Rytmikkäät taputukset yleisurheiluun tuonut Willie Banks hätyytteli suomalaisveteraanin maailmanennätystä


Etusuora: 07.06.2016 12:16Yleisurheilu
Rytmikkäät taputukset yleisurheiluun tuonut Willie Banks hätyytteli suomalaisveteraanin maailmanennätystä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Taputusilmiön hyppypaikoille tuonut kolmiloikan entinen ME-mies William “Willie” Banks jatkaa hyppyuraansa veteraanisarjoissa. Yhdysvaltalaisen tavoitteena oli rikkoa suomalaisen Stig Bäcklundin 60-sarjan ME, mutta yritykseksi jäi.


Banks hyppäsi Yhdysvaltojen Caltechissa tuloksen 12,51. Bäcklundin ME 12,68 on vuodelta 2000. Heti kolmiloikan päätyttyä Banks kiirehti korkeushyppypaikalle ja hätyytteli omissa nimissä olevaa maan ennätystä (173) kirjauttaen tuloksen 171.

60-vuotiaan Banksin hyppyjä:
https://www.youtube.com/watch?v=-5AlCsDpAK4&feature=youtu.be

Banks jätti kenties ikuisen jäljen hyppypaikoille

Vuoden 1981 Tukholman DN-Galassa Banks synnytti tietämättään maailmanlaajuisen ilmiön ja tästä hän saa kiittää juopuneita ruotsalaisia.

Kun tuli Banksin vuoro hypätä, hän fiilisteli vauhtiradan päässä ennen hyppyään korvalappustereoilta kuuntelemaansa musiikkia ja taputti käsiään kolme kertaa. Taputusten jälkeen Banks kuuli, kun taustalla viisi juopunutta miestä toisti taputukset.

Seuraavilla kierroksilla Banks toisti rutiininsa ja huomasi yhä suuremman yleisöjoukon lähtevän niihin mukaan. Lopulta jopa puolet Tukholman olympiastadionista oli taputuksissa mukana.

Banks voitti kilpailun ja jakoi yleisölle kiitoksia metelistä, sillä omien sanojensa mukaan se siivitti hänet voittoon.

Suomalaiset pääsivätkin nauttimaan tästä uudesta taputusilmiöstä melko tuoreeltaan, kun Banks pomppasi Helsingin olympiastadionilla MM-hopealle vuonna 1983. Tämä jäi 80-luvun hyppyikonin ainoaksi arvokisamitaliksi.

Banks Helsingin kisoissa 1983:
https://www.youtube.com/watch?v=5INlR0nfuEk

Iaaf.orgmasterstrack.com
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta