SM-hallit: Ennakossa naisten lajit


Yleisurheilun sisäratojen Suomen mestaruuksista kamppaillaan Kuopiossa lauantaina ja sunnuntaina. Edellisen kerran Kuopiohallissa kisailtiin vuonna 2000. Seuraavassa ennakoidaan naisten lajeja.
Etusuora: 15.02.2019 19:18Yleisurheilu
SM-hallit: Ennakossa naisten lajit
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic

60 metriä, lauantai


Milja Thureson metsästää EM-hallirajaa 7,40, josta hän on jäänyt kahden sadasosan päähän. Thureson on alittanut 7,50 neljässä juoksussa ja on kisan ennakkosuosikki. Tosin jos hän juoksee myös 400 metriä, on päivän urakka 60 metrin välierineen melkoisen kova. Kahden viime talven mestari Anniina Kortetmaa on juossut 7,50, väkevän paluun pika-aitoihin tehnyt Matilda Bogdanoff 7,52 ja kaikki pikamatkat taitava Aino Pulkkinen 7,54. Maaliskuussa 18 vuotta täyttävä Johanna Kylmänen (7,57) saattaa myös yltää mitalivauhtiin kuten myös kokenut Jenna Jokela (7,58). Nopeista naisista kisassa eivät ole mukana aituri Nooralotta Neziri, pituushyppääjä Taika Koilahti ja ulkomailla harjoitteleva Sara Francis.

200 metriä, sunnuntai


Aino Pulkkinen kukisti Milja Thuresonin Pohjoismaiden hallimaaottelussa ajoin 23,98 - 24,03 - tosin naiset juoksivat eri erissä. Mestaruuskamppailuun voi kenties yltää myös Anniina Kortetmaa. Hallitseva mestari Anna Hämäläinen ei ole mukana. Kuopio-hallissa on viisi kiertävää rataa, joten finaalipaikoista käydään tiukka kisa. Loppukilpailuun on ehdolla tuttuja nimiä 60 ja 400 metriltä: Johanna Kylmänen, Mette Baas ja Eveliina Määttänen.

400 metriä, lauantai


Eveliina Määttänen juoksi Wienissä halliennätyksensä 55,09, mutta hävisi hallimaaottelussa Kristiina Haloselle sadasosalla (55,41 - 55,42). Halosen ainoa SM-mitali aikuisten sarjassa on viime talven SM-pronssi 400 metriltä. Myös Määttäseltä puuttuu kirkkain mitali vaikka muita mitaleita onkin useita. Kalevan kisojen mestari Aino Pulkkinen (55,59) keskittyy SM-halleissa lyhyempiin matkoihin mutta hopeamitalisti Milja Thureson (55,61) on ilmoittautunut kaikille pikamatkoille. Mitali SM-halleista kaikilta pikamatkoilta olisi historiallinen temppu. Mainitun kolmikon takana kärkkyvät esimerkiksi 800 metrin EM-hallirajan juossut Sara Kuivisto, nuori Mette Baas (s. 2000) ja Baasia 19 vuotta vanhempi Sanna Erkinheimo.

Naiset 800 metriä, sunnuntai


Kilpailussa on yksi ainoa suosikki ja hän on Sara Kuivisto. Borgå Akilleksen nainen on juossut tällä kaudella 800 metriä aikaan 2.04,20, joka on viitisen sekuntia paremmin kuin tilastokakkonen Jonna Julin. Kuivistolle voitto olisi jo hänen uran kolmas SM-hallien 800 metriltä. Julinin ohella muista mitaleista vahvasti kamppailee muun muassa 16-vuotias Alisa Virtanen.

Naiset 1500 metriä, lauantai


Käytännössä sama laulu kuin 800 metrillä: Kuivisto on selkeä suosikki. Suomen mestaruus olisi Kuivistolle uran ensimmäinen sisäratojen 1500 metriltä. Kuiviston takana hallimaaottelussa hyvin juossut 17-vuotias Nathalie Blomqvist (4.24,62) kuuluu selkeisiin mitalisuosikkeihin. Kilpailun muista kovista nimistä mainittakoon Janica Rauma ja Kaisa Tyni, jotka juoksivat hyvän 3000 metrin kilpailun hallimaaottelussa.

Naiset 3000 metriä, sunnuntai


Naisten 3000 metrillä loukkaantumisen jälkeen paluun radoille tekee Camilla Richardsson. IS Vasan juoksija loukkasi jalkansa viime kesän Kalevan kisoissa ja kausi jäi ikävästi kesken. Naisten 3000 metrin kilpailusta onkin odotettavissa hyvin mielenkiintoinen, kun Richardssonin lisäksi kovakuntoiset Janica Rauma ja Kaisa Tyni ovat kisassa mukana. Ei pidä myöskään unohtaa nuorta Moona Korkealaaksoa, joka on juossut tällä hallikaudella matkan 9.41,57.

60 metrin aidat, sunnuntai


Kolme naista on alittanut EM-hallirajan, vaikka Lotta Harala ja Annimari Korte ovat vammojen vuoksi poissa. Reetta Hurske on juossut 7,98 ja Nooralotta Neziri 8,03, joten Nezirin SE-lukemat 7,97 ovat vaarassa. SM-hallien kisaennätys on Nezirin 7,98 vuodelta 2015. Hurske on alittanut 8 sekuntia kolmessa juoksussa, joten hän on hienoinen ennakkosuosikki. Hienon paluun aitajuoksuun tehnyt Matilda Bogdanoff (8,13) on päässyt sadasosan päähän ennätyksestään. Julia Enarvi on parantanut ennätyksensä aikaan 8,36 ja Anni Siirtola sekä Jessica Kähärä lukemiin 8,42, mutta mitalikamppailuun vaikuttaisi olevan liikaa matkaa.

300 metrin aidat, sunnuntai


Kuopiohallissa pystytään kisaamaan myös pitkissä aidoissa, joten lajissa ratkotaan SM-hallimestaruus jälleen parin vuoden tauon jälkeen. Kukaan lajin aiemmista hallimestareista ei ole mukana. Mestaruudesta kamppailevat tiukimmin 400 metrin tavoin Kristiina Halonen ja Eveliina Määttänen. Muita mitaliehdokkaita ovat tilastojen valossa Matilda Kvist, Annika Hannola ja Oona Hujanen.

Korkeus, sunnuntai


Ella Junnila ylitti avauskisassaan EM-hallirajan 190 mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa. Peli onkin melko avoin, sillä Eleriin Haas ja Miia Sillman ovat ylittäneet 186 ja Elina Kakko sekä Linda Sandblom 184. Jessica Kähärä on kuudes 180 ylittäjä. Vaikka viime kesänä hyvin hypänneet Elina Smolander ja Laura Rautanen ovat lopettaneet uransa, saattaa taso siis yltää Kalevan kisojen tapaiseksi, jolloin mitalille vaadittiin tulos 186.

Seiväs, lauantai


Mukana ovat kaikki Suomen ykköshyppääjät Wilma Murto, Minna Nikkanen ja Saga Andersson. Murto ylitti Australian lämmössä sentin yli EM-hallirajan 450 mutta jäi ilman tulosta hallimaaottelussa. Peräti 11-kertainen sisäratojen mestari Nikkanen on ylittänyt 432 ja kahden viime vuoden voittaja Andersson 430. Kolmikon takana palkintopallille kovimmin kurkottavat Henriikka Könönen (415) ja Laura Ollikainen (410).

Pituus, lauantai


Taika Koilahti jahtaa EM-hallirajaa 650, josta hän on jäänyt viisi senttiä. Kauden tilastokakkonen Jessica Kähärä keskittyy SM-halleissa muihin lajeihin, mutta mukana on ilahduttavasti yhteensä yhdeksän tänä vuonna kuusi metriä hypännyttä naista. Viime vuoden mestarilla Anne-Mari Lehtiöllä on joukon toiseksi paras tilastonoteeraus halliennätyksellään 624. Tasaisesta joukosta kannattaa lisäksi nostaa mitaliehdokkaiksi viime kesän Kalevan kisojen mestari Kira Kytölä sekä upeasti viisiottelun ennätystään kohennellut Miia Sillman, jotka ovat molemmat hypänneet 610.

Kolmiloikka, sunnuntai


Kristiina Mäkelä on loikkinut halli-SE:n 14,38 ja on vain sentin päässä Heli Koivulan ulkoratojen SE:stä, mutta kisaa SM-hallien sijaan ensi viikolla Düsseldorfissa. Hänen takanaan on ollut vaisumpaa ja vain Kira Kytölä (13,05) on ylittänyt 13 metriä. Ainakin Saara Hakanen, Senni Salminen ja Emma Pullola taistelevat palkintosijoista. Kestomenestyjä Sanna Nygård lopetti uransa viime kauteen.

Kuula, lauantai


Kauden kärkituloksen haltija on Kaisa Kymäläinen, joka on työntänyt 15,85. Eveliina Rouvali paransi kuitenkin hallimaaottelussa ennätyksensä lukemille 15,72. Rouvali on sijoittunut SM-halleissa 2015-18 joka vuosi neljänneksi. Myös Helena Leveelahti kohensi ennätystään maaottelussa (14,79) ja on pronssisuosikki, kun Suvi Helin ei ole mukana. EM-edustaja Senja Mäkitörmä kuntoutuu vielä syksyisestä polvileikkauksesta.

3000 m kävely, lauantai


Hallitseva mestari Hele Haapaniemi on parantanut ennätyksensä lukemiin 13.10,9 ja on kisan ennakkosuosikki. Hieman parempi ennätys on Haapaniemen tapaan Espoon Tapioita edustavalla Enni Nurmella, joka ei ole tänä vuonna kisannut. Tiia Kuikka on kolmas mitalisuosikki.

4 x 337 metriä, sunnuntai


SM-hallien päätteeksi juostaan kierroksen viesti. Nostettakoon suosikiksi hallitseva 4x400 metrin Suomen mestari Veitsiluodon Kisaveikot. Suurseurat Jyväskylän Kenttäurheilijat, Tampereen Pyrintö ja Helsingin Kisa-Veikot saavat myös hyvät joukkueet kasaan.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta