Suomi taistelee paikasta Superliigaan


Etusuora: 22.06.2017 22:03Yleisurheilu
Suomi taistelee paikasta Superliigaan
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun ykkösliigan EM-joukkuemestaruuskilpailut käynnistyvät pikamatkojen alkuerillä Vaasassa Kaarlen kentällä perjantaina. Mukana on 12 maata, joista kolme nousee Superliigaan.

Seuraavassa katsausta muutamiin mielenkiintoisiin suomalaislajeihin. Kisojen aikataulu löytyy TÄSTÄ.

Oskari Mörö saa vastaansa hirmuisen nipun – jatkaako Samuel Purola ennätystehtailuaan?

Oskari Mörön kauden paras tulos on toistaiseksi ollut 50,61. Vaasassa vastaan asettuu kivenkova porukka. Mukana ovat Sveitsin Euroopan mestari Kariem Hussein (kauden paras 49,02), Turkin Euroopan mestari Yasmani Copello Escobar (48,44) ja ennakkosuosikki Karsten Warholm (48,25), jolla on allaan kaksi Timanttiliigavoittoa. Ei sovi myöskään unohtaa Irlannin olympianelosta Thomas Barria (48,95) ja Viron olympiakutosta Rasmus Mägiä (49,10).

Samuel Purolalta odotellaan Kuortaneella syntyneen 200 metrin ennätysajan 20,96 kohentumista. Vastassa 17-vuotiaalla oululaisella ovat muun muassa Sveitsin Alex Wilson (20,37 tällä kaudella), Portugalin David Lima (20,67) ja Irlannin Marcus Lawler (20,76). Kisan ylivoimainen ennakkosuosikki on kuitenkin Turkin Ramil Guliyev, joka kiihdytti Bakussa kuukausi sitten peräti 20,08.

Katseet kohdistuvat hiekkamonttuun

Miesten kolmiloikka on viikonlopun suomalainen kohokohta, jossa Simo Lipsaselta odotellaan ikivanhan Suomen ennätyksen 17,00 remontoimista. Osa lukijoista varmasti muistaa kilpailun, jossa Lipsanen nosti itsensä ensimmäisen kerran Suomen yleisurheilukansan huulille – juhannus ja Euroopan joukkuemestaruuskisat Venäjällä 2015. Tuolloin Lipsasen tulos oli 16,62, mutta myötäistä oli hieman liikaa.

Lipsanen saapuu Vaasan hyppypaikalle yhtenä ennakkosuosikkina, sillä Bulgarian Georgi Tsonovin kauden paras on täsmälleen sama kuin Lipsasen. Poppoon nimekkäin kaveri on kuitenkin portugalin 33-vuotias Nelson Evora, joka voitti keväällä sisäratojen Euroopan mestaruuden tuloksella 17,20, mutta on jäänyt ulkoratakaudella alle 17 metrin tuloksiin.

Lipsasen metsästäessä SE:tä, on ennätyskuntoinen Kristian Pulli kahdeksan metrin kimpussa pituuspaikalla. Kaipolan Vireen mies latasi Saksassa toukokuun lopussa ennätyksensä 798, josta on kuitenkin jäänyt viimeisissä kisoissa joitain kymmeniä senttejä. Suomalaisen kovimpiin vastustajiin Vaasassa lukeutuu mm. Ruotsin konkari Michel Torneus hyppäsi kesäkuussa kahdessa kisassa yli kahdeksan metrin tulokset. Portugalin Marcos Chuva hyppäsi viikko sitten Lissabonissa 792. Hyvää hyppyä voidaan odottaa myös Sveitsin Benjamin Gföhleriltä, joka on viime kisoissaan pyörinyt tasaisesti 780:n paikkeilla.

Jenni Kangas 60 metrin kimppuun - Matilda Bogdanoff senttitaistelussa

Jenni Kangas heitti Kuortaneella viikko sitten 57,86 ja mielii Vaasassa varmasti 60 metrin paremmalle puolelle. Kisan kovimpana nimenä häärii Turkin 20-vuotias Eda Tuğsuz, joka latasi kuukausi sitten Bakussa peräti 67,21 ja on ollut tämän jälkeenkin takuuvarma 63 metrin ylittäjä. Norjan Sigrid Borge paiskasi viikko sitten kotimaassaan ennätyksensä 63,28. Viron Liina Laasma heitti Tallinnassa toukokuussa 61,32, mutta on hyytynyt sittemmin 55 metrin tuloksiin. Ruotsin Sofi Flink on pyörinyt tänä vuonna 56-58 metrin tuloksissa.

Matilda Bogdanoff hyppäsi pari viikkoa sitten Lahdessa ennätyksensä 635 ja tulee olemaan Suomelle tärkeässä roolissa, kun taistellaan pisteitä tiukassa senttikamppailussa. Selkeänä tilastoykkösenä kisaan lähtee Romanian Angela Morosanu, joka pamautti ennätyksensä 663 Bulgariassa kesäkuun puolivälissä. Tämän jälkeen on tasaisempaa, kun tilastokakkonen Norjan Nadia Akpana Assa on kirjauttanut tulokseksi 648. Ruotsilta on heittää kisaan MM-seiska Khaddi Sagnia, joka aloitti kautensa tuloksella 626 viikko sitten Oslossa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta