Hiihdon maailmancup tarjosi jättiyllätyksiä - Tässä kauden suurimmat pommit!


Hiihdon maailmancup-kausi 2019-2020 päättyi äkisti kesken, kun Pohjois-Amerikan kiertue jouduttin perumaan kokonaan koronaviruksen takia. Kauden mittaan ehdittiin kuitenkin nähdä lukuisia yllättäviä kärkikolmikkoja.
Etusuora: 22.03.2020 08:27Hiihto
Hiihdon maailmancup tarjosi jättiyllätyksiä - Tässä kauden suurimmat pommit!
Anamarija Lampic. Kuva: Granada / CC BY-SA
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Artikkelin hiihtokohteet ovat olleet pelattavissa Veikkauksen Vedonlyönnin voittajavedoissa osoitteessa veikkaus.fi.

Hiihdon maailmancup-kausi 2019-2020 saatetaan muistaa Aleksander Bolshunovin ja Therese Johaugin suvereenista hallinnasta, mutta katsaus kauden suurimpiin toteutuneisiin Veikkauksen supertripla-kertoimiin osoittaa, että kausi oli pullollaan suuria yllätyksiä.

Kauden mittaan hiihdon maailmancupin supertriplat antoivat 11 kertaa kertoimeksi yli 1000 ja yhteensä 21 kertaa pääsivät supertriplan oikein veikanneet lunastamaan yli 500:n kertoimen.

Naisten sprintin kärkikolmikko oli erityisen vaikea veikattava, sillä kuudesta suurimmista kertoimesta kolme oli naisten sprinttikohteita. Lenzerheiden naisten sprintissä kävi peräti niin, ettei kukaan onnistunut haarukoimaan oikeaa tulojärjestystä kolmen parhaan osalta!

Ryminällä sprinttimatkojen kärkikaartiin noussut Slovenian Anamarija Lampic oli kauden suurten kerrointen pääarkkitehti, sillä kaksi kauden suurimmista kertoimista on peräisin Lampicin voittamista kisoista.

Seuraavassa maastohiihdon maailmancup-kauden kuusi suurinta supertripla-kerrointa:

Korkeimmat kertoimet 2019-2020

#KisaTop3Kerroin
1.Naisten sprintti (v), Lenzerheide 29.12.20191. Lampic 2. Falla 3. NepryaevaEi pelattu
2.Naisten 10 km (p) yhteislähtö, Val di Fiemme 3.1.20201. Jacobsen 2. Andersson 3. Hennig69323,20
3.Miesten 30 km (p) takaa-ajo, Trondheim 23.2.20201. Golberg 2. Krüger 3. Holund5600,80
4.Naisten sprintti (p), Trondheim 22.2.20201. Falla 2. Sundling 3. Fähndrich2894,62
5.Naisten sprintti (p), Val di Fiemme 4.1.20201. Lampic 2. Jacobsen 3. Diggins2569,93
6.Miesten 34 km (v) yhteislähtö, Meråker 20.2.20201. Bolshunov 2. Kläbo 3. Iversen1936,29


#6 - Kerroin 1936,29

Miesten 34 km (v) yhteislähtö, Meråker 20.2.2020
Bolshunov-Kläbo-Iversen


Norjan ja Ruotsin FIS Ski Tourin pitkän matkan yhteislähtö oli Venäjän Bolshunovin dominointia. Kärkikolmikko Bolshunov-Kläbo-Iversen ei kuulosta kovin vaikealta, mutta raskaan reitin uumoiltiin pudottavan kiritykit matkalla ja kärkisijojen oletettiin olevan sitkeiden distanssimiesten heiniä.

Odotetun väkevästi hiihtäneen Bolshunovin hurja tempo pudotti kuitenkin karussa olleesta kärkikolmikosta Simen Hegstad Krügerin ja Sjur Röthen karusti alaspäin ja jo kertalleen podiumtaistosta pudonneet kiritykit Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen puristivat palkintopallille lopun massakirissä.

#5 - Kerroin 2569,93

Naisten sprintti (p), Val di Fiemme 4.1.2020
Lampic-Jacobsen-Diggins


Lampicin voitto tässä kisassa ei ollut missään nimessä yllätys. Val di Fiemmen suuren kertoimen pääsyyllinen oli kakkossijallaan yllättänyt Norjan Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Kauden aiemmissa sprinteissä parhaimmillaan kymmenenneksi yltäneeltä Jacobsenilta ei odotettu kisassa suurta menestystä.

Val di Fiemmen helpossa maastossa oli vaikea tehdä eroja ja pitkä loppusuora suosi vahvoja tasatyöntäjiä kuten Jacobsenia ja etenkin väkivahvaa Lampicia. Myös kolmanneksi yltänyt Jessica Diggins oli yllätys, sillä perinteisen hiihto oli ollut kuluneella kaudella heikkoa.

#4 - Kerroin 2894,62

Naisten sprintti (p), Trondheim 22.2.2020
Falla-Sundling-Fähndrich


Naisten sprintti tarjosi jälleen Trondheimissa maistuvan kertoimen. Hieman varjojen mailla aiemmat sprintit vaeltaneen Norjan Maiken Caspersen Fallan paluu voittokantaan oli yllätys, mutta sitäkin suurempi paukku oli Sveitsin Nadine Fähndrichin kolmossija.

Maailmancupin sen hetken kärkikaksikon Linn Svahn-Lampic putoaminen kokonaan kärkikolmikosta nosti myös kerrointa.

#3 - Kerroin 5600,80

Miesten 30 km (p) takaa-ajo, Trondheim 23.2.2020
Golberg-Krüger-Holund


FIS Ski Tourin päättäneessä 30 km (p) takaa-ajosta odotettiin selvältä kärkipaikalta startanneen Bolshunovin näytöstä, mutta toisin kävi. Venäjän huolto epäonnistui karusti haastavissa olosuhteissa ja kaikki Venäjän hiihtäjät olivat täysin köysissä toimimattoman kalustonsa kanssa. Bolshunovilla ei ollut mitään mahdollisuuksia taistella kärkisijoista lumen tarttuessa suksien pohjiin.

Norja hallitsi olosuhteet ja voitelun kotikentällään suvereenisti. Norjan joukkue valtasi Pål Golbergin johdolla kisassa peräti kuusi kärkisijaa Bolshunovin pudottua seitsemänneksi. Iivo Niskasen toiseksi nopein osuusaika riitti nostamaan suomalaisen sijalta 16 kahdeksanneksi.

#2 - Kerroin 69323,20

Naisten 10 km (p) yhteislähtö, Val di Fiemme 3.1.2020
Jacobsen-Andersson-Hennig


Yksi kauden yllätyksellisimmistä kisoista. Val di Fiemmen helppo latuprofiili ei antanut mahdollisuuksia irtiottoihin, eikä distanssikisoja mielen määrin hallinneen Therese Johaugin suksetkaan pitäneet. Näin kestävyysmatkojen ylivoimainen hiihtokuningatar joutui tyytymään nelossijaan. Kun lisäksi Norjan Ingvild Flugstad Östbergin sauva katkesi viimeisessä nousussa, oli pöytä katettu yllättäjille.

Jacobsenin voitto oli aikamoinen paukku puhumattakaan Saksan nuoren Katharina Hennigin kolmossijasta. Melkoisia betsivelhoja olivat tämän kärkikolmikon ennustaneet!

#1 - Ei pelattu

Naisten sprintti (v), Lenzerheide 29.12.2019
Lampic-Falla-Nepryaeva


Kauden haastavin kombo nähtiin Tour de Skin avausviikonloppuna Lenzerheidessä, Sveitsissä. Lampicin voitto oli kauden avaussprintissä todella suuri yllätys. Kauden avauskisoissa hän oli ollut parhaimmillaan viides. Lampic ei sijoittunut kertaakaan kolmen parhaan joukossa kahdella edellisellä kaudella ja uran ainoa podiumsija oli kaudelta 2016/2017.

Fallan ja Natalia Nepryaevan top3-sijat Lenzerheiden helpolla ralliradalla eivät olleet suuria yllätyksiä, mutta Lampicin voitto oli liian utopistinen kaikille veikkaajille, eikä oikeaa riviä pystynyt ennustamaan kukaan.

Johaugin tappiot yllättivät


Edellisten jättikertoimien lisäksi kauden aikana kulmakarvoja nostivat Johaugin kärsimät tappiot distanssimatkoilla. Val di Fiemme massalähdön lisäksi Johaugin joutuu kahdesti tunnustamaan kanssakilpailijan paremmakseen kauden kesätävyysmatkoilla.

Johaugin yllätystappiot kaudella 2019-2020


  • Frida Karlssonin voitto Holmenkollenin 30 km (p) kisassa Johaugin nenän edestä
  • Östbergin voitto Toblachin takaa-ajossa ennen Johaugia
  • Johaugin jääminen peräti neljänneksi Val di Fiemmen 10 km (p) yhteislähtökisassa

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Artikkelin hiihtokohteet ovat olleet pelattavissa Veikkauksen Vedonlyönnin voittajavedoissa osoitteessa veikkaus.fi.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta