Nouseeko Iivo Niskanen jälleen olympiavoittajaksi, mihin riittää Krista Pärmäkosken vauhti? – Suomalaisennakko Pekingin olympiakaudelle


Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat jälleen suurimmat suomalaiset maastohiihdon menestystoivot, mutta myös muilta suomalaisilta voidaan odottaa ainakin kärkisijojen hätyyttelyä.
Veijo Vaakanainen: 05.11.2021 16:18Hiihto
Nouseeko Iivo Niskanen jälleen olympiavoittajaksi, mihin riittää Krista Pärmäkosken vauhti? – Suomalaisennakko Pekingin olympiakaudelle
Kuva: Touho Häkkinen
Iivo Niskanen.
Maastohiihtokausi 2021/2022 käynnistyy viikonloppuna Vuokatin Suomen Cupissa, jossa ohjelmassa ovat vapaan hiihtotavan sprintit sekä perinteisen hiihtotavan viestit. Hiihtokauden kohokohta on helmikuussa kisattavat Pekingin talviolympialaiset, joissa suomalaishiihtäjillä on puolustettavanaan neljä mitalia.

Suomen maastohiihdon terävimpiä tähtiä ei vielä Vuokatissa ladulla nähdä, mutta kauden kotimaisen avauksen kynnyksellä on silti hyvä ennakoida, mitä suomalaishiihtäjiltä voidaan odottaa tulevalla kaudella. Seuraavassa viisi kuuminta kysymystä, joihin suomalaiset hiihtofanit odottavat malttamattomina vastauksia.


1. Löytääkö Iivo Niskanen jälleen kultavireen?


Iivo Niskanen on kiistämättä suomalaisen maastohiihdon suurin supertähti, joka kantaa joka vuosi suurimmat menestyspaineet. Maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja lähtee aina taistelemaan voitosta, kun hänellä on numerolappu rinnassa.Edelliskausi oli kuitenkin Niskaselle suuri pettymys. Pienet virheelliset painotukset harjoittelussa johtivat siihen, ettei Puijon Hiihtoseuran mies päässyt missään vaiheessa kautta todelliseen huippukuntoonsa. Suoritukset olivat toki tasaisen kovia, mutta aiempien kausien loistokkuutta ei Niskasen otteissa nähty ja hän joutui poistumaan arvokisoista mitalitta ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

Tälle kaudelle Niskanen on kertonut palanneensa harjoittelussaan takavuosilta tuttuun menestyskaavaan, joka toi tuloksenaan olympiavoiton ja maailmanmestaruuden. Tuleva talvi näyttää, onko vanhassa todella vara parempi ja pääseekö suomalainen tuulettamaan korkeimmalla korokkeella jo kolmansissa olympialaisissa peräkkäin.

Perjantai 11.2. on Niskasen suuri päivä, kun olympialaisissa kilpaillaan hänen mielimatkansa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtö. Tällä kaudella kaikki on tähdätty Niskasen leirissä siihen, että tuolloin puolen päivän aikaan suomalaisissa kodeissa kajahtaa soimaan Porilaisten marssi.2. Pystyykö Krista Pärmäkoski palaamaan omalle tasolleen?


Edelliskausi oli Krista Pärmäkoskelle vaikein vuosi kuuteen vuoteen. Sairastelujen pilaaman harjoituskauden jälkeen hän joutui keskeyttämään kilpailukautensa kahden ensimmäisen maailmancup-kilpailun jälkeen, eikä keskenkuntoisena Tour de Skille osallistuminen vaikuttanutkaan samalla tavalla positiivisesti arvokisakuntoon kuin aiemmilla kausilla.

Uuteen kauteen lähdettäessä Pärmäkosken vire on yksi mielenkiintoisimpia suomalaiskysymyksiä. Edellisistä olympialaisissa Suomen naishiihdon ykköstahti toi yksin 50 prosenttia suomalaismitaleista, joten Pärmäkosken kunto voi vaikuttaa ratkaisevasti jopa Suomen kokonaismenestykseen Pekingissä.

Odotuksia kuitenkin laskee hieman se, että jo pari edellistä vuotta ennen heikosti mennyttä edelliskautta ovat olleet Pärmäkoskelle hiukan alavireisiä. Therese Johaugin paluun myötä yhteislähtökisojen luonne on muuttunut Pärmäkosken kannalta epäsuotuisaksi, kun yleensä rauhallisesti aloittava suomalainen joutuukin starttaamaan paljon toivottua kovempaa.

Tästä syystä suurimmat odotukset liittyvät Pärmäkosken osalta väliaikalähtönä kisattavaan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun. Ikaalisten Urheilijoiden tähtihiihtäjä on juuri tällä matkalla menestynyt viime vuosina parhaiten, joten perinteinen suomalaisten menestysmatka on Pärmäkosken suurin iskunpaikka ja mahdollisuus henkilökohtaiseen mitaliin.

3. Nouseeko Joni Mäki jälleen uudelle tasolle?


Viime kauden positiivisimpia suomalaiskehittyjiä oli Pohti Ski Teamin sprintteri Joni Mäki. Pohti Ski Teamia edustavan hiihtäjän hieno kausi sai upean kruunun Oberstdorfin MM-kisoissa, joissa hän pääsi juhlimaan parisprintin hopeamitalia yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa.

Henkilökohtaisissakin sprinteissä Mäki väläytteli potentiaaliaan etenkin karsintahiihdoissa, mutta tiukoissa erävaiheiden taistoissa vielä viime vuonna puuttui huippumenestykseen vaadittava terävyys. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, onko jylhän fyysisen olemuksensa vuoksi jopa kreikkalaiseksi veistokseksi tituleerattu Mäki onnistunut kesän aikana ottamaan tarvittavat kehitysaskeleet noustakseen sprinttimaailman eliittiin.Pekingin olympialaisissa tarjolla olisi Mäen bravuurilaji vapaan hiihtotavan sprintti. Tosin korkea ilmanala ja poikkeuksellisen pitkä sprinttirata voivat olla haasteellisia isokokoiselle Mäelle. Henkilökohtaisen sprintin lisäksi huippukuntoista Mäkeä tarvitaan kuitenkin myös miesten viestiin, jossa Suomi tavoittelee ensimmäistä olympiamitalia sitten Lillehammerin kisojen vuonna 1994.


4. Jatkuuko sprinttinaisten positiivinen kehitys?


Naisten sprintti on vuosia ollut suomalaisen hiihdon pahin murheenkryyni. Ajoittain on vaikuttanut siltä, että eroa sprinttimaailman kärkeen on mitattu lähes valovuosissa. Viime kaudella tälläkin rintamalla oli ensimmäistä kertaa nähtävissä toivoa paremmasta huomisesta.

Katri Lylynperä yllätti kaikki Oberstdorfin MM-kisoissa sijoittumalla sprintissä kahdeksanneksi, joka oli yhdessä Krista Pärmäkosken kolmenkympin kahdeksannen sijan kanssa paras suomalaisnaisen sijoitus henkilökohtaisissa starteissa MM-laduilla. Lisäksi Jasmi Joensuu teki ryminällä läpimurron maailmancup-tasolle ja pääsi kevättalvella kahdesti välierävaiheeseen sprinteissä.

Tuleva kausi osoittaa, jatkuuko suomalaisnaissprintterien kehitys ja nouseeko muitakin nimiä lähemmäksi kärkeä. Erityisesti Johanna Matintalolta on odotettu perinteisen sprinteissä paljon nyt nähtyä parempaa suorittamista. Arvokisamitalia sprintistä ei vieläkään kannata odottaa, mutta toivottavaa olisi, että Joensuu ja Lylynperä onnistuisivat vakiinnuttamaan tasonsa välierissä sekä saavuttamaan myös yksittäisiä finaalipaikkojakin.

5. Tuleeko viesteistä jättipotti olympialaisissa?


Henkilökohtaisia mitaleja ei olympialaissa voi lähtökohtaisesti odottaa kuin Iivo Niskaselta ja isolla varauksella Krista Pärmäkoskelta. Viesteistä Suomi sen sijaan voi saada jättipotin, sillä kaikissa neljässä viestissä on jonkinasteinen mitalimahdollisuus. Menestys edellyttää kuitenkin sitä, että sekä miehissä että naisissa on neljä huippukuntoista urheilijaa.

Todennäköisin viestimitali on miesten parisprintti, jossa Suomea todennäköisesti edustavat Iivo Niskanen sekä Ristomatti Hakola, joka on yksi maailman parhaista parisprinttihiihtäjistä. Pekingin raastava sprinttirata sopii lähtökohtaisesti täydellisesti suomalaisille, jotka ovat viime kauden perusteella kakkossuosikkeja Norjan jälkeen.

Naisten viestin Oberstdorfin sensaatiomaisen mitalin toistaminen on haastavaa, mutta mahdollista. Mitalimahdollisuus edellyttää sitä, että ikinuoren Riitta-Liisa Roposen on päästävä viime kauden vireeseensä, sillä muuten Suomelta puuttuu toinen kansainväliset mitat täyttävä vapaan hiihtäjä. Ellei sitten Kerttu Niskanen ole samanlaisessa kunnossa kuin kahdeksan vuotta sitten Sotshissa.Miesten viestimitalia puoltaa se, että tällä kertaa perinteisellä on oikeasti mahdollisuus tehdä ratkaisevia eroja, ellei lumisade jälleen pilaa kisaa. Avainnimi menestykselle on Perttu Hyvärinen. Jos hän onnistuisi pääsemään kauden 2019/2020 mahtivireeseen, ovat mitalijuhlat jopa todennäköiset.

Naisten parisprintti puolestaan oli vuosia suomalaisten varmin mitalimatka. Tällä hetkellä siinä etukäteisodotukset ovat kuitenkin viestien osalta matalimmalla. Naisten parisprinttitaso on noussut hurjasti, eikä Suomi ole pysynyt siinä kehityksessä mukana. Mutta jos nelikosta Pärmäkoski, Niskanen, Matintalo ja Joensuu kaksi suorittaa omalla parhaalla tasollaan, ei mitali täysi mahdottomuuskaan ole.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta