Nähdäänkö naisten moukarifinaalissa historiallisesti peräti kolme suomalaisnaista?


Suomalaiskolmikko Krista Tervo, Silja Kosonen ja Sara Killinen tavoittelevat tiistain aamusessiossa paikkaa EM-finaaliin. Tervolle ja Kososelle finaalipaikka on vähimmäistavoite, Killiseltä se vaatii venymistä.
Veijo Vaakanainen: 15.08.2022 23:28Yleisurheilu
Nähdäänkö naisten moukarifinaalissa historiallisesti peräti kolme suomalaisnaista?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Silja Kosonen
Yleisurheilun EM-kisojen toisena kisapäivän karsinnoissa nähdään useampia potentiaalisia suomalaismenestyjiä. Aleksi Ojala taistelee mitalista 35 kilometrin kävelyssä ja Topi Raitanen pyrkii välttämään Eugenen MM-kisojen katastrofin 3000 metrin esteiden alkuerissä. Heidän lisäkseen naismoukarinheittäjät Krista Tervo, Silja Kosonen ja Sara Killinen lähtevät karsintakilpailuun finaalipaikka tiukkana tavoitteena.

MM-kisoissa upeasti karsinnan selvittäneelle kaksikolle Krista Tervo ja Silja Kosonen karsinnan pitäisi olla lähinnä muodollisuus. Kova karsintaraja 72,50 vaatii toki molemmilta aivan huippuheittoa, mutta molempien perustulos riittää hyvin todennäköisesti loppukilpailupaikkaan.

Aiempien moukarikarsintojen tuloksista ei kannata tehdä suoria johtopäätöksiä, sillä naisten moukarinheiton taso on noussut varsin selvästi edellisistä EM-koitoksista. Tärkein havainto karsintatuloksista onkin se, että 2010-luvulla finaaliin vaadittu tulos on noussut joka kerta. Barcelonassa 2010 lippu finaaliin napattiin vielä tuloksella 66,48, mutta edellisissä kisoissa Berliinissä 2018 karsinnan 12 sijaan vaadittiin jo 68,64.Tiistaina on siis jälleen luultavasti vuorossa EM-kisahistorian kovin karsinta naisten moukarissa. Karsintaan osallistuvista 26 naisesta vain kolmen paras tulos on tällä kaudella jäänyt alle 70 metrin ja peräti 16 urheilijaa on heittänyt päälle 71 metriä.

Näiden tulosten pohjalta finaaliin vaadittava tulos lienee jopa lähellä 70 metriä. Mikäli karsintaraja asettuu näille sijoille, on varmin suomalaisfinalisti Silja Kosonen, joka on tänä kesänä heittänyt kymmenen kilpailua, joista heikoin tulos on 69,08. Hänen perustasonsa on ollut hieman yli 70 metrin.

SE-nainen Krista Tervo on etukäteen potentiaalisin mitalitoivo Suomen kolmikosta, mutta hänelle karsinta voi olla haastavampi paikka kuin Kososelle. Tervon tulostaso on vaihdellut varsin paljon, sillä pitkälti yli 70 metrin hirmuheittojen lisäksi hänen kausitilastoihinsa on kirjattu myös useita alle 69 metrin kisoja. Huolestuttavinta on se, että heinäkuun jälkeen hän on onnistunut ylittämään 70 metriä ainoastaan Eugenen MM-kisojen karsinnassa.

Tervon mitalihaaveet eivät siis kestä hieman heikompaa päivää, sillä reilulla 68 metrillä ei todennäköisesti tällä kertaa finaaliin mennä. Hänen pitääkin toivoa, että kroppa ja tekniikka toimivat tiistaina yhtä hienosti kuin MM-kisoissa, jossa hän täräytti karsinnassa lukemat 73,83. Toki vähempikin tällä kertaa riittää.Kauden komeetalta Sara Killiseltä finaalipaikka vaatii selvästi suurempaa venymistä kuin Kososelta ja Tervolta. Tämän kauden aikana yli kuusi metriä ennätystään parantanut Yhdysvalloissa opiskeleva Killinen oli hyvin todennäköisesti tähdännyt kovimman vireensä kesäkuun alussa pidettyihin NCAA:n mestaruuskisoihin, jossa leka lensikin upeisiin lukemiin 71,02.

Eurooppaan paluun jälkeen Killinen on onnistunut heittämään yli 69 metriä ainoastaan kesäkuun lopussa Oulussa. Tämän jälkeen hänen tuloksensa ovat pyörineet 65 ja 67 metrin välissä. Münchenin karsinnassa hänen pitäisi pystyä parantamaan viime kisojen tasostaan useamman metrin.

Ennakkoon ajatellen vähemmän kuin kaksi finaalipaikkaa naisten moukarista olisi siis todella suuri pettymys. Kolmannenkin edustajan saaminen loppukilpailuun on mahdollista, mutta se vaatii Sara Killiseltä oman huipputasonsa mukaista heittämistä.

Lähes varmaa on kuitenkin se, että tiistaina tullaan näkemään pisin suomalaisnaisen heittämä moukarikaari EM-kisojen historiassa. Toistaiseksi paras suomalaisnoteeraus on Merja Korpelan Barcelonan EM-kisojen finaalissa heittämä tulos 68,21. Jos tätä tulosta ei paranneta karsinnassa selvästi, voi jokainen suomalainen seurata finaalin katsomon puolelta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta