Sydney McLaughlin on juoksuratojen nuorisotähti, joka saatetaan nähdä kesällä Suomessa - Samassa lajissa kypsyy suomalainen ikätoveri


Joel Sippola: 04.04.2018 18:15Yleisurheilu
Sydney McLaughlin on juoksuratojen nuorisotähti, joka saatetaan nähdä kesällä Suomessa  - Samassa lajissa kypsyy suomalainen ikätoveri
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Vuonna 1999 syntynyt junioritähti Sydney McLaughlin takoo kovaa tulosta niin päälajissaan 400 metrin aidoissa kuin sileillä matkoillakin. Erinomaisessa ympäristössä treenaava juoksija saatetaan nähdä tulevaisuudessa starttiviivalla suomalaisen aitalupauksen kanssa.

– Hän on suurella todennäköisyydellä tuleva olympiavoittaja tai maailmanmestari.

Näin Jussi Ihamäki toteaa valmennettavansa Viivi Lehikoisen ikäluokan superyksilöstä. Nuoresta 400 metrin aitajuoksijasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa yleisurheilumaailman kirkkaimpia tähtiä sekä lajin ME:n haltija (ME: 52,34).

Hänen nimensä on Sydney McLaughlin. Ja hänet suomalainen yleisurheilukansa saattaa hyvinkin nähdä tulevana kesänä, kun Tampereen Ratinan pyhätössä pidetään nuorten MM-kisat.

Yhdysvaltalainen erottautui jo muutama vuosi sitten tekemällä kovempia aikoja kuin kolme vuotta vanhemmat aiturit. Parin viime vuoden aikana hän on parannellut nuorten ME:tä, joka kirjataan tällä hetkellä 53,82. Tänä vuonna hänellä on vielä aikaa kaunistella maailmanennätystään.

Viime vuonna hän tehtaili viisi ikäluokkansa parasta aikaa. Omalla ennätyksellään hän oli vähän reilu kaksi sekuntia nopeampi kuin tilaston kakkonen ja nuorten EM-voittaja Yasmin Giger. Mainittakoon, että Lehikoinen oli ennätysajallaan 56,49 neljänneksi paras.

Vaikka vielä on auki, kisaako McLaughlin ollenkaan nuorten MM-kisoissa, Ihamäki näkee, että ilmassa voisi olla yhtäläisyyksiä vuoteen 2013. Silloinen junioritähti Brianna Rollins saapui tuolloin Lapinlahdelle. Hän voitti myöhemmin samana vuonna pika-aitojen maailmanmestaruuden.

– Lähdimme Nooralotta Nezirin kanssa Lapinlahdelle juuri Rollinsin takia. Tässä on samanlainen tapaus, sillä McLaughlin on poikkeusyksilö.

Nopeus ratkaisee

Ihamäen mukaan pitkäraajaisessa juoksijassa kaikki tekijät ovat kunnossa.

– Hänessä on kestävyyttä riittävästi ja on varmasti harjoitellut hyvin monta vuotta. Ei tuossa lajissa tuollainen taso tuosta vain tule.

Vaikka McLaughlin on sanonut aidatun ratakierroksen inspiroivan häntä eniten, tämän vuoden puolella hän on osoittanut potentiaalinsa myös sileillä matkoilla. Menneellä sisäratakaudella McLaughlin hurjasteli nelosella 50,36, joka on alle 20-vuotiaden paras halliaika.

Hiljattain hän juoksi sileän ratakierroksen aikaan 50,07, joka jää esimerkiksi vain 19 sadasosaa viime vuonna Lontoossa MM-hopeaa juosseen vuotta vanhemman Salwa Said Naserin ennätyksestä. Kakkosella Mclaughlin puolestaan on ikäluokan kaikkien aikojen neljänneksi nopein (22,39).

Nopeutta nuoresta ratakierroksen aiturista siis löytyy.

– Naisten pitkissä aidoissa tekniikka ei ehkä määritä niin paljon. Lopputuloksen määrittää se, kuinka riittävästi löytyy nopeutta, Ihamäki selittää.

Tämän takia tällä harjoituskaudella Viivi Lehikoisen kohdalla teemana onkin ollut nopeuspuoli.

– Jos nelosen aitoja aikoo juosta kovaa, pitää olla oikeasti todella nopea, Ihamäki sanoo.

Supertähden status tuo ymmärrystä

McLaughlin siirtyi viime vuonna New Yerseystä Kentuckyn yliopistoon Edrick Florealin nimekkääseen harjoitusryhmään. Siihen kuuluvat muun muassa jamaikalainen olympiavoittaja Omar Mcleod, 100 metrin aitojen ME-nainen Kendra Harrison sekä Lontoon MM-kisojen 400 metrin aitojen voittaja Kori Carter.

Vaativan Florealin silmien alla Rion olympialaisissa kisanneen nuoren naisen aitomista yritetään saada paremmaksi. Ajatuksissa on ollut esimerkiksi 100 metrin aitajuoksussa kilpaileminen.

Ihamäki ei tarkalleen tiedä, mitä kaikkea he Kentuckyssa tekevät.

– Yhdysvalloissa noiden yliopistojen kohdalla on aina olemassa riskinsä, Ihamäki muistuttaa.

– Riski on kuitenkin pienempi toimivassa ympäristössä. Totta kai urheilijaa ymmärretään myös paremmin, kun hän saapuu sinne supertähden statuksella.

Viivalle maailman valioiden kanssa

Palataanpa vielä hetkeksi 400 metrin aitojen suomalaistoivoon.

Vaikka Viivi Lehikoinen on ollut nuorten EM-kisoissa mitalisijoilla, koko touhu tähtää siihen, että hän olisi aikuisena iskussa. Ihamäki totesi vuosi sitten, että mitään sijoitus- tai tulostavoitteita ei ole asetettu.

Sen sijaan ikäluokan muiden parhaimpien kohtaaminen Tampereella nuorten MM-kisoissa olisi Lehikoiselle tulevaisuutta ajatellen kasvattava kokemus. Tätä olisi kilpaileminen samassa erässä esimerkiksi McLaughlin kaltaisen urheilijan seurassa.

– Sitä kovempia aikoja tulee mitä kovempia vastustajia kohtaa. Kun pikku hiljaa kehittyy ja pääsee kovempiin kisoihin, toivottavasti myös omat ajat kehittyisivät koko ajan.

Niin. Ja jos McLaughlin ja Lehikoinen kohtaisivat nuorten MM-kisoissa, samalla piirretäisin jonkinlaisia suuntaviivoja 2020-luvun arvokisojen 400 metrin aitakisoihin. Suomalaisten kannattaa alkaa seurata näiden kahden huippulupauksen tarinaa viimeistään nyt.

Fakta: Sydney McLaughlin

400 metrin aidat 53,82: WR U20.

Juoksi viime vuonna U20 sarjan viisi kovinta aikaa.

400m ulkona 50,07: all time 6.

400m sisällä 50,36: U20 ME.

200m 22,39: all time 4.

Opiskelee ja harjoittelee Kentuckyssa.

Valmentajana toimii Edrick Floreal, jonka valmennettavia ovat myös Omar Mcleod, Kendra Harrison ja Kori Carter.

 

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta