Maastohiihtomaajoukkue ei kilpaile maailmancupissa joulukuussa


Suomen maastohiihtomaajoukkueen valmennusjohto on yhdessä lääketieteen asiantuntijoiden kanssa tehnyt päätöksen jättää kilpailematta Sveitsin Davosin ja Saksan Dresdenin maailmancupeissa kiihtyvän koronapandemiatilanteen vuoksi.
Etusuora: 02.12.2020 12:03Hiihto
Maastohiihtomaajoukkue ei kilpaile maailmancupissa joulukuussa
Kerttu Niskanen. Kuva: Frankie Fouganthin [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Suomen hiihtojoukkue ei osallistu Davosin ja Dresdenin maailmancup-kisoihin. Päätöstä valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä valmennusjohdon ja lääkäreiden kanssa. Keskustelut ulottuivat myös muihin pohjoismaihin; näkemyksiä tilanteesta jaettiin Ruotsin ja Norjan valmentajien sekä lääkärien kesken.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan päätöksenteossa punnittiin vahvasti terveydenhuollon ja urheilun näkökulmia sekä matkustamisen vaikutuksia. Lisäksi Rukan maailmancupin käytännöt ja niiden toimivuus antoivat taustatietoa päätöksenteolle.

"Rukalla valitettavasti totesimme, että asenne koronavirusta kohtaan vaihtelee huomattavasti eri ihmisten välillä. Rukan maailmancupin ollessa kauden ensimmäinen iso tapahtuma, järjestäjät rakensivat parhaan tietämyksen mukaisen kisakuplan, mutta osallistujien yhteisen ymmärryksen ja sitoutumisen vaihtelevuudesta johtuen kisakupla ei vaaditulla tavalla toteutunut”, sanoo Valtonen.

Valtonen korostaa Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) ja eri maiden välistä yhteistyötä, jotta pandemiatilanteesta huolimatta kansainvälisiä kilpailuja voidaan järjestää.

”Koronaepidemiatilanne Euroopassa on vaikea ja maajoukkueilla on iso vastuu, jos maiden välillä matkustetaan. Kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta urheilijat ja taustahenkilöt eivät saa tartuntaa, eivätkä levitä mahdollista tartuntaa eteenpäin. Haluamme ehdottomasti edistää FIS:n, joukkueiden ja järjestäjien välistä yhteistyötä, jotta kansainvälinen kilpaileminen mahdollistuu mahdollisimman pian”, päättää Valtonen.

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan päätös ei ollut helppo, mutta kokonaisuutta tarkastellen on järkevää olla matkustamatta joukkueella, joka maastohiihdossa on väistämättä iso.

"Tässä tilanteessa ei ole järkevää lähteä maailmalle, riskit ovat liian suuret. Haluamme varmistaa valmistautumisen kauden päätavoitteeseen, joka on Oberstdorfin MM-kisat", toteaa Pasanen.

Suunnitelmia joulukuun harjoitusjaksolle on jo tehty. Lumiolot ovat Suomessa hyvät ja maan sisällä liikkuminen erityisjärjestelyin suhteellisen turvallista.

"Pohjois-Suomessa on hyvät lumiolosuhteet harjoitteluun. Lisäksi muun muassa Rovaniemellä on rakennettu toimiva harjoituskupla urheilijoille. Uskon, että pystymme valmistautumaan kevään kisoja kohti laadukkaasti, vaikka kovat maailmancupin kisat eivät juuri nyt ole ohjelmassa", jatkaa Pasanen.

Maajoukkue sopeutuu kilpailutilanteeseen ja tarvittaessa järjestää omia leiri- ja harjoituskilpailuja kotimaan lumilla. Maajoukkuetason urheilijoiden harjoitteluolosuhteet ja mahdollisuus matkustaa Suomessa on pyritty varmistamaan myös valtionhallinnon tasolta. Maajoukkueelle on myös laadittu tarkat terveysturvallisuusohjeet.

Päätös maastohiihdon maailmancupin jatkosta Suomen joukkueen osalta tehdään myöhemmin. Tour de Ski'n on määrä alkaa 1.1.2021 Sveitsin Val Müstairista.

Suomen mäkihyppymaajoukkue on jo aiemmin tehnyt päätöksen olla kilpailematta tulevana viikonloppuna maailmancupissa Venäjän Nizhny Tagilissa.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta