Tampereen Pyrintö Tiomilan naisten viestin ylivoimaiseen voittoon vakuuttavalla suorituksella


Tampereen Pyrintö oli omaa luokkaansa Skånessa kisatussa Tiomilan 5-osuuksisessa naisten viestissä. Kilpailun lopputuloksissa kärjestä löytyvät joukkueet pysyivät kärkitaistelussa läpi viestin, mutta osa ennakkosuosikeista joutui taipumaan heti alkuosuuksilla. Tampereen Pyrintö otti voiton usean vuoden tauon jälkeen ylivoimaisella suorituksella, kun Simona Aebersold karkasi 3. osuudella muilta. Seuraavista sijoista käytiin tiukka taistelu, joka ratkesi vasta ankkuriosuuden loppulenkillä. Lue alta miten viesti eteni.
Lauri Linnainmaa: 28.04.2019 09:41Suunnistus
Tampereen Pyrintö Tiomilan naisten viestin ylivoimaiseen voittoon vakuuttavalla suorituksella
Venla Harju (kesk.) juhlimassa Tiomilan voittoa Tampereen Pyrinnön kanssa (https://www.10mila.se/index.php/fi/)

1. Osuus

Ensimmäisen osuuden alku mahdollisti tiereitinvalinnoilla erittäin kovan vauhdinpidon ja letka venyi. Osuuden edetessä reitinvalinnat suureen rooliin, sillä kärkijoukkueiden reitinvalinnat erosivat välillä erittäinkin merkittävästi. Odotetut nimet veivät viestiä kärkipaikalla, mutta 6 kilometrin väliajassa kärkiletka oli vielä kohtuullisen yhdessä. Viimeisillä kilometreillä Suomen maajoukkuesuunnistaja Sari Anttonen sai n. 40 sekunnin eron muihin ja lähetti SK Pohjantähden toiselle osuudelle pienellä kärkimatkalla. Pohjantähden jälkeen toisena vaihtoi IFK Mora, mutta erityisesti muut suomalaiset ennakkosuosikit Koovee (Evely Kaasiku), MS Parma (Anastasia Rudnaya) sekä sijalla 7. Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola juoksivat loistavan aloitusosuuden.

Ensimmäinen osuus oli siitä poikkeuksellinen, että todella moni ennakkosuosikki oli vaikeuksissa. Halden SK jäi heti alusta alkaen ja saapui vaihtoon vasta 5,5 minuuttia kärjen jälkeen. Stora Tuna puolestaan eksyi osuuden loppupuolella ja jäi kärjestä 3.12. Myös IFK Göteborgin alku oli tahmea ja joukkue oli kärkeä jäljessä 3,5 minuuttia. Viime vuoden voittaja Järla ei päässyt osuuden missään vaiheessa mukaan kärkivauhtiin, vaan vaihtoi vasta sijalla 65., 6,5 minuuttia Pohjantähteä jäljessä.

2. Osuus

Toisen osuuden alussa Koovee onnistui saamaan pienen eron muihin joukkueisiin mm. SK Pohjantähden pummatessa ennen ensimmäistä väliaikarastia. Stora Tunan takaa-ajo ei lähtenyt käyntiin, sillä joukkue jäi kärkeen nähden lisää. IFK Göteborgin, Halden SK:n ja Järlan ero kärkeen oli säilynyt samana.

Osuuden aikana Koovee kulki pitkään n. 30 sekunnin karkumatkalla. Lähituntumassa seurasi seitsemän joukkueen ryhmä, jossa mukana olivat mm. Tampereen Pyrintö, Pohjantähti ja Hiidenkiertäjät. Muut joukkueet olivat jääneet reilusti, vaikkakin IFK Göteborg oli hieman saavuttanut kärkeä.

Osuuden lopussa Kooveen Laura Vike joutui taipumaan ja kärjessä vaihtoon saapui Hellas Orienteering:n Gabija Razaityte. Neljä muuta joukkuetta, Pan Kristianstad, Pyrintö, Koovee ja Tisaren olivat puolen minuutin sisällä kärjestä. Viidentenä vaihtoi SK Pohjantähden Sara Niva 1,5 minuuttia kärjen jälkeen. Hiidenkiertäjät ja Alfta-Ösa tekivät aivan lopussa virheen ja jäivät yli kahden minuutin päähän. Todellisen tykkijuoksun teki IFK Göteborgin Kirsi Nurmi, joka nosti joukkueensa sijalle kahdeksan ja iskuetäisyydelle. Stora Tuna, Halden ja Järla olivat edelleen kaukana kärjestä.

3. Osuus

Kolmas osuus oli pitkä, lähes 10 kilometrin hajonnaton osuus. Kärjessä lähteneet neljä joukkuetta etenivät tasatahtia, kunnes Tisaren ja Pyrintö valitsivat pitkälle välille kiertävän valinnan Kooveen ja Pan Kristiansandin ottaessa suoran valinnan.

Pyrinnön superlahjakkuus Simona Aebersold piti tiekierrolla kovaa vauhtia ja pääsi pienestä rastinottovirheestä huolimatta karkumatkalle Tisarenin ja Hellaksen kanssa. Koovee ja Pan Kristianstad pysyivät kuitenkin melko lähellä, eikä takaa tullut isompi takaa-ajoryhmä ollut kaukana. Järla, Halden ja Stora Tuna pummasivat vaikeakulkuisia tiheikkörasteja ja jäivät kärkeen aina vain lisää.

Osuuden puolivälissä Pyrintö ja Tisaren olivat repineet 1,5 minuutin eron Kooveen Miia Niittyseen, joka taittoi matkaa yksin. Takaa-ajajat kuitenkin lähestyivät, sillä n. 2,5 minuutin päässä tuli 7 joukkueen ryhmä, joka pystyi ryhmän vauhtia hyödyntäen ajamaan Kooveen kiinni.

Vauhdikkaammalla osuudella Pyrinnön Simona Aebersold onnistui vahvalla fysiikallaan jättämään Tisarenin Josefin Tjernlundin kyydistään. Suuri ryhmä tuli vauhdikkaasti takaa mutta ryhmä alkoi yleisörastille tullessa hajoilla. Loppulenkillä Aebersold jatkoi vakuuttavaa menoa ja vaihtoi yksin kärjessä yli minuutin erolla Tisareniin. Pyrinnön ero takaa tulleeseen ryhmään kasvoi loppumatkasta hieman. Ryhmä oli kuitenkin harventunut, sillä Pohjantähti, Fredrikstad, IFK Göteborg ja OK Kåre olivat n. 20 sekuntia edella Alfta-Ösaa ja Pan Kristianstadia. Kooveen Miia Niittynen joutui taipumaan yli minuutin taakse isommasta ryhmästä ja Hiidenkiertäjät n. kahden minuutin päähän.

4. Osuus

Neljäs osuus tarjoili vaikeaa suunnistusta lyhyemmän osuuden muodossa. Pyrinnön Saila Kinni oli elementissään ja Tisarenin Lovisa Perssonin pummatessa eroa oli ensimmäisessä väliajassa yli kaksi minuuttia. Pohjantähti juoksi kolmantena kolmen minuutin päässä kärjestä ja sijat 4.-9. tasaisesti 4-4,5 minuutin päässä kärjestä.
Osuuden edetessä Pyrintö kasvatti eroa entisestään, mutta takaa tullut porukka puolestaan kasaantui useamman suunnistajan tehdessä pieniä virheitä vaikealla alueella. Pyrintö vaihtoi lopulta peräti 4,5 minuutin johdossa ja Venla Harju pääsi melko turvallisessa johdossa matkaan. Toisena ankkuriosuudelle lähti SK Pohjantähti, mutta sijat 2.-8. olivat 1,5 minuutin sisällä toisistaan.

5. Osuus

Ankkuriosuudella Venla Harju ei hermoillut, vaan teki vakuuttavaa työtä ja kasvatti eroa takaa-ajajiin. Seuraavista sijoista puolestaan käytiin jännittävä taistelu. Kooveen Svetlana Mironova aloitti kovaa ja tavoittanut Tisarenin Andrea Svenssonin ja SK Pohjantähden Anna Haatajan ensimmäiseen väliaikaan tullessa. Maailman huipuista IFK Göteborgin Sara Hagström ja Alfta-Ösa:n Natalia Gemberle joutuivat taipumaan alussa Mironovalle, Svenssonille ja Haatajalle.

Osuuden edetessä ennakkosuosikit piristyivät ja Gemberle sekä Hagström nousivat vahvasti taisteluun toisesta sijasta Kooveen ja OK Kåren Lisa Risbyn kanssa. Yleisörastille tultaessa Alfta-Ösa näytti erittäin vahvaa menoa ja näytti nappaavan toisen sijan. Koovee, Kåre ja IFK Göteborg olivat tiukasti taistelussa kolmannesta sijasta, mutta SK Pohjantähti oli hieman taipumassa.

Venla Harju toi lopulta Pyrinnön erittäin vakuuttavaan voittoon. Natalia Gemberle oli loppulenkillä omaa luokkaansa ja Alfta-Ösa nappasi toisen sijan. Eroa Pyrintöön jäi vain 1,5 minuuttia Pyrinnön nautiskellessa voitosta loppusuoralla. IFK Göteborgin Sara Hagström toi joukkueensa kolmannelle sijalle. Seuraavat sijat menivät Fredrikstadille ja Kårelle, Kooveen taipuessa kuudenneksi. Pan-Kristianstad juoksi seitsemänneksi ja SK Pohjantähti jätettiin sijalle kahdeksan.

Tiomilan tulokset, tilastoja ja ohjelma

Tiomila-menestyksen lisäksi Tampereen Pyrintö on naisten Jukolan Viestin eli Venlojen viestin menestynein suomalaisseura neljällä voitollaan. Pyrinnön viimeisin Jukola-voitto on vuodelta 2010.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta