Suomalaisille seitsemän finaalipaikkaa 22-vuotiaiden EM-kisojen ensimmäisenä päivänä

Jukka Moisio: 09.07.2015 21:42Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisat alkoivat torstaina Tallinnassa. Suomalaisten päivään mahtui sekä iloisia onnistumisia että karvaita pettymyksiä. Alkukilpailuista finaalipaikan lunasti kaikkiaan seitsemän urheilijaa.

Milja Thureson selvisi 100 metrin finaaliin juostuaan upeasti uuden ennätyksensä 11,62. Anniina Kortetmaan aika oli 11,88, joka ei riittänyt jatkoon. Hänen erästään finaalipaikka napattiin tuloksella 11,76. Välierien nopein oli Thuresonin erän voittanut Rebekka Haase (GER) ajalla 11,25.

Miesten kisassa Otto Ahlfors pinkoi vastatuuleen ajan 10,70 eikä päässyt välieriin. Ahlforsin alkuerästä olisi päässyt jatkoon ajalla 10,64. Myötätuuleen juostujen välierien nopeimpana finaaliin juoksi Giovanni Galbieri (ITA) tuulituloksella 10,20.

Camilla Richardsson juoksi 3000 metrin esteiden finaaliin kauden parhaallaan 9.59,76. Minttu Hukka hyytyi erässään kymmenenneksi ajalla 10.26,39. Finaaliin pääsi hieman alle 10.11 ajalla.

Samuli Eriksson jäi korkeushypyn karsinnassa tulokseen 210 eikä selvinnyt finaaliin. Finaaliin pääsi ylittämällä ensimmäisellä 215. Erikssonin tänä vuonna hypätty ennätys on 217.

Aleksi Saarelainen pääsi seiväskarsinnassa yli vain aloituskorkeudestaan 480. Finaaliin olisi päässyt ylittämällä viisi metriä ensimmäisellä yrityksellä. Saarelainen hyppäsi pari viikkoa sitten seiväskarnevaaleilla ennätyksekseen 520.

Aino Siitonen ja Erica Hjerpe selvittivät naisten seiväskarsinnan. Siitonen sivusi ennätystään 415 ja Hjerpe ylitti korkeuden 410.

Kristian Pullin tulokseksi vastatuuleen hypätyssä pituuskarsinnassa jäi 721 (-3,2). Finaaliin pääsi kahdeksan senttiä pidemmällä tuloksella. Karsinnan voitti tilastoykkönen Fabian Heinle (GER) tuloksella 776.

Tänä vuonna 55,89 heittänyt Sami Aartolahti jäi kiekkokarsinnassa alle 50 metrin. Finaaliin olisi vaadittu viitisen metriä pidempää heittoa. Karsinnan pisimmän siivun 59,16 linkosi Ola Stunes Isene (NOR).

Suomen kaikki kolme moukarinheittäjää selvisivät finaaliin. Juho Saarikoski heitti 69,87, Jesse Lehto 69,76 ja Tommi Remes 68,27. Karsinnan ykkönen oli Venäjän Valeri Pronkin, joka heitti 72,35.

Tara Tuominen jäi kuulakarsinnassa tulokseen 13,38, joka uupuu yli metrin työntäjän ennätyksestä. Finaalipaikkaan vaadittiin tulos 15,41. Karsinnan voitti Sara Gambetta (GER), joka pukkasi 16,71.

Saara Lipsanen ja Janette Lepistö pettyivät keihäskarsinnassa. Lepistö jäi tuloksellaan 42,54 yli 10 metriä ennätyksestään ja Lipsanenkin sai kepin lentämään vain 47,15. Viimeinen finaalipaikka napattiin tuloksella 49,37.

Suomen seitsenottelijat suoriutuivat neljästä ensimmäisestä lajistaan mainiosti. Avauspäivän jälkeen Mia Sillmanin sijoitus on seitsemäs, Jutta Heikkisen kahdeksas ja Hertta Heikkisen kymmenes. Sillmanin sarja (aidat, korkeus, kuula, 200m) oli 14,60 - 176 - 12,49 PB - 25,75 PB, Jutta Heikkisen 14,45 PB - 173 PB - 11,83 - 25,22 PB ja Hertta Heikkisen 14,38 - 167 SB - 11,95 PB - 25,37 SB.