Tässä ovat Tampereen nuorten MM-kisojen mielenkiintoisimmat ulkomaalaiset tähdet


Joel Sippola: 08.07.2018 09:40Yleisurheilu
Tässä ovat Tampereen nuorten MM-kisojen mielenkiintoisimmat ulkomaalaiset tähdet
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tampereen Ratinan stadionilla kuhisee tulevan viikon ajan yleisurheilun tulevaisuuden toivoja. Kenties osa näistä urheilijoista on mitalisijoilla Qatarin 2019 MM-kisoissa tai Tokion 2020 olympialaisissa.

Keväällä aidatulla ratakierroksella huiman nuorten ME-ajan 52,75 aitonutta Sydney McLaughlinia sekä Japanin pikajuoksutykki Abdul Hakim Sani Brownia lukuun ottamatta paikalla on lähestulkoon kaikki 1999–2000 ikäluokan kärkiurheilijat. Etusuora esittelee kymmenen mielenkiintoisinta ulkomaista nimeä.

10) Alina Shukh, seitsenottelu

Ukrainalainen on ollut ikäluokkansa ottelun johtohahmo usean vuoden ajan. Hän otteli 18-vuotiaana ennätyssarjansa 6381, joka on paremmin kuin mihin esimerkiksi Nafissatou Thiam aikoinaan ylsi. Rion olympiavoittaja saavutti saman ikäisenä 6298 pistettä, joten Shukh on lupaavalla tiellä. Hän lukeutuu mitaliehdokkaisiin myös keihäässä ennätyksensä 56,54 turvin.

9) Tara Davis, pituushyppy

Georgian yliopistossa urheileva ikäluokkansa tasainen kärkihyppääjä tinttasi Yhdysvaltain mestaruuskisojen toisella kierroksella 6,71, joka jää kaksi senttiä naisen parhaasta. Hän jätti aitakisan takia kolme viimeistä yritystä väliin, joten varastossa riittää varmasti senttejä Tampereen kisoihin.

Hänellä on lahjoja myös aitajuoksuun, jossa hän veti talvella 60 metrin aitojen nuorten ME:n. Pirteän oloisen Davisin persoonasta saa hyvän kuvan tämän Youtube-kanavan kautta.

8) Alyssa Wilson, heittolajit

Monipuolisella heittolahjakkuudella on melkoinen savotta edessään, mikäli hän aikoo osallistua sekä kuulaan, kiekkoon että moukariin, joihin kaikkiin hänet on kisoissa nimetty. Nuori nainen ei satsannut vielä muutama sitten juurikaan moukarinheittoon, mutta nyt hän keikkuu lajin tilastokärkenä.

Moukariennätys on kohentunut tämän kesän aikana huimat 6,42 metriä lukemiin 66,99. Yhdysvaltalainen on tilastossa hyvillä sijoilla myös kuulassa (2) ja kiekossa (6), joten mitalikandidaatti kaikissa lajeissaan.

7) Christopher Taylor, 400m

Ratinan kentällä viilettää Jamaikan seuraava vetonaula sileillä pikamatkoilla. Takakenoiselta juoksutyyliltään hieman legendaarista Michael Johnsonia muistuttava pienikokoinen Taylor on porhaltanut sekä 200 (20,35) että 400 metrin (44,88) kauden kärkiajat, joista jälkimmäinen on Jamaikan nuorten ennätys.

Hän kunnostautui hiljattain myös sivulajissaan satasella sivuten Yohan Blaken maan nuorten ennätystä 10,11. Kisoissa hän juoksee vain 400 metriä, koska sen eräjuoksut menevät päällekäin 200 metrin kanssa.

6) Selemon Barega, 5000m

Olisiko tästä etiopialaisesta uudeksi Bekeleksi tai Gebrselassieksi? Vitosen maailmanlistalla toisena majailevan ennätys on 12.55. Lontoon MM-kisoissa hän oli viides. Vuonna 2000 syntynyt juoksija voitti edellisen 5000 metrin nuorten maailmanmestaruuden, ja nyt hänen tähtäimessä on uusia kyseinen titteli.

Barega oli osana erikoista episodia torstain Lausannen Timanttiliigan vitosella. Hän oli askeltamassa voittoon, kunnes kilpakumppani pilasi hänen kisansa repimällä tätä housuista.  Nähtäväksi jää onko nuorukainen sisuuntunut kyseisestä selkkauksesta.

https://twitter.com/Atletismogad/status/1014996900930564096

5) Tia Jones, 100m aidat

Yhdysvallat on tunnettu lukuisista upeista naispika-aitureistaan. Kovalla kilpailupäällä varustettu Tia Jones on maan aitatuotannon tuorein helmi. Jones on siinä mielessä kutkuttava yksilö, että hän ylsi 2016 nuorten MM-kisoissa pronssille vain 15 vuoden iässä.

Jotain kertoo myös se, että Yhdysvaltain nuorten mestaruuskisoissa, missä karsittiin Tampereelle lähtijöitä, Jones jätti taaksensa kausitilaston kovimmat menijät.

4) Jordan Diaz, 3-loikka

Kuuba tiedetään Ivan PedrosonPablo Pichardon ja Juan Miguel Echevarrian kaltaisista pomppukoneista. Tampereella kisaavista kuubalaisista erityisseurantaan kannattaa ottaa Jordan  Diaz. Hän kohahdutti viime kuussa loikkimalla vain 17 vuoden iässä peräti 17,41.

Tuolla tuloksella hän on vain yhdeksän senttiä perässä kolmiloikan  nuorten maailmanennätyksestä. Tasoa on riittänyt, sillä tänä vuonna hän on puhkonut 17 metrin rajan kuudessa kisassa.

3) Damion Thomas, 110m aidat

Tänä vuonna enemmän miesten aitoihin keskittynyt Thomas säväytti totaalisesti muutama viikko sitten 99 senttisillä aidoilla, joita tässä ikäluokassa käytetään. Tauluun nimittäin ilmestyi aika 12,99, jolla hän jakaa matkan nuorten ME:n yhdessä Ranskan Wilhem Belocian kanssa.

Niin ikään Tampereella nähtävä Orlando Bennett jäi samaisessa kisassa vain 0,01 sekunnin päähän. Kun viime vuosina Jamaika on menettänyt miesten pikajuoksumahdin otettaan, Jamaika on tekemässä olympiavoittajan Omar McLeodin, Thomasin ja Bennettin johdolla aidoista maan uutta kultakaivosta.

2) Celliphine Chespol, 3000m esteet

Edellisten kisojen estemestaruuttaan puolustava Chespol ylläpitää Kenian vahvoja juoksuperinteitä. Hän kirmasi viime vuonna ajan 8.58,78, joka on paitsi nuorten ME myös kaikkien aikojen kakkosaika. Chespol saapuu Tampereelle loistavassa vedossa, sillä hän juoksi Pariisin Timanttiliigassa uransa toiseksi parhaimman noteerauksensa 9.01,82.

1) Armand Duplantis, seiväshyppy

Mikäli olet ensi viikon lauantaina Ratinan urheilupyhätössä, pääset nauttimaan länsinaapurimme 18-vuotiaan ihmepojan taidonnäytteistä. Hän hinasi viime vuonna nuorten ME:tä kymmenellä ja omaa ennätystään 39 sentillä. Tämän kalenterivuoden aikana taitava Duplantis on sementoinut paikkansa seiväseliitissä.

Alle parikymppisenä seiväshyppääjänä hän on taivuttanut 590 tai enemmän ennen kuulumattomat neljä kertaa. On tuloksella 593 maailmanlistan kolmantena ja Euroopan rankinginkin kakkosena. Kliseisesti todettuna tällä kaverilla vain taivas on rajana tulevan vuosikymmenen aikana. Nauttikaa!

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta