Toisen kisapäivän suomalaisennakko: Kolmiloikkaajat ja korkeushyppääjät tavoittelevat paikkaa finaalissa, Elmo Lakka pika-aitojen alkuerissä


Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä lähtevät kolmiloikkakarsintaan ainoana tavoitteenaan finaalipaikka. Naisten korkeushyppääjiltä ja pika-aituri Elmo Lakalta jatkopaikka vaatii venymistä.
Veijo Vaakanainen: 16.07.2022 13:34Yleisurheilu
Toisen kisapäivän suomalaisennakko: Kolmiloikkaajat ja korkeushyppääjät tavoittelevat paikkaa finaalissa, Elmo Lakka pika-aitojen alkuerissä
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Senni Salminen.
Toisena kisapäivänä yleisurheilun MM-kisoissa Eugenessä ei nähdä samanlaista suomalaista ilotulitusta kuin avauspäivänä, mutta MM-näyttämöllä nähdään silti useampi suomalaisurheilija. Suurin suomalaismielenkiinto kohdistuu naisten kolmiloikkaan, jossa Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä taistelevat paikasta finaalissa.

Tämän lisäksi historiallinen kolmen urheilijan joukkue naisten korkeushypyssä lähtee ylittämään rimaa mahdollisimman korkealta ja kamppailemaan tiukasti paikasta finaalissa. Suomalaismiehistä kisaurakkansa avaa pika-aituri Elmo Lakka. Seuraavassa arvioita siitä, mitä päivän suomalaisilta Hayward Fieldin stadionilla voidaan odottaa.Kaikki muu kuin finaalipaikka on pettymys Salmiselle ja Mäkelälle


Naisten kolmiloikassa suomalaisodotukset ovat erittäin korkealla. SE-nainen Senni Salminen ja juuri ennen MM-kisoja uuden ennätyksensä 14,47 loikkinut Kristiina Mäkelä ovat molemmat tulleet MM-kisoihin hakemaan menestystä finaalissa, joten karsintaan jääminen olisi molemmille suuri pettymys.

Viime kaudella arvokisadebyyttinsä ulkoradoilla tehnyt Salminen pettyi Tokion karsinnassa jääden sentillä ulos finaalista ja myönsikin kisan jälkeen, että hermopaine karsinnassa oli liian suurta. Toisella yrityksellä arvokisojen kuviot ovat toivottavasti tällä kaudella 14,32 hypänneelle Salmiselle tutummat ja hän voi lähteä vapautuneemmin suorittamaan omalla hyvällä tasollaan.

Kristiina Mäkelä on tunnettu takuuvarmana arvokisahyppääjänä, joka selvittää lähes poikkeuksetta tiensä karsinnasta finaaliin. Lähes kisassa kuin kisassa noin lukemiin 14,20 hyppivä Mäkelä onkin ennakkoon suomalaisista varmempi jatkoonmenijä, varsinkin hän on selvässä nousuvireessä.

Suora karsintaraja finaaliin on 14,40, joka on molemmille suomalaisille täysin realistinen tavoite. Näin pitkää loikkaa finaaliin ei kuitenkaan suurella todennäköisyydellä tarvita, sillä aiemmissa arvokisoissa loppukilpailuun vienyt tulos on ollut keskimäärin 14,06. Viime vuonna Tokiossa raja oli poikkeuksellisen korkea 14,21 ja edellisissä MM-kisoissa Dohassa 14,12.Eugenessakin finaalipaikka lienee siis melko varma yli 14,20:n tuloksella. Tämän pitäisi olla molemmille suomalaisille tämän kauden otteiden perusteella hieman parempaa keskitasoa. Hieman heikompaa päivää tai askelmerkkiongelmia ei tosin saa kummallekaan tulla, sillä silloin tie vie aamukarsinnan jälkeen kotimatkalle. Olisi kuitenkin suuri pettymys, jos naisten loikkafinaali käytäisiin kokonaan ilman suomalaisedustusta.

Finaalipaikka korkeushypyssä vaatii suomalaiskolmikolta suurta venymistä


Naisten korkeushypyssä Suomella on ensimmäistä kertaa MM-historiassa täysi kolmen naisen joukkue, kun SE-naisen Ella Junnilan lisäksi myös tällä kaudella uudet ennätyslukemansa 190 tehnyt kaksikko Heta Tuuri ja Sini Lällä osallistuvat korkeuskarsintaan. Kolmikosta jokaiselta pääsy finaaliin edellyttää joko kauden parasta tai omaa ennätystä.

Ennakkoon ajatellen potentiaalisin finalisti on jo kolmansiin aikuisten arvokisoihinsa osallistuva Junnila. Hänen hyppykuntonsa on tosin arvoitus, sillä hän ei ennen karsintaa halunnut vastata terveystilaansa koskevaan kysymykseen. Täydessä hyppykunnossa ollessaan tällä kaudella 192 hypänneellä Junnilalla voisi kuitenkin olla pieni mahdollisuus finaalipaikkaan.Aiemmissa arvokisoissa finaaliin vaadittu tulos on vaihdellut välillä 192-195, joten karsinnassa edellytetään luultavasti ylitystä suoraa karsintarajaa 195 edeltävästä korkeudesta 193. Korkeussuuntaisissa hypyissä usein myös pudotusten määrä saattaa olla ratkaisevaa, joten 193 tulisi pystyä ylittämään mahdollisimman vähillä pudotuksilla.Heta Tuurin ja Sini Lällän osalta tämä tarkoittaa sitä, että finaalipaikka vaatisi luultavasti vähintään kolmen sentin parannusta ennätykseen. Lällä pudotti Oulun rankingkisoissa korkeudesta 192 hyvin niukasti, joten hänellä saattaisi olla potentiaali tehdä ylitys myös senttiä tätä korkeammalta.

Heta Tuurin ennätystulos 190 on kauden avauskilpailusta Lahdessa, jonka jälkeen hänelle tuli kolme vaisumpaa kilpailua välille 179-183. Oulun rankingkisoissa hän ylitti kuitenkin taas 188. Hänen kohdallaan viime aikojen vire ei povaa finaalipaikkaa, mutta huippupäivänä sekin saattaisi olla mahdollista arvokisojen hurmoksessa.

Jatkopaikka pika-aidoissa edellyttää Elmo Lakalta kauden parasta tekemistä


Pika-aitojen SE:n viime kaudella Arto Bryggarelta riistänyt Elmo Lakka joutui jännittämään koko alkukesän ajan pääsyä MM-kisoihin, kun hän keikkui koko ajan rankingissa joko viimeisillä kisapaikoilla tai ensimmäisten ulosjäävien kohdalla. JKU:n kiiturin onneksi hän selviytyi kuitenkin lopulta uransa toisiin aikuisten MM-kisoihin.

Tällä kaudella Lakka ei vielä toistaiseksi ole päässyt samanlaiseen lentoon kuin viime kesänä. Hänen parhaat tuloksensa ovat kauden avauskisasta toukokuun lopulla Jyväskylässä, jossa hän aitoi ajat 13,55 ja 13,56. Lakan vire on ollut Prahan hieman heikompaa kisaa (13,73) lukuun ottamatta erittäin tasainen, sillä hän on nakuttanut kuusi starttia kahdentoista sadasosan sisään.

Eugenessa jatkopaikka edellyttää Lakalta varsin todennäköisesti ainakin pientä parannusta kauden parhaaseensa. Suorasta jatkopaikasta neljännessä alkuerässä juoksevan suomalaisen tuskin kannattaa haaveilla, sillä hän on tilastoajoissa oman eränsä toiseksi viimeinen.Lakan jatkomahdollisuudet ovatkin mitä todennäköisimmin aikavertailussa. Aiemmissa arvokisoissa semifinaaliin vaadittu aika on ollut keskimäärin 13,58, eli Lakan tämän kauden kärkitasolla. Useasti semifinaaliin vienyt tulos on kuitenkin ollut tätä parempi, joten on mahdollista, että suomalaisen on kirjattava Eugenessa kauden paras tuloksensa.Tämän lisäksi Lakan olisi pystyttävä voittamaan mieluusti ainakin kaksi häntä tilastoissa kovempaa juoksijaa omassa erässään. Tämä voi olla kova tavoite, sillä erän tilastoissa sijoilla viisi ja kuusi olevat Barbadoksen Shane Brathwaite (13,40) ja Espanjan Enrique Llopis (13,42) ovat juosseet tällä kaudella noin puolitoista kymmenystä Lakkaa vikkelämmin.

Ennakkoon ajatellen Elmo Lakan semifinaalipaikka vaikuttaa siis epätodennäköiseltä. Tosin suomalainen on aiemminkin onnistunut arvokisoissa suorittamaan oman tasonsa ylärajoilla, joten pieni mahdollisuus semifinaalipaikkaan on olemassa.

Lue myös: MM-Eugenen tulokset


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta