Rohmuavatko Niskaset jälleen jalometallia arvokisoista? Nousevatko suomalaissprintterit vihdoin maailman kärkeen? - Lue uuden hiihtokauden suomalaisennakko


Niskasen perheen varassa ovat jälleen Suomen suurimmat menestystoiveet tulevalla maastohiihtokaudella. Toiveissa kuitenkin on, että kauden aikana kansainvälisten kisojen kärkitaistoon nousee myös muita suomalaisia. Pitkästä aikaa myös sprinttiin kohdistuu menestystoiveita.
Veijo Vaakanainen: 22.11.2022 15:01Hiihto
Rohmuavatko Niskaset jälleen jalometallia arvokisoista? Nousevatko suomalaissprintterit vihdoin maailman kärkeen? - Lue uuden hiihtokauden suomalaisennakko
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Iivo Niskanen.
Maastohiihtokausi 2022/2023 on alkamassa toden teolla. Ensimmäiset kilpailut Suomen Cupissa, Oloksen tykkikisoissa sekä Ruotsin ja Norjan kansallisissa kisoissa ovat jo hieman tyynnyttäneet nälkäisimpien hiihtofanien mieltä, mutta todellinen startti kaudelle on vasta viikonlopun maailmancupin avaus Rukalla. Tuolloin nähdään, missä suomalaiset todella menevät kansainvälisessä vertailussa.

Ensimmäiset kisat ovat antaneet varovaisia toiveita suomalaisten iskukyvystä, mutta toisaalta myös hieman huolestuttaviakin merkkejä. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski olivat molemmat Oloksella hyvässä vauhdissa etenkin perinteisellä. Lisäksi perinteisen sprinteissä Johanna Matintalo ja alkukauden komeetta Olli Ahonen vaikuttivat olevan kotimaisissa karkeloissa ylivertaisessa lyönnissä.

Toisaalta Suomen maastohiihdon supertähti Iivo Niskanen ei tuttuun tapaan tyrmännyt vastustajiaan Oloksen perinteisen väliaikakisassa. Kisan jälkeisessä haastattelussa kolminkertainen olympiavoittaja sanoi itsekin olevansa “huonossa kunnossa”, joka on toki Niskasen kohdalla varsin suhteellinen käsite.

Mitä suomalaisilta voidaan siis odottaa tulevalla hiihtokaudella ja etenkin Planican MM-kisoissa? Mitkä ovat kansainvälisen hiihtokauden kynnyksellä suomalaisnäkökulmasta polttavimmat kysymykset? Seuraavassa Etusuora pohtii tulevan kauden ennakkoasetelmia suomalaisnäkökulmasta.



Mikä on Iivo Niskasen iskukyky?


Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskasen iskukyky on luonnollisesti kaikkia eniten kiinnostava kysymys ennen kauden alkua. Onhan hän ainoa suomalaishiihtäjä, joka on kyennyt ottamaan arvokisavoittoja sitten nykyisen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Matti Heikkisen Oslon 2011 uroteon jälkeen.

Viimeisen yhdentoista vuoden aikana suomalaishiihtäjät ovat ottaneet kaksi henkilökohtaista olympiavoittoa ja yhden maailmanmestaruuden ja kaikista on vastannut yksi ja sama mies, eli Iivo Niskanen. Tästä syystä on luonnollista, että Oloksen tasapaksut esitykset jättivät pienen kysymysmerkin Niskasen ylle.

MM-kisoihin on kuitenkin vielä erittäin pitkä aika, joten Niskasen tilanteesta ei kannata olla huolissaan. Aiemmat arvokisavoitot ovat osoittaneet, että Niskanen tietää kyllä mitä tekee, eikä yksi heikohko kisa kauden avauksessa anna vielä aihetta maansuruun. Edes tasapaksu hiihto Rukallakaan ei siihen syytä anna.

Planican MM-kisoissa Niskasella on kaksi erinomaista iskun paikkaa ottaa uransa toinen MM-kulta. Kuninkuusmatka, eli perinteisen 50 kilometriä, on luonnollisesti Niskasen suuri mahdollisuus, sillä kisa hiihdetään tällä kertaa perinteisellä hiihtotavalla. Tosin pienen kysymysmerkin aiheuttaa se, ettei Niskanen ole Korean olympiavoittonsa jälkeen hiihtänyt oikeastaan yhtään onnistunutta viidenkympin kilpailua.

Toinen mahdollisuus voittoon Niskasella on jo kisojen alkupuolella skiathlonissa. Viime talven olympialaisissa suomalainen näytti jo sen, että hänellä on kapasiteettia hiihtää norjalaisilta vapaan tykeiltä jalat alta perinteisen osuuden.

Hiihtoromantikon näkökulmasta yksi viime talven sykähdyttävimpiä urheiluhetkiä oli Norjan pelätyn luisteluässän Hans Christer Holundin saapuminen skiathlonin vapaan osuuden ensimmäiseen väliaikapisteeseen. Kaikesta norjalaisen tekemisestä näki silloin, että suomalaisen isku perinteisellä oli syönyt miehen kaikki eväät.



Nouseeko Kerttu Niskanen veljensä varjosta arvokisavoittajaksi?


Kerttu Niskasen nousu uransa kovimpaan kuntoon Pekingin olympiakaudella monien vuosien erinäisten haasteiden jälkeen oli viime kauden hienoimpia hetkiä. Uran ensimmäiset arvokisamitalit jättivät kuitenkin vieremeläislähtöiselle hiihtäjälle sopivasti nälkään tulevaan kauteen, kun kympin perinteisen olympiavoitto jäi harmittavan lähelle.

Therese Johaugin päätettyä uransa on Niskasella tänä vuonna erinomainen mahdollisuus nousta arvokisavoittajaksi. Perinteisen kymppiä ei tänä vuonna valitettavasti MM-kisoissa hiihdetä, mutta perinteisen 30 kilometriä voi sopia Niskaselle jopa paremmin.

Viime talven kaksinkertainen olympiamitalisti on usein ollut parhaimmillaan juuri tällä matkalla ja ennen kuin kauden ensimmäistäkään maailmancup-kisaa on hiihdetty, on Niskanen varmasti monien papereissa tällä hetkellä matkan ykkössuosikki. Oloksella ja Taivalkoskella Niskasen hiihto ei ollut vielä valmista, mutta ei se ollut viime kaudellakaan tähän aikaan.

Kerttu Niskasen taustalla naisten normaalimatkojen kärkisijoista taistelee tuttuun tapaan myös Krista Pärmäkoski. Pekingissä uransa neljännen olympiapronssin napannut Pärmäkoski tähdännee tällä kaudella erityisesti perinteisen kolmellekympille, mutta myös skiathlonissa ja kympin vapaalla hän voi nousta taistelemaan mitaleista, jos hän pääsee huippukuntoon.



Palaavatko suomalaishiihtäjät sprinttikisojen kärkitaistoon?


Sprinttikisat ovat olleet suomalaisten murheenkryyni jo vuosia. Miesten puolella yksikään suomalaissprintteri ei ole saavuttanut arvokisamitalia, ja naisissakin edellisestä sprinttimitalista on vierähtänyt jo yli 13 vuotta. Tämän kauden alla on kuitenkin toiveita siitä, että ehkä vihdoin suomalaiset nousisivat myös sprinteissä maailman terävimpään kärkeen.

Naisten puolella Jasmi Joensuu on ollut parin viime kauden ajan Suomen tasaisin naissprintteri. Joensuu pääsee karsinnasta takuuvarmasti aina jatkoon ja hyvin usein nykyään myös välierävaiheeseen. Finaaliin saakka hänen voimansa eivät kuitenkaan toistaiseksi ole riittäneet.

Joensuu lienee tulevallakin kaudella Suomen tasaisin sprintteri, mutta suurimmat menestystoiveet naisissa kohdistuvat Johanna Matintaloon, joka nousi viime kaudella perinteisen sprinteissä aivan uudelle tasolle napaten Tour de Skillä jopa palkintosijan. MM-sprintti on tänä vuonna juuri perinteisellä, joten Matintaloon voidaan kohdistaa jopa pieniä mitalitoiveita.

Taivalkoskella Matintalo pystyi ottamaan varsin helpon voiton kotimaisista haastajistaan, tosin Joensuu ei ollut mukana haastamassa häntä. Rukalla nähdäänkin jo paremmin, pystyykö Matintalo haastamaan viime vuosina naisten sprinttikisoja dominoineita ruotsalaisia.

MM-sprintissä menestystoiveita voidaan myös hieman asettaa Katri Lylynperälle, joka oli edellisissä MM-kisoissa paras suomalaissprintteri. Harjoituskauden haasteiden jälkeen Lylynperä on kuitenkin tällä hetkellä vielä varsin kaukana huippuiskustaan. MM-kisoihin on vielä varsin pitkä aika, mutta Vuokatti Ski Teamin sprinttiässä käy tällä hetkellä taistelua aikaa vastaan.

Miesten puolella suomalaisten suurin toivo on luonnollisesti Joni Mäki, joka pääsi jo olympialaisissa harmittavan lähelle mitalia. Lisäksi Mäki päätti suomalaisten miessprinttereiden pitkän kuivan kauden saavuttamalla palkintosijan kauden päätössprintissä Falunissa.

Vapaan sprintti on ehkä lähtökohtaisesti Mäelle astetta vahvempi matka, koska tasatyönnöllä käytävissä loppukireissä Mäki on varsin usein joutunut toteamaan monet haastajansa terävimmiksi. Viimeisin todiste tästä nähtiin Taivalkosken Suomen Cupissa, jossa Mäki tippui kiritaistossa pois finaalista.

Lauri Vuorinen on perinteisen sprinteissä väläytellyt usein viime vuosien aikana varsin hyvää vauhtia, joten hänellä voisi hyvin olla potentiaalia nousta mukaan jopa terävimpään kärkitaistoon. Taivalkosken suoritusten perusteella Vuorinen ei kuitenkaan vielä tällä hetkellä ole siihen valmis.

Sen sijaan todella yllättävä nimi on ainakin tässä vaiheessa kautta jopa Suomen suurin toivo sprinttikisoissa. Imatran Urheilijoiden Olli Ahonen oli Taivalkosken sprintissä lähes uskomattoman ylivoimainen. On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka Ahosen vauhti riittää kansainvälisissä kisoissa ja Rukan selvästi tiukemmalla sprinttiladulla.

Olli Ahosen veli Ville varmisti imatralaisveljesten kaksoisvoiton Taivalkoskella ja oli paras suomalaismies kansainvälisessä seurassa Oloksella. Viime kaudella uransa ensimmäiset maailmancup-pisteet sekä sprintissä että normaalimatkoilla saalistanut Ahonen vaikuttaisi ottaneen viime kaudesta jälleen kehitysaskeleita ja voi olla jopa yllättävän kova myös kansainvälisesti.

Suomen joukkueen jokerikortti sprinttikisoihin on parin vuoden takainen perinteisen sprintin nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen. Viime kaudella kansainväliselle tasolle nousun tehnyt Moilanen on saanut valmistautua tähän kauteen ilman varusmiespalvelusta, joten toiveissa olisi, että hän on noussut taas astetta lähemmäs kansainvälistä kärkeä.

Kauden ensimmäisten sprinttien perusteella Moilanen on erinomaisen nopeassa kunnossa karsinhiihdoissa, mutta erävaiheessa hänen jaksamisensa ei vielä riitä aivan päätyyn asti. Rukalla nähdään ensimerkit siitä, pystyykö Moilanen haastamaan ulkomaalaisia hiihtäjiä myös tiukoissa erähiihdoissa.

Ketkä voisivat olla kauden positiivisia yllättäjiä?


Jo mainittujen Ahosten veljesten ja Niilo Moilasen lisäksi kauden aikana voidaan nähdään pirteitä otteita myös muutamilta muilta suomalaishiihtäjiltä. Naisten puolella ennen kauden alkua yksi mielenkiintoisimmista nimistä on monta vuotta vaikeuksien kanssa paininut Eveliina Piippo.

Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa hopeaa kympin vapaalla vuonna 2019 voittanut Eveliina Piippo voisi hyvinkin nousta Suomen naisten viestijoukkueen kolmososuuden ongelman ratkaisijaksi. Oloksella Piippo hiihti parhaan hiihtonsa vuosiin ja jos maailmancupissa nähdään vastaavaa menoa, nousee Piippo hyvänä päivänä kolkuttelemaan jopa kymmenen kärkeä.

Miesten normaalimatkoilla tällä kaudella kannattaa seurata kahta nuorten arvokisojen menestyjää. Alle 23-vuotiaiden maailmanmestari Arsi Ruuskanen ei vielä tällä kaudella ole juuri hiihtänyt, mutta ilman vaikeuksia häneltä voidaan odottaa nousua maailmancupin 20 kärkeen.

Alle 20-vuotiaissa kympin perinteisellä hopeaa voittanut Niko Anttola hiihti Oloksella todella pirteän perinteisen kilpailun, jonka perusteella upearaaminen nuori hiihtäjä on valmis nousemaan maailmancupin kisoissa vähintään kolmenkymmenen kärkeen, luultavasti jopa tätäkin korkeammalle.

Viime kaudella loukkaantumisen vuoksi vain vähän kilpailemaan pystynyt Markus Vuorela oli Iivo Niskasen jälkeen toiseksi paras suomalaismies perinteisen kisassa ja saattaa hyvinkin pystyä hiihtämään kauden aikana uransa toistaiseksi kovinta kansainvälistä vauhtia.

Kauden alla suomalaisodotukset ovat siis varsin positiiviset. Terävimmiltä kärkihiihtäjiltä odotetaan vahvaa menoa ja lisäksi monilta nuoremmilta haastajilta voidaan odottaa pirteitä esityksiä. Pitää vain toivoa, ettei Ruka tarjoa suomalaisille tänä vuonna samanlaista karua herätystä kansainvälisestä vauhdista kuin monena aiempana kautena.



Kaupallinen yhteistyö

Viaplay Talvi tarjoaa tulevan hiihtokauden kaikilla herkuilla. Hiihdon ystävät saavat nauttia vain Viaplaylla ihan kaiken hiihdosta: koko maailmancup, MM-hiihdot, Suomen Cup ja SM-kilpailut. Peräti 24 maailmancupin kilpailua näkyy Suomessa yksinoikeudella Viaplaylla.

Hiihdon lisäksi muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut näkyvät kaudella 2024/25 Viaplay Total -palvelusta! Lisäksi näet Viaplaylta tukun muiden urheilulajien huippusarjoja ja tapahtumia!



Viaplay Total -paketilla näet muun muassa:

  • Hiihdon maailmancup, MM-kisat, Suomen Cup ja SM-kisat
  • Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup ja MM-kisat
  • Jääkiekon MM-kisat
  • Jalkapallon Valioliiga, Bundesliga, Euroopan liiga, Konferenssiliiga
  • F1
  • NHL
  • CHL
  • UFC
  • Golf

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippu-urheilusta!