Tampere päättää Eliittikisakauden - maaottelukatsastukset vetäneet viivalle Suomen parhaimmiston


Viimeistä viedään. Lauantaina on vuorossa Eliittikisasarjan päättävä osakilpailu Tampereen yleisurheilupyhätössä Ratinalla.
Etusuora: 04.09.2015 10:24Yleisurheilu
Tampere päättää Eliittikisakauden - maaottelukatsastukset vetäneet viivalle Suomen parhaimmiston
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Eliittikisasarjan päätöskisan osallistujalistat pursuavat totuttuun tapaan Suomen ykkösnimiä, mutta tällä kertaa ulkomaalaisosanotto on hyvin vähäistä. Joka tapauksessa odotettavissa on hyvät kisat ja lisämausteen tuo useassa lajissa käytävät maaottelukatsastukset. Suomi-Ruotsi-maaottelu kilpaillaan Tukholmassa 12. – 13.9.

Miesten pituushyppy on yksi Tampereen nimekkäimmistä lajeista. Mukana on Etelä-Afrikan kaksikko Zarck Visser - Khoetso Mokoena. Miehet ovat kilpailun ainoat kahdeksan metrin ylittäjät tänä kesänä. Visser on pompannut peräti 8,41 ja mieheltä odotettiin paljon Pekingin MM-areenalla, mutta taival päättyi karsintaan.

Hiekkakuppaan hyppää myös kaikki Suomen tämän hetken ykkösnimet, mm. Eero Haapala (7,95), Henri Väyrynen (7,93) ja pitkältä kilpailutauolta palaava Kristian Pulli (7,80). Huomio kannattaa kiinnittää myös mieheen nimeltä Roni Ollikainen. HKV:n kasvatti on kilpaillut kesällä vain kerran heinäkuun alussa, jolloin tulos vaatimaton 7,45.

Jos pituudessa on odotettavissa maukas kamppailu, niin on myös korkeussuuntaisilla hyppypaikoilla. Kotikisoissa hyppäävä Suomen mestari Jussi Viita saa vastaansa suoraan Zurichin Timanttiliigasta saapuneen Donald Thomasin. Zurichissä hyppy ei kulkenut, mutta Pekingissä bahamalainen sijoittui komeasti kuudenneksi. Mies on maailmanmestari vuosimallia 2007 ja ennätys hieno 2,35. Tällä kaudella mies on hypännyt 2,34.

Myös kuulassa esiintyy kova nimi Kanadan Tim Nedow. Nedow on ollut oivassa loppukesän kunnossa, vaikkakin karsiutui Pekingissä finaalista. Kanadalaisen ennätys on tänä kesänä pukattu 20,78. Suomen ykköstykki Arttu Kangas on kisassa mukana tavoittelemassa 20 metrin ylitystä.

Tampereella heitetään myös keihästä. Heittopaikka ei ole se rakastetuin heittäjien keskuudessa, mutta toivotaan kepin lentävän. Kilpailun suurin mielenkiinto kohdistuu Teemu Wirkkalaan. Wirkkala palaa noin kuukauden kuntoutusjaksolta loukattuaan jalkansa Kalevan kisoissa. Todennäköisesti hän tai Ari Mannio valitaan Tampereen kisan perusteella maaotteluun Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen lisäksi.

Naisten satasella Hanna-Maari Latvala ja Milja Thureson loistavat poissaolollaan. Vauhtia silti riittää, kun porukan kovimpana nimenä häärii 11,40 pinkonut Britannian Daryll Neita. Suomalaisista vahvimmin kesän mittaan ovat esiintyneet Anniina Kortetmaa (11,70) ja Jasmin Showlah (11,82). Kortetmaan Kalevan kisat jäivät yhteen alkueräjuoksuun, jonka jälkeen nainen ei ole kilpaillut.

Miehet juoksevat Tampereella sekä 100 että 200 metriä ja molemmilla matkoilla on mukana Suomen tilaston kolmen kärki. Ville Myllymäki ravasi Kalevan kisoissa kärkituloksen 10,39, josta Samuli Samuelsson on tänä kesänä jäänyt vain sadasosan. Hannu Hämäläinen on juossut 10,43 ja myötätuulessa peräti 10,33. Samuelsson on 200 metrin tilastokärki ennätyksellään 20,89. Ratinan mondolla häntä haastavat Jonathan Åstrand (21,17) ja Roope Saarinen (21,19).

Naisten 800 metriä on ollut tänä kesänä hyvätasoinen. Tampereella on syy olettaa saman menon jatkuvan, kun viivalla on kaikki Suomen kovimmat Sara Kuivistoa lukuun ottamatta. Etenkin vahvaa loppukesää juoksevat Karin Storbacka (2.03,45) ja Zenitha Eriksson (2.04,12) saavat hyvää kiriapua ulkomaalaisista Subbotina Yevgeniyasta (2.00,83) ja Ewa Jacniakista (2.03,85). On myös mielenkiintoista nähdä miten tossu liikkuu Pekingissä esteissä esiintyneellä Camilla Richardssonilla.

Myös naisten aidatuilla matkoilla on Suomen ykkösnimet mukana. Nooralotta Neziri satasella ja ratakierroksella mm. Suomen mestari Venla Paunonen ja Anniina Laitinen. Kiekossa ja keihäässä on mukana Suomen Pekingin edustajat Sanna Kämäräinen ja Sanni Utriainen.

Korkeudessa Viroa arvokisoissa edustava Elerin Haas (191) on aiheuttamassa päänvaivaa Kalevan kisojen kulta- ja hopeamitalisteille Sini Lällälle ja Laura Rautaselle. Pituudessa Suomen mestari Sanna Nygård saa vastaansa paremmin aiturina tunnetun Matilda Bogdanoffin. Bogdanoff on hypännyt tänä kautena ennätyksensä 6,33, jolla jakaa kotimaisen kärkituloksen yhdessä Nygårdin kanssa.

Kisat tulevat totuttuun tapaan YLE:ltä alkaen lauantaina kello 16.35.

Linkki kaikkiin osallistujiin:
http://tampereenpyrinto.fi/yleisurheilu/tampereen-loiste-eliittikisat-osallistujalista/#more-4252
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta