Keihin suomalaisiin kohdistuvat suurimmat mitalitoiveet Münchenissä?


Tilastojen valossa Kristiina Mäkelä on Suomen suurin mitalitoivo Münchenin EM-kisoissa.
Etusuora: 12.08.2022 12:58Yleisurheilu
Keihin suomalaisiin kohdistuvat suurimmat mitalitoiveet Münchenissä?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Kristiina Mäkelä
Yleisurheilun EM-kisat Münchenissä käynnistyvät maanantaina. Kristiina Mäkelä on tilastosuosikki mitaleille, mutta Suomella on myös puolisen tusinaa muita urheilijoita, jotka taistelevat mitalista, mikäli yltävät niin sanotusti hyvälle omalle tasolleen.

Mäkelä lähtee kolmiloikkakisaan tilastokakkosena. Hänen edellään on vain Maryna Bekh-Romanchuk, joka loikki hallikaudella ennätyksensä 14,74. Kuluvalla viikolla Bekh-Romanchukh hyppäsi Monacon Timanttiliigassa lukemat 14,59.

Mäkelän kanssa samat mitat tällä kaudella loikkinut Neele Eckhardt-Noack pääsee Münchenissä esittämään loikkiaan kotiyleisön edessä. Mäkelän, Bekh-Romanchukin ja Eckhardt-Noackin lisäksi päälle 14,40 on tällä kaudella loikkinut neljä muuta hyppääjää. Senni Salminen on tilastoissa kahdeksas tuloksella 14,32.

Topi Raitanen on tilastoissa vasta kahdeksas, mutta tämä ei kerro koko totuutta. Raitanen esitti yhden uransa vakuuttavimmista juoksuista Kalevan kisoissa, kun hän taiteili esteet sooloillen aikaan 8.21,10 – viimeinen tonni noin 2.40. On vaikea nähdä, että vastaavanlaiseen suoritukseen Euroopassa pystyisi tällä hetkellä paria kaveria enempää, jos edes sitä.

Esteiden kärkikaksikko Ahmed Abdelwahed ja Osama Zoghlami tulee Italiasta, kun kaksi saapasmaan miestä on juossut esteet 8.10 tuntumaan. Molempien tulokset syntyivät kotimaan Timanttiliigan osakilpailussa kesäkuun alussa, mutta tämän jälkeen kaksikko on kilpaillut harvakseltaan, eikä Zoghlami kilpaillut edes Eugenen MM-areenalla. Italialaiskaksikon lisäksi espanjalaisista Daniel Arce ja Sebastián Martos kuuluvat Raitasen kovimpiin vastustajiin.

Miesten 35 km kävelyssä Aleksi Ojala lähtee matkaan tilastokolmosena. Eugenen MM-kisoissa Ojala oli 35 km kävelyn neljänneksi paras eurooppalainen. Münchenissä hänen urakkaansa helpottaa, että maailmanmestari Massimo Stano ei kävele 35 km, vaan italialainen nähdään ainoastaan 20 km matkalla. Ojala joutui kuitenkin jättämään Kalevan kisat väliin takareisivaivojen vuoksi, joten hänen kisakunnosta ei ole täyttä varmuutta.

Naisten moukarissa Suomella on kaksi selkeää mitalitoivoa, Krista Tervo ja Silja Kosonen. Suomalaiset ovat kausitilastossa sijoilla kolme ja kahdeksan. Moukarin suosikki on Sara Fantini, joka oli Eugenessa neljäs. Suomalaisten edellä tilastoissa majaileva Malwina Kopron on heittänyt kauden mittaan tuloksen 75,08, mutta viimeisimmissä kisoissa nainen on jäänyt 70 metrin tuntumaan, eikä hän selvinnyt Eugenessa finaaliin.

Seiväshypyssä Wilma Murto oli Eugenen MM-kisojen kolmanneksi paras eurooppalainen, mikä nostattaa odotuksia EM-kisojen osalta. Münchenissä mitaleille on tyrkyllä tusinan verran hyppääjiä, jolloin puhtaan sarjan merkitys kasvaa. Murto lähtee kisaan kauden tilastoysinä.

Miesten keihäässä Oliver Helander on kausitilaston kakkonen, mutta kuten Helanderin ailahtelevat edesottamukset tiedetään, niin tulos voi olla kaikkea kilpailusta vetäytymisen ja voiton väliltä. Lassi Etelätalo on kausitilaston kahdeksas. Etelätalon aikaisempaan arvokisasuorittamiseen peilaten hän lienee Suomen ykkösnimi keihäspaikalla.

Viivi Lehikoinen on kauden mittaan raketoinut 400 metrin aidoissa. Suomen ennätyksen haltija on tilastoissa kahdeksas ajalla 54,60. Finaaliin pääseminen on suomalaiselle hyvin realistinen tavoite, mutta mitaliin vaadittaisiin suurta venymistä. Lajissa on mukana kaksi urheilijaa, jotka ovat alittaneet tällä kaudella 54 sekuntia ja heidän lisäkseen viisi juoksijaa, joiden kauden paras on alle 54,40.

Maratonien ajaksi on luvassa lämmintä säätä, mikä usein poikii yllätyksiä. Alisa Vainio juoksi Eugenen maratonilla sijalle 16 ja oli neljänneksi paras eurooppalainen. Toki useat eurooppalaiset jättivät Eugenen väliin, kun pääpanos on EM-kisoissa. Münchenin lähtölistoilla hänen edellään on paljon nimiä, mutta lopulta erot ovat pieniä. Mikäli Vainio on palautunut Eugenesta ja juoksu on kohdillaan, niin puheet mitalista eivät ole täysin haihattelua.

EM-kisojen aikaan tulemme tekemään jokaiseen lajiin oman kattavamman lajiennakon.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta