Näkökulma: Suomi saa Tokioon valtavan yleisurheilujoukkueen – suurin kokoonpano 2000-luvun olympialaisissa


Sydneyn ja Ateenan kesäolympialaisissa Suomen joukkueessa oli 23 yleisurheilijaa. Tokiossa tuo lukema ylittyy kirkkaasti.
Joel Sippola: 27.03.2021 10:28Yleisurheilu
Näkökulma: Suomi saa Tokioon valtavan yleisurheilujoukkueen – suurin kokoonpano 2000-luvun olympialaisissa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Vaikka koronapandemia aiheuttaakin vielä tummia pilviä Tokion kesäkisojen ylle, järjestäjät ovat vakuutelleet, että kisat tullaan pitämään, ja tässä jutussa lähdetäänkin tuosta oletuksesta. Minkä kokoisen yleisurheilujoukkueen Suomi voisi olympialaisiin sitten saada?

Suomalainen yleisurheilu on mennyt kokonaisvaltaisesti isosti eteenpäin viime vuosien aikana. Kaksi vuotta sitten Dohan yleisurheilun MM-kisoissa 22 hengen joukkue oli suurin 2010-luvun MM- tai olympiakisoissa.

Sekä Sydneyn että Ateenan olympialaisissa suomalaisyleisurheilijoita oli 23, mutta 2000-luvun kolmissa edellisissä kesäkisoissa ei ole ylletty vastaaviin lukuihin. Esimerkiksi Rion olympialaisissa vahvuus oli 16. Tokioon Suomella on loistavat edellytykset saada suurin edustus ainakin sitten 1996 Atlantan kisojen, jolloin sinivalkoisia yleisurheilijoita oli 26.

Olympialaisiin on valittu toistaiseksi kilpakävelijä Aku Partanen, estejuoksija Topi Raitanen, pituushyppääjä Kristian Pulli sekä korkeushyppääjä Ella Junnila. Heistä ainakin Pullilla ja Junnilalla on onnistuessaan mahdollisuudet taistella jopa mitalisijoista.

Olympiarajan ovat rikkoneet myös pika-aiturit Annimari Korte ja Reetta Hurske sekä keihäänheittäjät Antti Ruuskanen ja Oliver Helander. Rajan saavuttamisesta huolimatta etenkään Hurskeen paikka ei ole varma, sillä hallikaudella loistaneen Nooralotta Nezirin lisäksi myös Matilda Bogdanoff yrittää hätyytellä olympiarajaa 12,84. Hyvässä kunnossa oleva Bogdanoff näytti toissa kesänä, että alle 13 sekunnin rykäisyt ovat mahdollisia. Neziri on puolestaan hyvillä sijoilla yleisurheilun rankingissa, ja hallikauden vireeseen peilaten kisarajan pitäisi olla hänelle paperia.

Naisten pika-aitojen tavoin myös miesten keihäässä tullaan käymään hyvä kisa edustuspaikoista. MM-nelosella Lassi Etelätalolla sekä Toni Kuuselalla on rahkeet 85 metrin kisarajan puhkaisemiseen. Lisäksi Etelätalo ja Kuusela ovat tässä vaiheessa rankingissa niillä sijoilla, jotka riittäisivät olympiapaikkaan, toisin kuin Helanderilla. Toisaalta on odotettavissa, että todella lahjakas Helander rikkoo tulosrajan kesäkuussa.

Viime kaudella komean ennätyksensä 79,05 lingonnut moukarinheittäjä Aaron Kangas ylsi kyllä olympiarajaan, mutta koska ranking oli koronapandemian takia viime kesänä jäädytettynä, joutuu 23-vuotias heittäjä yrittämään 77,50 rikkomista taas kesäkuussa. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla Kankaalle tekemätön paikka.

Muita tulosrajan kautta olympialaisiin yltäviä suomalaisyleisurheilijoita ovat todennäköisesti ainakin kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen sekä moukarinheittäjät Silja Kosonen ja Krista Tervo. Naisten 3-loikan raja on 14,32, josta Salminen ja Mäkelä eivät jääneet kauas EM-halleissa. Vasta 18-vuotias Kosonen jäi maaliskuussa talvisissa olosuhteissa vain kuusi senttiä kisarajasta 72,50, joten kesällä tuon luulisi olevan hänelle vain suupala. Viime kaudella kolmesti yli 71 metriä viskoneelle Tervolle raja on niin ikään täyttä realismia.

Mikäli vire on otollinen heti alkukesästä, rankingin kautta olympialaisiin ovat vahvasti menossa Lotta Kemppinen (100m), Sara Kuivisto (800/1500m), Wilma Murto (seiväs), Taika Koilahti (pituus), Salla Sipponen (kiekko), Maria Huntington (7-ottelu), Miia Sillman (7-ottelu), Elmo Lakka (110m aidat) ja Oskari Mörö (400m aidat). Myös 50 kilometrin kävelijät Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala ovat lähellä kisapaikkoja, kun heidän lajissaan kelpuutetaan 60 urheilijaa mukaan. Heidän lisäkseen moukarinheittäjä Henri Liipola voisi olla kehittyessään sellainen nimi, jonka tasaisuus riittää kisakoneeseen.

3-loikkaaja Simo Lipsanen sekä estejuoksija Camilla Richardsson ovat rankingissa tällä hetkellä turvallisilla sijoilla, mutta heidän tiensä Tokion kisajoukkueeseen on haastavaa. Lipsasen tuloskunto on ollut viime vuosina laskusuuntainen, eikä mennyt hallikausi antanut lupauksia paremmasta. Richardssonin harjoituskautta on sotkenut rasitusvamma, joten huippukuntoon pääsemisessä saattaa tulla kiire.

Mikäli urheilijat välttyvät ikäviltä loukkaantumisilta, Suomen vahvuus Tokiossa on suurimmillaan 26–27 yleisurheilijaa. Se olisi jo suuri kehitysaskel kahden vuoden takaisista Dohan MM-kisoista (22 urheilijaa), jossa monessa lajissa tulosrajat olivat nykyisiä olympiarajoja heppoisempia. Suomalainen yleisurheilu kulkeekin mahtavassa myötätuulessa.

Näkemys Tokion olympialaisten yleisurheilujoukkueesta:


Lotta Kemppinen (100m)
Annimari Korte (100m aidat)
Nooralotta Neziri (100m aidat)
Matilda Bogdanoff (100m aidat)
Sara Kuivisto (800m)
Ella Junnila (korkeus)
Wilma Murto (seiväs)
Taika Koilahti (pituus)
Senni Salminen (3-loikka)
Kristiina Mäkelä (3-loikka)
Salla Sipponen (kiekko)
Silja Kosonen (moukari)
Krista Tervo (moukari)
Maria Huntington (7-ottelu)
Miia Sillman (7-ottelu)
Elmo Lakka (110m aidat)
Oskari Mörö (400m aidat)
Topi Raitanen (3000m esteet)
Kristian Pulli (pituus)
Aaron Kangas (moukari)
Henri Liipola (moukari)
Oliver Helander (keihäs)
Lassi Etelätalo (keihäs)
Toni Kuusela (keihäs)
Aku Partanen 50km (kävely)
Jarkko Kinnunen 50km kävely)
Aleksi Ojala (50km kävely)

Lue lisää Tokion olympialaisten yleisurheilusta
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta