut kaksi 3000 metrin kisaa voitokkaasti. Kummassakin kisassa, sekä Jyväskylässä että Uppsalassa ajat ovat olleet varsin hyvää luokkaa, 9:15.51 sekä 9:13.44. Richardssonille ei taida juuri vetoapua olla sunnuntain kilvassa tarjolla, mutta se tuskin vaasalaista haittaa, sillä vauhdinpito on tänä talvena tuntunut sujuvan soolonakin.

Miehissä  Topi Raitanen on voittajasuosikki numero yksi. Raitasella ei ole allaan kuin yksi startti hallista. Myllypurossa helmikuun alussa juostu 1500 metriä (3:49.63) sujui hyvin, eikä torstaina Armaghissa juostun viiden kilometrin tiejuoksun (14:21) perusteella kestossakaan tuntuisi olevan valittamista. Raitasen haastaa tiukimmin Samu Mikkonen, joka viime talvena juoksi 3000 metriä hyvin, 8:06.22. Kaksikon taustalla estejuoksija Hannu Granberg hakee uransa ensimmäistä mitalia SM-halleista. Granbergin kanssa mitalista vääntävät etunenässä Eero Saleva ja Jaakko Piesanen, joiden selustassa Tuomo Salonen vaanii kuin Shabunin.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta