Sunnuntaina yritetään kirkastaa mitaleja ja puolustaa mestaruutta - Myös kenttäennätys vaarassa


Päätöspäivänä useat jo edellisissä nuorten MM-kisoissa mitaleille yltäneet lähtevät puolustamaan tai jopa parantamaan sijoituksiaan ennakkoon tiukoissa kilpailuissa.
Joona Klemi: 14.07.2018 19:03Yleisurheilu
Sunnuntaina yritetään kirkastaa mitaleja ja puolustaa mestaruutta - Myös kenttäennätys vaarassa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic

Nouseeko Tia Jones nyt korkeimmalle korokkeelle?


Naisten sadan metrin aidoista on odotettavissa kahden yhdysvaltalaisen välinen kamppailu. Edellisissä nuorten MM-kisoissa vain 15-vuotiaana pronssia napannut Tia Jones (12.89) on kauden tilastoissa kolmantena. Hän kuitenkin jätti maan nuorten mestaruuskisoissa taakseen tilastojen kärkikaksikon Chanel Brissetin (12.75) ja Cortney Jonesin (12.86). Myös USA:n karsintana toimineessa kilpailussa Brissettt jäi kolmanneksi eikä näin ollen mahtunut maan MM-joukkueeseen. Naisen juoksema kärkiaika on myös alle 20-vuotiaiden epävirallinen maailmanennätys, sillä IAAF ei ole vielä vahvistanut tulosta.

Armoton karsintakilpailu on myös vähän kilpailleen Tia Jonesin ainoa 13 sekunnin alitus tältä kesältä. Naisen ennätys on puolestaan kahden vuoden takainen 12.84, jolla olisi otettu myös kultaa Bydgoszczista kisaennätyksen (12.85) tehneen Elvira Hermanin nenän edestä. Ratinan kenttäennätys (12.87) on puolestaan Jasmine Stowersin nimissä, ja siis täysin Jonesien lyötävissä. Amerikkalaisten rintamaan kiilaa koittaa lyödä Ranskan nuorten ennätyksen ajalla 13.00 rikkonut Cyréna Samba-Mayela. Mitalisijoja hätyytellee myös jamaikalainen, vasta 17-vuotias, Britany Anderson (13.19).

Pystyykö Moaaz puolustamaan mestaruuttaan?


Miesten kiekkoringissä on odotettavissa mielenkiintoinen voittotaistelu. Kaksi vuotta sitten kultaa juhlinut Qatarilainen Mohamed Ibrahim Moaaz on parantanut silloista ennätystään liki kolmella metrillä lukemiin 66.47. Ennakkoon pahin uhkaaja Slovenian Kristjan Čeh jäi karsintaan, joten pahimmat uhkaajat lienevät lähes 66 metriä tällä kaudella heittänyt kyproslainen Giorgos Koniarakis sekä vajaat 65 metriä kiskaissut Valko-Venäjän Yauheni Bahutski. Kaksikon ennätykset ovat samasta kisasta toukokuun puolivälistä, kun taas Mooazin ennätys on helmikuulta. Lisäksi qatarilaisen tulostaso on pudonnut metritolkulla toukokuun jälkeen – kesäkuussa kiekko on lentänyt vain hiukan vajaat 62 metriä. Noilla mitoilla jopa mitali voi olla tiukassa.

Kirkastuuko EM-hopea viikossa MM-kullaksi?


Naisten kolmiloikan tulostaso on ollut viime vuodet alamaissa tässä ikäluokassa. Vielä neljä vuotta sitten pelkästään mitaliin vaadittiin yli 14 metriä. Sen sijaan viime kisoissa jopa mestaruus irtosi alle 14 metrin loikilla. Jotain tilanteesta kertoo myös se, että kauden tilastojen kymmenen kärjessä on peräti neljä vuonna 2001 syntynyttä, mukaan lukien Suomen Jessica Kähärä. Kähärän edelle tilastoissa mahtuu myös yksi häntä vuoden nuorempi kuubalainen.

Tämän kauden kärkitulosta pitää hallussaan tasan 14 metriä loikkinut Bulgarian Alexandra Nacheva, joka loikki hopealle viime viikolla päättyneissä alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Mestaruuden kisaennätyksellä vienyt tilastokakkonen Maria Vicente ei ole Tampereella jahtaamassa tuplamestaruutta. Nachevan ainoa realistinen haastaja on näin ollen Kuuban Davisleydi Velazco, jonka kauden paras noteeraus on 13.92. Kuubalaisen ennätys taas on 14.08 vuodelta 2016.

Sunnuntain loppukilpailut: naisten korkeushyppy, naisten 100m aidat, miesten kiekko, miesten 3000m esteet, naisten kolmiloikka, naisten 1500m, miesten 800m, naisten 4 x 400m viesti, miesten 4x400m viesti.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta