Näkökulma: Tänä vuonna ei ole väliä, kuka on maailman nopein mies


Miesten 100 metrin juoksun ympärillä ei ole enää samanlaista hohdokkuutta kuin ennen. Siihen on monta syytä.
Joel Sippola: 28.09.2019 08:08Yleisurheilu
Näkökulma: Tänä vuonna ei ole väliä, kuka on maailman nopein mies
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Miesten sadan metrin MM- tai olympiafinaalissa on jotain mystistä. Ihmiset ympäri maailmaa liimautuvat TV-ruudun ääreen kyseisen hetken takia. Siinä on yhteenkuuluvuuden tunnetta. On vain niin kiehtovaa ajatella, kuka on tällä kertaa planeetan nopein ihminen.

Kyseinen hetki sytyttää myös ne suomalaiset, joita yleisurheilu ei muutoin kiinnosta. Mutta tämäkin koskee vain noita kymmentä sekuntia. Eipä sillä ole monelle niin merkitystä, kuka on kestävin, tai kuka hyppää pisimmälle. Mutta hei, miesten sata metriä, siinä on yksinkertaisuudessaan jotain sellaista, joka sykähdyttää!

Usain Boltin aikakausi pönkitti entisestään miesten sadan metrin asemaa arvokisoissa. Katsojia kiinnosti se, millaisen ajan se Bolt tällä kertaa painaa tauluun. Volyymiä lisäsi se, kun media ja yleisö miettivät, kenestä on lyömään pikajuoksukuningas valtaistuimeltaan.

Bolt oli urheilusuoritusten ohella viihdepaketti

Nyt tuo aikakausi kytee vain muistona Boltin lopetettua pari vuotta sitten uransa. Miesten pikajuoksussa ja etenkin sadan metrin juoksussa on tällä hetkellä väljähtynyt maku. Kun yleisurheilun ulkopuolellakin supertähtenä säkenöinyt yksilö poistuu näyttämöltä, lovea on vaikea paikata.

Bolt oli urheilusuoritusten ohella viihdepaketti. Satunnaisilla yleisurheilun seuraajilla voikin olla hankala tottua miesten satasen nykymeininkiin. Ylivertainen tähtiloisto on poissa.

Boltin lopettaminen ei ole ainoa syy, miksi sata metriä on kokenut inflaatiota. Nuoressa Noah Lylesissa on joitain boltimaisia piirteitä, mutta Dohassa yhdysvaltalainen keskittyy vain 200 metrille. Tämän vuoden Timanttiliigan kokonaiskisan voittajan puuttuminen on valtava menetys.

MM-hopeamitalisti Christian Coleman sen sijaan satasella nähdään, mutta miehen ympärillä leijuu epäilyksen varjo. Hänen epäiltiin jättäneen dopingtestin kolmesti väliin puutteellisten olinpaikkatietojen takia. Lopulta Coleman vapautui epäilyistä, ja on Dohassa viivalla. Tämä episodi jättää kuitenkin varmasti jonkinlaisen vaurion MM-kisojen satasen ympärille.

Lylesia lukuun ottamatta miesten pikajuoksuun ei ole iskostunut uusia kiehtovia persoonia

Lylesia lukuun ottamatta miesten pikajuoksuun ei ole iskostunut uusia kiehtovia persoonia. Tällä kaudella sadan metrin juoksijat ovat näyttäytyneet tasaisen harmaana massana. Muutamia yksittäisiä kovia suorituksia on nähty, mutta yleisesti ottaen satasen kisoja on leimannut tasapaksuus.

Lisäksi tänä vuonna on useita mielenkiintoisimpia ratatapahtumia. Sekä miesten että naisten 400 metrin aidoissa on jopa maailmanennätyksen mahdollisuus. Lyles ja Shaunae Miller-Uibo ovat dominoineet 200 metriä. Sensaatiojuoksija Michael Normanin ja Fred Kerleyn välille on muodostunut kova välienselvittely ratakierroksella.

Maailmanmestaruuden voittaminen on toki aina kova juttu. Dohan MM-kisoissa miesten sata metriä ei ole kuitenkaan enää niin ylikorostuneessa asemassa kuin aiemmin arvokisatasolla. Nyt salamavalot kuuluvat muille.

Miesten 100 metrin finaali kilpaillaan lauantaina kello 22:15. Katso lauantain koko aikataulu kisasivuiltamme.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta