Näkökulma: Suomalaisaitureilta vietiin MM-kisapaikka viekkaudella ja vääryydellä


Monet yleisurheilun ystävät hieraisivat epäuskoisina silmiään, kun Suomen lopullinen joukkue Dohan maailmanmestaruuskilpailuihin julkaistiin perjantaina.
Veijo Vaakanainen: 14.09.2019 10:29Yleisurheilu
Näkökulma: Suomalaisaitureilta vietiin MM-kisapaikka viekkaudella ja vääryydellä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Elmo Lakka
Sinällään hienon kokoisesta 21 urheilijan listasta puuttui nimittäin ainakin yksi nimi, jonka siellä kaiken järjen mukaan olisi kuulunut olla. Pikajuoksija Elmo Lakan kisapaikkaa pidettiin lajipiireissä käytännössä varmana ja järkytys olikin suuri, kun kutsua MM-kisoihin ei tullutkaan.

Valintajärjestelmä Dohaan on sellainen, että kaikkiin lajeihin on ilmoitettu tulosraja sekä urheilijoiden tavoitemäärä. Mikäli kisarajan tekijöitä on vähemmän kuin tämä tavoitemäärä, kutsutaan kisoihin parhaat tulosrajan saavuttamattomat urheilijat tavoitellun urheilijamäärän saavuttamiseksi. Miesten pika-aidoissa tulosraja oli 13,46 ja urheilijoiden tavoitemäärä 40. Lakka jäi ennätyksellään 13,49 vain kolme sadasosaa tästä tulosrajasta ja oli Dohan ranking-listalla jaetulla sijalla 37, eli oikeutettu saamaan kutsun uransa ensimmäisiin yleisurheilun MM-kisoihin.

Miten voi siis olla mahdollista, että tätä kutsua ei koskaan tullutkaan? Koska MM-tasolla Kansainvälinen lajiliitto lähettää kutsut sen sijaan, että kansallisten liittojen pitäisi ilmoittaa urheilijoita jonotuslistalle, ei kyseessä voi olla samanlainen farssi, joka nähtiin viime vuonna ennen Berliinin EM-kisoja. Tällöin Suomen Urheiluliitto oli vahingossa ilmoittanut seitsenottelija Maria Huntingtonin ottelun sijaan korkeushyppyyn, eikä siksi kutsua kisoihin aluksi tullut, vaikka hänen tuloksensa olisi siihen oikeuttanutkin.

On käsittämätöntä, että urheilija, joka on valintajärjestelmän perusteella oikeutettu kisapaikkaan, joutuu katsomaan televisiosta, kuinka lähes sekunnin heikompitasoinen urheilija juoksee MM-kisoissa hänen sijastaan.

Lakan kutsumatta jääminen johtuu siis jostakin muusta syystä. Täyttä varmuutta syystä ei voi saada, ennen kuin viralliset osallistujalistat julkaistaan, mutta todennäköisin syy on se, että miesten pika-aitoihin on tämän kauden tulosten perusteella valittu ainoastaan 36 kisarajan tehnyttä urheilijaa. Tämän jälkeen nämä neljä jäljelle jäänyttä paikkaa on jaettu pienille yleisurheilumaille ns. solidaarisuuspaikkoina. Jotta yleisurheilu leviäisi maailmalla mahdollisimman laajalle, on Kansainvälisellä yleisurheiluliitolla IAAF:llä tapana jakaa villejä kortteja sellaisille maille, jotka eivät muuten saisi yhtään urheilijaa kisoihin. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa juuri pika-aidoissa olivat mukana urheilijat Libanonista ja Laosista, joiden molempien tulostaso on päälle 14 sekunnin, eli kaukana kansainvälisestä tasosta.

Lakka on siis mitä ilmeisimmin jäänyt ilman kisapaikkaa siksi, että hänelle rankingin mukaan kuulunut paikka on annettu häntä huomattavasti heikommalle urheilijalle. On käsittämätöntä, että urheilija, joka on valintajärjestelmän perusteella oikeutettu kisapaikkaan, joutuu katsomaan televisiosta, kuinka lähes sekunnin heikompitasoinen urheilija juoksee MM-kisoissa hänen sijastaan.

Suomessa on siis kaksi hienosti tällä kaudella suoriutunutta aituria, jotka olisivat omilla suorituksillaan ansainneet paikan Dohan joukkueeseen, mutta joilta se kuitenkin riistettiin epäreiluin perustein

Vielä käsittämättömämmän tästä päätöksestä tekee se, että Dohan stadionilla on 9 rataa, mikä mahdollistaisi näiden solidaarisuusurheilijoiden kutsumisen siten, etteivät he veisi kenenkään paremmilla näytöillä paikkansa ansainneen urheilijan paikkaa. Kaiken lisäksi yleisurheilutilastojen asiantuntija Mirko Jalavan mukaan pika-aidat on kilpailunjohdon näkökulmasta aivan väärä laji heikompitasoisille kiintiöurheilijoille, koska tässä lajissa on aivan liian suuri riski sille, että taidoiltaan heikompi urheilija häiritsee viereisillä radoilla olevien juoksijoiden suorituksia. Kansainvälinen yleisurheiluliitto ei tästä näytä olevan huolissaan.

Vielä ikävämmän tilanteesta tekee suomalaisnäkökulmasta se, ettei Lakka ollut kohtalonsa kanssa yksin. 400 metrin aituri Oskari Mörökin oli nimittäin poisjääntien ja valitsematta jättämisten jälkeen noussut kiinni kisapaikkaan rankingin kautta. Hänellekään kutsua ei kuitenkaan tullut, mitä luultavimmin samasta syystä kuin ei Lakallekaan.

Suomessa on siis kaksi hienosti tällä kaudella suoriutunutta aituria, jotka olisivat omilla suorituksillaan ansainneet paikan Dohan joukkueeseen, mutta joilta se kuitenkin riistettiin epäreiluin perustein. Toivottavasti kuitenkin tämä oikeusmurha antaa heille molemmille sisua tulla tulevaan olympiakauteen entistä vahvempana ja osoittaa kaikille, että he kuuluvat yleisurheilun kirkkaimmille areenoille.