Ylitornion SM-hiihdot: Niskanen ja Pärmäkoski suvereenit mestarit kuninkuusmatkoilla


Sunnuntaina päättyi useiden Suomen kärkimaastohiihtäjimme kisakausi 2018-2019, kun vuorossa oli kauden viimeiset SM-startit. Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen voittivat odotetusti mestaruudet ylivoimaiseen tyyliin.
Etusuora: 07.04.2019 18:23Hiihto
Ylitornion SM-hiihdot: Niskanen ja Pärmäkoski suvereenit mestarit kuninkuusmatkoilla
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki

Tulokset


SM-hiihdot Ylitornio miesten 50 km (v) 7.4.2019

#UrheilijaAika
1.Iivo Niskanen (Puijon Hiihtoseura)1:56.49,2
2.Juho Mikkonen (Vuokatti Ski Team Kainuu)+1.50,1
3.Joni Mäki (Pohti SkiTeam)+2.42,2
4.Matti Heikkinen (Vantaan Hiihtoseura)+3.15,5
5.Heikki Korpela (Pohti Skiteam)+3.30,3
6.Perttu Hyvärinen (Puijon Hiihtoseura)+4.23,2
7.Joel Ikonen (Pohti Skiteam)+4.29,9
8.Markus Vuorela (Jämin Jänne)+5.01,8SM-hiihdot Ylitornio naisten 30 km (v) 7.4.2019

#UrheilijaAika
1.Krista Pärmäkoski (Ikaalisten Urheilijat)1:11.11,8
2.Laura Mononen (Hämeenlinnan Hiihtoseura)+1.28,9
3.Kerttu Niskanen (Vieremän Koitto)+1.49,2
4.Eveliina Piippo (Vuokatti Ski Team Kainuu)+2.40,2
5.Anne Kyllönen (Kainuun Hiihtoseura)+2.48,6
6.Riitta-Liisa Roponen (Oulun Hiihtoseura)+3.55,5
7.Johanna Matintalo (Pöytyän Urheilijat)+4.31,7
8.Sini Alusniemi (Ikaalisten Urheilijat)+4.46,8Ennakot


Sunnuntaina SM-hiihdoissa vuorossa on pitkät matkat – 30 ja 50 km vapaan hiihtotavan SM-kilpailut Ylitorniolla. Naisten kilpailu käynnistyy kello 10:00 ja miesten 12:45.

Edelliskerran SM-mitalit jaettii pitkillä matkoilla vapaalla hiihtotavalla Ylitorniolla vuonna 2017. Tuolloin naisten 30 km voiton vei Krista Pärmäkoski. Toiseksi sijoittui Kaisa Mäkäräinen ja kolmas oli Kerttu Niskanen. Miesten 50 km vei nimiinsä Kusti Kittilä. Seuraavat sijat menivät Lari Lehtoselle ja Sami Jauhojärvelle.

Naisten kisassa tuttu suosikki – starttaako Mäkäräinen?


Naisten kisan ykkössuosikki on Krista Pärmäkoski. Edelliskerran Pärmäkosken SM-laduilla – muilla kuin sprinttimatkoilla – on onnistunut kaatamaan Kaisa Mäkäräinen vuoden 2017 keväällä 5 km vapaalla. Ampumahiihtoässä onkin ilmoittanut kisaan mukaan, mutta Iltalehden tietojen mukaan hän ei tulisi kuitenkaan starttaamaan.

Kyllönen hiihti viikko sitten Äänekosken 15 km vapaalla hienosti toiseksi ja on varmasti kova nimi myös sunnuntaina. Vapaantaiturit Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo janoavat niin ikään SM-mitaleita. Perinteisellä vahvempi Kerttu Niskanen lienee myös aivan kärkikahinoissa.

Niskanen vs. muu Suomi


Iivo Niskanen hallitsi viime viikonloppuna 15 km vapaan SM-kisaa Äänekoskella ja tulee suurella todennäköisyydellä hallitsemaan myös sunnuntain viittäkymppiä.

Viime viikonloppuna hieman yllättäen Ristomatti Hakolan päänahan napannut Juho Mikkonen kuuluu kilpailun ehdottomiin kärkinimiin. Mikkosella on tältä kaudelta vyöllään Finlandiahiihdon 50 km (v) voitto. Vuonna 2016 Mikkonen nappasi SM-pronssia 50 km perinteiseltä.

Harmillisesti Hakola ei ole kilpailussa mukana. Mies kärsii selkävaivoista. Lauantaisen viestin perusteella uraansa lopetteleva Heikkinen on hyvässä iskussa Ylitornion maastoissa. Seefeldin MM-kisojen 50 km (v) yhteislähdössä yhdenneksitoista hiihtänyt Heikkinen lopettaisi SM-uransa varmasti mielellään mitaliin. Joni Mäki teki väkevän esityksen lauantain viestin ankkuriosuudella, mutta kiitteli maalissa liukkaita suksiaan. Mäen näytöt pitkiltä matkoilta puuttuvat toistaiseksi ja mitalisija olisi sunnuntaina vahvasta vireestä huolimatta yllätys.

Perttu Hyvärinen sai tyylitellä Puijon viestin lauantaina maaliin ankkuriosuudella pudotettuaan ainoan uhkaajansa heti osuuden alussa. Myös hän kuuluu sunnuntain mitalisuosikkeihin. Heikki Korpela oli hopealla vuosi sitten 50 km perinteisen tyylin SM-kisassa. Lauantaina viestin avausosuudella hän näytti myös vapaan sujuvan mallikkaasti, mutta mitalisija vapaan kisassa olisi silti pienoinen yllätys. Korpelan Pohti Skiteamin seurakaveri Markus Vuorela oli niinikään vahva lauantain viestissä ja kuulunee kärkimiehiin myös vapaan viidelläkympillä. Viikko sitten Äänekoskella Vuorela oli vapaan 15 km kisan kuudes.

Katso myös Ylitornion SM-hiihtojen lähtölistat.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta