Tanskalaisaituri hakee maalleen vuosituhannen ensimmäistä MM-mitalia


Jukka Moisio: 26.08.2015 10:25Yleisurheilu
Tanskalaisaituri hakee maalleen vuosituhannen ensimmäistä MM-mitalia
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tanskalaisaituri Sara Slott Petersen juoksi maanantaina Pekingissä 400 metrin aitojen finaaliin välierien kolmanneksi nopeimmalla ajalla 54,34 ja jahtaa keskiviikkona tosissaan MM-mitalia. Tanskalaiset eivät ole juurikaan yleisurheilun arvokisoissa juhlineet ja Petersen onkin maansa ensimmäinen urheilija MM-finaalissa sitten vuoden 2005. Tanskan mitalisaldo MM-historiassa on kolme kultaa ja yksi pronssi. Kultamitalit voitti kenialaissyntyinen 800 metrin juoksija Wilson Kipketer 1995, 1997 ja 1999 - pronssimitalin saavutti Renata Nielsen pituushypyssä 1993.

Tällä vuosituhannella vain kolme tanskalaisurheilijaa on päässyt palkintokorokkeeelle joko EM-, MM- tai olympiakisoissa. Kipketer juhli 800 metrin EM-kultaa 2002 ja oli olympialaisissa hopealla 2000 ja pronssilla 2004. Kuulamies Joachim Olsen työnsi hopeaa sekä EM-kisoissa 2002 ja 2006 että olympialaisissa 2004. Viimeisin tanskalaismitali on Andreas Buben 800 metrin EM-hopea Helsingistä 2012.

28-vuotias Petersen on parantanut ennätystään tänä vuonna 1,7 sekuntia aikaan 53,99. Kauden ainoat tappionsa hän on kärsinyt tsekkijuoksija Zuzana Hejnovalle Pariisin ja Tukholman timanttiliigan osakilpailuissa. Hallitseva maailmanmestari Hejnova onkin keskiviikkoisen finaalin suosikki. Vahva mitalisuosikki on myös Yhdysvaltain Cassandra Tate. Tanskalaisen mitalihaaveita uhkaavat myös ainakin Jamaikan Kaliese Spencer sekä Etelä-Afrikan ennätysnainen Wenda Nel. Spencerin Petersen toki kukisti välierässään tiukalla loppuvedolla. Finaalin tilastokärki on amerikkalainen Shamier Little, joka ei kuitenkaan ole enää ollut alkukauden iskussa ja on vaikea kuvitella naisen pystyvän sisäradalta mitalivauhtiin.

Naisten 400 metrin aitojen MM-finaali keskiviikkona klo 15:10.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta